Κόσμος | 24.11.2023 11:54

Κατάπαυση πυρός με... πυρά κατά αμάχων στη Γάζα: Αναμένεται η απελευθέρωση ομήρων - Χαμάς και Ισραήλ απειλούν με «επιστροφή πολέμου»

Newsroom

Σε ισχύ είναι από τις 7 το πρωί της Παρασκευής η κατάπαυση του πυρός στην εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο, υπάρχουν αναφορές σε ισραηλινά ΜΜΕ, πως ο στρατός άνοιξε πυρ τραυματίζοντας Παλαιστίνιους αμάχους. Παράλληλα, τις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνει η ανταλλαγή των ομήρων που άρπαξε η Χαμάς με τους φυλακισμένους Παλαιστίνιους σε ισραηλινές φυλακές. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Haaretz, τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι που προσπαθούσαν να περάσουν από το νότιο τμήμα της Λωρίδας προς το βόρειο, μετά την κατάπαυση του πυρός, τραυματίστηκαν από πυρά των IDF.

Διακομίστηκαν σε νοσοκομείο στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ, στην κεντρική Γάζα.

Το πρωί, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε προειδοποιήσει ότι «η βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας είναι μια επικίνδυνη εμπόλεμη ζώνη και απαγορεύεται να κινηθεί οποιοσδήποτε σε αυτή».

Ο στρατός είχε γνωστοποιήσει πως θέλει να διατηρηθεί ο διαχωρισμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας και του νότιου τμήματος και να αποτραπεί μελλοντική επιστροφή  την επιστροφή μελών της Χαμάς στο βόρειο τμήμα.

Σε πλάνα που κυκλοφορούν φαίνεται πως άμαχοι διασχίζουν τη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Γάζα προς τα βόρεια, την περιοχή από την οποία ο στρατός κάλεσε να μείνουν μακριά.

Τι προβλέπεται σήμερα με την ανταλλαγή ομήρων - κρατουμένων 

Η «ανθρωπιστική παύση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, συμφωνήθηκε σε διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ και οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων –13 γυναικών και παιδιών– αναμένονται περί τις 16:00 σήμερα, Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Χαμάς θα συλλέξει τους ομήρους από το σημείο όπου τους έκρυβε και θα τους παραδώσει στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος θα τους συνοδεύσει στα αιγυπτιακά σύνορα, μέσω του περάσματος της Ράφα.

Αφού περάσουν τα σύνορα, οι στρατιώτες θα παραλάβουν τους ομήρους στην αιγυπτιακή πλευρά. Στη συνέχεια, θα υποβληθούν σε μια πρώτη ιατρική εξέταση από τους ισραηλινούς εκπροσώπους και θα υπάρξει μια πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ αυτών και των οικογενειών τους.

Συνολικά, προβλέπεται να αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι –επίσης γυναίκες και παιδιά– κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Από την πλευρά του το Ισραήλ θα απελευθερώσει σήμερα 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, ανάμεσά τους 24 γυναίκες και 15 έφηβους άνδρες, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε αντάλλαγμα, όπως δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Οι κρατούμενοι, όλοι τους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ή την Ιερουσαλήμ, θα παραδοθούν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη στρατιωτική φυλακή Ofer του Ισραήλ περίπου στις 16:00.

«Αφού ο Ερυθρός Σταυρός παραλάβει τους (Παλαιστίνιους) κρατούμενους, αυτοί από την Ιερουσαλήμ θα πάνε στην Ιερουσαλήμ και αυτοί από τη Δυτική Όχθη θα συγκεντρωθούν στο δημοτικό συμβούλιο της Μπετούνια, όπου θα τους περιμένουν οι οικογένειές τους», ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters.

Ισραήλ: Μετά την εκεχειρία οι μάχες θα συνεχιστούν για 2 μήνες τουλάχιστον 

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι μόλις λήξει η «σύντομη» εκεχειρία με την Χαμάς, ο στρατός θα συνεχίσει τις μάχες «με ένταση» για τουλάχιστον δύο ακόμη μήνες.

«Αυτό που θα δείτε τις επόμενες ημέρες είναι πρώτα η απελευθέρωση των ομήρων. Αυτή η παύση θα είναι σύντομη», είπε ο Γκάλαντ στους στρατιώτες της μονάδας καταδρομών Shayetet 13 του Πολεμικού Ναυτικού.

«Αυτό που απαιτείται από εσάς σε αυτή την παύση είναι να οργανωθείτε, να ετοιμαστείτε, να ερευνήσετε, να ανεφοδιάσετε τα όπλα και να ετοιμαστείτε να συνεχίσετε», είπε στις δυνάμεις.

«Θα υπάρξει συνέχεια, γιατί πρέπει να ολοκληρώσουμε τη νίκη και να δημιουργήσουμε την ώθηση για τις επόμενες ομάδες ομήρων, οι οποίοι θα επιστρέψουν μόνο ως αποτέλεσμα της πίεσης», είπε.

Ακόμη και μετά το τέλος της περιόδου των έντονων μαχών, λέει, «θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις στις οποίες η Shayetet 13 θα έχει κάτι να κάνει, μέχρι να μην υπάρχει στρατιωτική απειλή από τη Λωρίδα της Γάζας και θα έχουμε ελευθερία δράσης για να κάνουμε ό,τι θέλουμε ανά πάσα στιγμή».

Σημειώνεται ο υπουργός Άμυνας είχε εκφράσει αρχικά την άρνησή του να γίνει κατάπαυση του πυρός. 

ΙσραήλΠαλαιστίνηΛωρίδα της ΓάζαςόμηροιΓάζακατάπαυση πυρόςΠόλεμος στο Ισραήλ