Ο εφιάλτης επέστρεψε στη Γάζα: Τέλος στην εκεχειρία Ισραήλ και Χαμάς – Οι βομβαρδισμοί αρχίζουν ξανά ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται
NewsroomΜετά από 7 ημέρες εκεχειρίας, λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας, το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός και, ως εκ τούτου, το IDF εξαπέλυσε μπαράζ βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Χαμάς, «έριξε ρουκέτες» παραβιάζοντας τη συμφωνία. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σημείωσε στο Twitter ότι «οι μάχες ξανάρχισαν στη Λωρίδα της Γάζας. Από τις 07:00 η Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με τα μαχητικά τμήματα επιτέθηκε σε πάνω από 200 τρομοκρατικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας. Τις τελευταίες ώρες, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε μια σειρά τρομοκρατικών στόχων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας και στα νότια, στο Khan Yunis και στο Rafih».
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, σήμερα (01/12) πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα νοσοκομεία της Γάζας που ήδη είναι στα όρια των δυνατοτήτων τους, άρχισαν ξανά να γεμίζουν επικίνδυνα με τραυματίες.
Χάρτης που χωρίζει τη Γάζα σε ασφαλείς ζώνες
Οι IDF δημοσίευσαν πληροφορίες σχετικά με την εκκένωση αμάχων της Γάζας για την ασφάλειά τους στο επόμενο στάδιο του πολέμου.
«Ο χάρτης που δημοσιεύτηκε χωρίζει το έδαφος της Γάζας σε ζώνες.. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Γάζας να προσανατολιστούν και να απομακρυνθούν από συγκεκριμένα μέρη για την ασφάλειά τους εάν απαιτείται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του IDF στην πλατφόρμα X.
«Πάνω από 200 στόχους τρομοκρατών» έπληξε ο ισραηλινός στρατός
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε «περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής σήμερα στις 8 το πρωί μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι έπληξε περιοχές «παγιδευμένες από εκρηκτικά, σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς, βάσεις εκτόξευσης (πυραύλων) και κέντρα διοίκησης επιχειρήσεων» της Χαμάς.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε από την πλευρά του ότι τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέχρι το μεσημέρι σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών το πρωί.
Πάνω από 100 Παλαιστίνιοι νεκροί
Τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα έως τώρα μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής σήμερα το πρωί και την επανέναρξη των εχθροπραξιών, ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας του θύλακα.
Η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει διακοπεί
Η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων από το πέρασμα της Ράφα στην Λωρίδα της Γάζας έχει διακοπεί, δήλωσαν αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας και αρωγής, μετά τον τερματισμό της ανακωχής και την επανάληψη των συγκρούσεων.
Ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισερχόταν στον παλαιστινιακό θύλακα κατά την διάρκεια της επταήμερης ανακωχής είχε αυξηθεί, αν και πηγές των φορέων αρωγής δήλωναν ότι παραμένει πολύ λιγότερη από την αναγκαία.
Η Ράφα είναι το μόνο συνοριακό πέρασμα προς την Λωρίδα της Γάζας που δεν βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ. Η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας από το πέρασμα αυτό ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών.
Υπέρ της επανέναρξης των επιχειρήσεων στη Γάζα τάσσονται οι Ισραηλινοί
Ισραηλινοί που ρωτήθηκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ τάχθηκαν υπέρ της επανάληψης των επιχειρήσεων του στρατού στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους αλλά κατηγορώντας τη Χαμάς για την κατάρρευση της ανακωχής.
Η παύση στις 7 εβδομάδες πολέμου επέτρεψε την ανταλλαγή των ομήρων που κρατούνται μετά από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με εκατοντάδες Παλαιστινίους κρατούμενους και διευκόλυνε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παράκτιο θύλακα.
«Δεν επέστρεψαν όλους αυτούς που κρατούνταν. Δεν επανένωσαν τις οικογένειες. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Ξέρετε, δεν διαλέξαμε τον πόλεμο», δήλωσε ο Ντβιρ Φέλερ. «Έχουμε ακόμα 156 ομήρους στη Γάζα, έχουν ακόμα μωρά εκεί…Δεν θέλουμε αυτό τον πόλεμο, αλλά είμαστε αναγκασμένοι», δήλωσε.
Ο στρατός επανέλαβε αεροπορικά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα νωρίς σήμερα, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι παραβίασε την επταήμερη ανακωχή εκτοξεύοντας ρουκέτες.
Η Ισραηλινή Γιάελ Σέγκαλ, 53 ετών, δήλωσε «ανησυχώ πραγματικά γι’ αυτό διότι γνωρίζω ότι είναι απαραίτητο, πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά από την άλλη, όλοι οι όμηροι διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο.
«Ελπίζω ότι η Χαμάς θα είναι αρκετά έξυπνη για να κρατήσει τους ομήρους ασφαλείς και επίσης οι αθώοι πολίτες της Γάζας, ότι θα είναι επίσης ασφαλείς», δήλωσε.
Ο στρατός δημοσίευσε σήμερα σύνδεσμο που παραπέμπει σε διαδικτυακό χάρτη που δείχνει τη Γάζα να είναι χωρισμένη σε εκατοντάδες περιοχές και ο οποίος σύμφωνα με τον στρατό θα βοηθήσει να γίνουν ευκολότερα κατανοητές οι οδηγίες για μελλοντικές επιχειρήσεις εκκένωσης.
«Το Ισραήλ συνήθως, ξέρετε, στέλνει μηνύματα πριν από τις επιθέσεις και ζητά από τον κόσμο να φύγει από αυτή την περιοχή αλλά η Χαμάς δεν τους αφήνει να φύγουν και μετά κατηγορεί το Ισραήλ και τα θύματα, που είναι αθώοι πολίτες», δήλωσε η Σέγκαλ.
Στις δημοσκοπήσεις, κατά παράδοση οι Ισραηλινοί αξιολογούν πολύ θετικά τον στρατό, όπου η κατάταξη είναι υποχρεωτική και ο οποίος συχνά χαρακτηρίζεται στρατός του λαού.
Ο Ισραηλινός Λίορ Φόουερ δήλωσε: «Νομίζω ότι οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν ό,τι κι αν γίνει. Και δεν πιστεύω ότι η Χαμάς θα παραδώσει όλους τους ομήρους διότι τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα.
«Άρα εάν τους παραδώσουν όλους, δεν θα έχουν τίποτα για να σταθούν απέναντι στο Ισραήλ διότι το Ισραήλ έχει πολύ ισχυρότερο στρατό από τη Χαμάς. Και εγώ είμαι υπέρ της μάχης κατά της Χαμάς. Και νομίζω θα πρέπει να πληρώσουν για ό,τι έκαναν στο Ισραήλ», δήλωσε.
Μεγάλο μέρος της Γάζας, ενός θύλακα με 2,3 εκατ. ανθρώπους, έχει γίνει ερείπια στην ισραηλινή επίθεση που εξαπολύθηκε ως αντίποινα για την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όπου σύμφωνα με το Ισραήλ 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 240 απήχθησαν ως όμηροι.
Οι αρχές στη Γάζα λένε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν έως τώρα στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς θύλακα.
«Πραγματικά χρειάζεται να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε διότι φοβόμαστε να ζήσουμε στη χώρα μας. Είναι η χώρα μας, έχουμε μια μικρή εβραϊκή χώρα. Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε μήπως χτυπηθούμε από ρουκέτες, μήπως γίνουν επιθέσεις αυτοκτονίας», δήλωσε η Τάνια Ρουμπινστάιν.
«Απλά τηλεφώνησα στη φίλη μου και είπα ‘Ελπίζω να μην μας μαχαιρώσουν’. Ήρθαμε απλά για έναν καφέ. Θέλουμε απλά να ζήσουμε. Δεν έχουμε πού αλλού να πάμε».
- Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
- Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
- Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
- Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»