Κόσμος|02.12.2023 21:10

Βίντεο: Απροστάτευτα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο – Πυρά κατά Σούνακ από τα ΜΜΕ

Newsroom

Τις ελλιπείς συνθήκες φύλαξης των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο καταδεικνύουν βίντεο που έστειλαν τηλεθεατές στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, κι ενώ έχει φουντώσει η συζήτηση στη Βρετανία για την επιστροφή τους, μετά και το διπλωματικό unfair του Ρίσι Σουνάκ που ακύρωσε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Περαστικοί ακουμπούν τα γλυπτά, χωρίς να επιτηρεί κανένας φύλακας και μάλιστα, εάν κρίνει από τους χρωματισμούς που έχουν τα εκθέματα, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Εξοργιστικό βίντεο

Την ίδια ώρα, παρά την ανένδοτη στάση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Βρετανικού Μουσείου. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον πρόεδρο του Μουσείου με τον Τζορτζ Όσμπορν.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, την ώρα που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επικρίσεις σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης. Ο Guardian, σε άρθρο του αναφέρει πως η Ντάουνινγκ Στριτ θέλει να μαζέψει τα διπλωματικά της συντρίμμια, με απόηχο και την κοινή γνώμη, καθώς μόλις το 12% των Βρετανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, πιστεύει ότι ο σνομπισμός του Σουνάκ ήταν σωστός.

Πρωτόγνωρο ο Μητσοτάκης να είχε συμφωνήσει σε υπό όρους συνάντηση 

Η Βρετανία πάντως επιμένει πως ο κ. Μητσοτάκης αθέτησε τη δέσμευσή του να μην μιλήσει για την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά την τετραήμερη επίσκεψή του- κάτι που έχει διαψεύσει η Αθήνα. Ο Guardian επισημαίνει πως εάν όντως ο πρωθυπουργός είχε συναινέσει σε υπό όρους επίσκεψη, κάτι τέτοιο, θα ήταν πρωτόγνωρο καθώς σε πρόσφατα ταξίδια του, συμπεριλαμβανομένης μιας ομιλίας στο London School of Economics τον Νοέμβριο του 2022, και σε μια συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον το 2021,ανέπτυξε με ηρεμία τα επιχειρήματά του. Στη δεύτερη από αυτές τις επισκέψεις είχε επίσης ιδιωτικές συνομιλίες με τον Τζορτζ Όσμπορν, τον πρώην καγκελάριο και πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, για κάποια συμφωνία δανεισμού.

Το επεισόδιο που προκλήθηκε προκάλεσε έκπληξη στους Ευρωπαίους διπλωμάτες στο Λονδίνο με δεδομένο πως ο κ. Μητσοτάκης, φαίνεται να είναι «ιδεολογικός σύντροφος του Σουνάκ», σχολιάζει ο Guardian.

Επιπλέον, πολλοί διπλωμάτες είχαν υποθέσει ότι ο διορισμός του Κάμερον ήταν ένα μήνυμα ότι ο Σουνάκ, που έχει περιορισμένο όραμα στα παγκόσμια ζητήματα, ανέθετε σε μεγάλο βαθμό τη διπλωματία στον πρώην πρωθυπουργό, για να έχει χρόνο να επικεντρωθεί στα εσωτερικά ζητήματα. Τώρα οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναρωτιούνται πώς θα εξελιχθεί η σχέση αυτή.

Αναζητώντας μια λογική για τη στάση του Σούνακ

Αναζητώντας μια λογική για την στάση του Σούνακ, κάποιοι αναρωτιούνται αν πήρε κυριολεκτικά τη φράση «πολιτιστικός πόλεμος».
Το βρετανικό μέσο παρουσιάζει ακόμη μια θεωρία πως η συμπεριφορά του Σούνακ δεν αφορούσε την επιστροφή των Γλυπτών αλλά το μεταναστευτικό καθώς κεντρικό σημείο της προγραμματισμένης συζήτησης των δύο ηγετών ήταν η επικαιροποίηση του κοινού σχεδίου δράσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας του 2020 για τη μετανάστευση. Στη συνέντευξή του στο BBC, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως παρατήρησε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των μεταναστών έφταναν μέσω νόμιμων οδών, την ώρα που οι βουλευτές των Τόρις είναι εξοργισμένοι πως οι μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν τους 745.000 το 2022.

Όπως επεσήμανε ένας διπλωμάτης, εάν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις εκρηκτικές διαφωνίες του με την Ελλάδα, είναι έτοιμος να επισκεφθεί την Αθήνα αναζητώντας ένα «νέο κεφάλαιο στις σχέσεις» των δύο χωρών, πώς είναι δυνατόν ο Σούνακ να μπορούσε να αντιμετωπίσει μια τέτοια διαφωνία; Δηλαδή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Τέλος, ο Guardian επισημαίνει πως σαν αποτέλεσμα έχοντας γυρίσει την πλάτη του στη συζήτηση για τα Γλυπτά, ο Σούνακ φέρνει σε δύσκολη θέση το υπουργείο Εξωτερικών.

«Και δεν είναι βιώσιμο για τους Βρετανούς πολιτικούς να λένε ότι είναι θέμα των μουσείων να αποφασίζουν για τη νομιμότητα του περιεχομένου τους και για τα μουσεία να λένε ότι τα χέρια τους είναι δεμένα από κυβερνητικούς νόμους. Θα έρθει η στιγμή που κάποιος στην κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα στο πεδίο και όχι με χειρονομίες». 

ΒρετανίαΡίσι Σούνακειδήσεις τώραΓιώργος Γεραπετρίτηςγλυπτά του ΠαρθενώναΚυριάκος Μητσοτάκης