Κόσμος|18.11.2023 23:15

Συνεχή χτυπήματα στη Γάζα: Λουτρό αίματος με πάνω από 12.000 νεκρούς - «Θα χτυπούμε όπου υπάρχει η Χαμάς ακόμα και στον Νότο», λέει το Ισραήλ

Newsroom

Σε λουτρό αίματος έχει μετατραπεί η Γάζα καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται αμείωτοι, ενώ μάλιστα αυτά τα τελευταία 24ωρα οι στόχοι είναι σχολεία και νοσοκομεία στα οποία έχουν καταφύγει άμαχοι και τραυματισμένοι. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε τον θάνατο περισσότερων από 80 ανθρώπων σε δύο επιδρομές του ισραηλινού στρατού σε καταυλισμό προσφύγων που διευθύνεται από τον ΟΗΕ στη Τζαμπαλίγια, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Το πρώτο πλήγμα στον καταυλισμό χτύπησε το σχολείο αλ-Φακούρα, όπου βρισκόταν μεγάλος αριθμός ασθενών, γιατροί και άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρέθηκαν εκεί εγκλωβισμένοι λόγω των συγκρούσεων. Ο υπεύθυνος της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNRWA) ανέφερε σήμερα ότι έλαβε «φρικιαστικές» φωτογραφίες και τηλεοπτικά πλάνα πολλών ανθρώπων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από μία επίθεση σε σχολείο της UNRWA που βρίσκεται βορείως της Γάζας.

«Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να αποτελούν συνήθη φαινόμενα. Πρέπει να σταματήσουν. Μία ανθρωπιστική εκεχειρία δεν μπορεί να καθυστερεί περαιτέρω», ανέφερε ο Γενικός Επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Το δεύτερο πλήγμα χτύπησε κατοικία του καταυλισμού της Τζαμπαλίγια και σκότωσε 32 μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους 19 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο της Χαμάς δίνοντας στην δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα της οικογένειας Αμπού Χαμπάλ.

«Θα χτυπούμε όπου υπάρχει η Χαμάς ακόμα και στον Νότο» 

«Οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα πλήξουν στόχους της Χαμάς όπου και αν τους βρουν, ακόμη και στη νότια Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε  ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ ερωτώμενος για τις τελευταίες επιθέσεις, ενώ συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση στον βορρά του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρησή μας. Θα γίνει οπουδήποτε υπάρχει η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου και του νότου» της Λωρίδας, είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Θα γίνει κατά τη στιγμή, τον τόπο και τις συνθήκες που θα είναι καλύτερες για τον στρατό», πρόσθεσε.

Φρικτός ο απολογισμός με πάνω από 12.000 νεκρούς - Χιλιάδες και αυτοί που δεν έχουν καταγραφεί

Πάντως, ο τελευταίος απολογισμός είναι πραγματικά φρικτός καθώς ο αριθμός των νεκρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα φαίνεται να ανεβαίνει στους 12.300.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της κυβέρνηση της Χαμάς που διοικεί την Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των 12.300 νεκρών υπάρχουν 5.000 παιδιά και 3.300 γυναίκες, ενώ στους 30.000 ανέρχονται οι τραυματίες.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας διαβεβαιώνει από την πλευρά του ότι δεκάδες πτώματα κείτονται στους δρόμους του βόρειου τομέα της Λωρίδας της Γάζας και ότι είναι αδύνατον να καταγραφούν, διότι ο ισραηλινός στρατός βάλλει κατά των ασθενοφόρων και του νοσηλευτικού προσωπικού που προσπαθεί να πλησιάσει.

Νεκρoί δυο ακόμη δημοσιογράφοι

Δυο ακόμη δημοσιογράφοι, ο Sari Mansour και ο Hassouneh Salim σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij στη Γάζα, ανεβάζοντας τον τραγικό συνολικό αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου σε 51.

Αγωνία για την τύχη των ομήρων - Δεν υπάρχει συμφωνία λέει ο Νετανιάχου 

Μέλη των οικογενειών των ομήρων που κρατά η Χαμάς και χιλιάδες κόσμου έφτασαν το Σάββατο στην Ιερουσαλήμ στο τέλος μιας πενθήμερης πορείας τους για να βρεθούν αντιμέτωποι με την κυβέρνηση Νετανιάχου, αναφορικά με το αίτημα τους, για την απελευθέρωση και την επιστροφή των ομήρων. Ο ίδιος ο ισραηλινός πρωθυπουργός φαίνεται ανένδοτος για την στάση του. Όπως είπε, υπάρχουν «πολλές λανθασμένες αναφορές» για επικείμενες συμφωνίες για την απελευθέρωση κάποιων ή όλων των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τους τρομοκράτες από τις 7 Οκτωβρίου. Σημείωσε πως «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συμφωνία» και πρόσθεσε ότι αν προκύψει κάποια, το ισραηλινό κοινό θα ενημερωθεί.

Μπάιντεν: Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, γράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην Washington Post.

Ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός πολιτών από την Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Δυτική Οχθη και η Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να ενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εκδώσουν απαγορεύσεις εισόδου κατά των «εξτρεμιστών» που επιτίθενται κατά πολιτών στην Δυτική Οχθη.

Λωρίδα της ΓάζαςΓάζαΠαλαιστίνηΧαμάςΙσραήλειδήσεις τώρα