Κόσμος|26.11.2023 15:12

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός θεωρεί πως 9χρονη που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς «είχε χαθεί και βρέθηκε» - Οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ

Newsroom

Τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, για την απελευθέρωση μίας 9χρονης Ισραηλινοϊρλανδής από τη Χαμάς, εξόργισαν την κυβέρνηση του Ισραήλ αλλά προκάλεσαν και κλήση του Ιρλανδού πρέσβη στο Ισραήλ.

Η μικρή Έμιλι Χαντ ήταν μεταξύ των 17 ομήρων που απελευθερώθηκαν το Σάββατο, μετά από 50 μέρες αιχμαλωσίας στη Λωρίδα της Γάζας. Η 9χρονη αρχικά πιστευόταν πως ήταν νεκρή από την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Μπεερί την 7η Οκτωβρίου.

Αργότερα, όμως, έγινε γνωστό πως ήταν μεταξύ των 240 ομήρων που μεταφέρθηκαν εκείνη την ημέρα στη Γάζα.

Αντιδρώντας στην απελευθέρωση του κοριτσιού ο Βαράντκαρ έκανε λόγο για «μια ημέρα τεράστιας χαράς και ανακούφισης», αναφέροντας ότι «ένα αθώο παιδί που είχε χαθεί, τώρα βρέθηκε».

Η τελευταία φράση έφερε έντονη αντίδραση υπουργών και στελεχών της ισραηλινής κυβέρνησης.

Οργή από τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν, αναδημοσιεύοντας την ανάρτηση του Βαράντκαρ έγραψε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, φαίνεται ότι χρειάζεστε ένα reality check! Η Emily Hand δεν "χάθηκε", απήχθη από μια τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το ISIS που δολοφόνησε τη μητριά της. Η Emily και περισσότερα από 30 άλλα ισραηλινά παιδιά κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς και εσείς προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε και να εξομαλύνετε την τρομοκρατία. Ντροπή σας!».

ΙσραήλΧαμάςΓάζαειδήσεις τώρα