Τούρκος ακαδημαϊκός: «Η αεροπορική υπεροχή της Τουρκίας σε 5 χρόνια θα χαθεί»
Μαρία ΖαχαράκηΑπαισιοδοξία εκφράζει ο Τούρκος ακαδημαϊκός Μιτάτ Τσελίκπαλά σχετικά με την αγορά μαχητικών Eurofighters από την Τουρκία, διατυπώνοντας την άποψη ότι ακόμη κaι αν καταφέρει η Τουρκία να τα πάρει, σε 5 χρόνια η Τουρκία θα έχει χάσει την όποια αεροπορική υπεροχή.
Αν και προκρίνει ότι το συμφέρον της Τουρκίας είναι με τις ΗΠΑ, αποκλείει κάθε πιθανότητα να επιστρέψει η χώρα στα F-35.
Με τίτλο «Κίνδυνος στους αιθέρες» η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ φιλοξενεί συνέντευξη του καθηγητή στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του παν. Καντίρ Χας, Μιτάτ Τσελίκπαλά, ο οποίος υποστηρίζει ότι «ο δρόμος για την αγορά των Eurofighters είναι στρωμένος με αγκάθια. Όπως έγινε και με τα F-35, ακόμη και αν προχωρήσει μία τέτοια αγορά σήμερα, λόγω των πολιτικών εξελίξεων είναι αμφίβολο αν θα πάρεις ή όχι τα αεροσκάφη που νομίζεις ότι θα πάρεις το 2028. Εάν δεν εκπαιδευτούν οι πιλότοι με αεροσκάφη νέας γενιάς, θα αποδυναμωθεί η αεροπορική κυριαρχία της Τουρκίας. Τα επόμενα 5 χρόνια θα μείνουμε πίσω από πλευράς τεχνολογίας αεροσκαφών, όσον αφορά την αεράμυνα και την αποτροπή».
Μετά τα F-35 τελείωσαν οι ελπίδες και για τα F-16?
«Το F-35 ήταν πιο σημαντικό από ό,τι νομίζαμε. Πρώτον ήταν μια πλατφόρμα νέας γενιάς. Περνούσαμε σε ένα πολύ διαφορετικό τεχνολογικό επίπεδο.
Κοιτάζοντας τα τελευταία 25 χρόνια της αμυντικής μας βιομηχανίας, το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας. Όλα αυτά τα χάσαμε με τον αποκλεισμό μας από το F-35», εκτιμά ο Τούρκος καθηγητής, προσθέτοντας ότι ένας τρόπος για να αποκατασταθεί αυτό είναι η αγορά των Eurofighters, αλλά δεν διαφέρει από τη διαδικασία εκσυγχρονισμού του F-16. «Αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε τη συμφωνία, το μέλλον θα είναι σκοτεινό».
Ακριβότερα τα Eurofighters από τα F-35
Σύμφωνα με τον Τσελίκπαλά, «αυτά τα αεροσκάφη είναι 50% ακριβότερα από ό,τι τα F-35, γιατί εδώ πας στην αγορά ως πελάτης κι όχι ως συμπαραγωγός».
Η στρατηγική επιτάσσει να τα βρει ο Ερντογάν με τις ΗΠΑ
«Ο πολιτικός δρόμος οδηγεί στον συμβιβασμό με τους Αμερικανούς», ξεκαθαρίζει ο Τσελίκπαλά.
«Και η λίστα που μας φέρνουν οι ΗΠΑ, δίκαιη ή άδικη, είναι απολύτως ξεκάθαρη:
Πρώτον, είναι το θέμα των S-400. Τεχνικά δεν χρησιμοποιούμε τους S-400, ούτε καν τα έχουμε εγκαταστήσει. Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό.
Δεύτερον, έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα με την Αμερική, δεν μπορούμε να τα κάνουμε πέρα.
Τρίτον, το θέμα της Σουηδίας και του ΝΑΤΟ».
Δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιστροφής στα F-35
«Ακόμη και η αποδοχή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα καταστήσει πλέον δυνατή την επιστροφή στα F-35. Αυτό το ‘μαγαζί’ έχει κλείσει. Δηλαδή το μόνο που θα πάρουμε όταν κάνουμε μετριοπαθή και νέα βήματα με την Αμερική είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16», λέει ρητά και κατηγορηματικά ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.
Δεν υπάρχει θέση για την Τουρκία στους νέους μηχανισμούς
«Η Τουρκία μένει απ'έξω από ορισμένα θέματα. Παρόλο που αυτό δεν διατυπώνεται ρητά, δεν υπάρχει θέση για την Τουρκία στις αποφάσεις που λαμβάνονται στους νέους μηχανισμούς συνεργασίας και άμυνας που δημιουργούνται», παραδέχεται ο Τούρκος καθηγητής.
Γιατί οι ΗΠΑ αρνήθηκαν τους Patriots;
«Οι τουρκικές κυβερνήσεις είχαν ζητήσει αμυντικά συστήματα και από τη Δύση. Όταν αυτό δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες, φτάσαμε στους S-400. Η μεταφορά τεχνογνωσίας ήταν το ζήτημα. Αν και μεγάλο μέρος των Αμερικανών και των Ευρωπαίων ήθελαν να τα πουλήσουν σε ευνοϊκές τιμές, δεν προχώρησαν σε μεταφορά τεχνογνωσίας», εξήγησε ο Τσελίκπαλά, γεγονός που έκανε την Τουρκία να στραφεί στους ρωσικούς S-400, παρόλο που ούτε από τη Ρωσία πήρε αυτό που ήθελε.
Τότε γιατί έγινε μια τέτοια επιλογή;
«Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τα μέλη της FETΟ θεωρήθηκε ότι είχαν αμερικανική υποστήριξη. Από στρατιωτική και τεχνολογική άποψη, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την κοινή παραγωγή και το κόστος. Αντιθέτως, το πολιτικό βάρος ήταν πολύ υψηλό».
Αν η Τουρκία βγει από το ΝΑΤΟ...
Ο Τούρκος ακαδημαϊκός υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι αδύναμη στην άμυνα κaι αυτό χάρη στο ΝΑΤΟ, από το οποίο αν βγει θα βρεθεί αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο.
«Ούτε υπάρχει κάποια άμεση απειλή. Όταν εξετάζουμε τις ισορροπίες με την άμεση γειτονιά μας, η Τουρκία είναι ένας ισχυρός παράγοντας στην περιοχή της. Χάρη σε αυτό, έχει υψηλή ικανότητα να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, όταν είναι απαραίτητο.
Ο βασικός λόγος που δεν λαμβάνεται καμία απόφαση αντίθετη προς τα συμφέροντα της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Με το που βγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, θα είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα με τους Ε/Κ, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, και στο Αιγαίο».
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών