Γιατί ο Ερντογάν «καίγεται» για την επίσκεψη στην Αθήνα: Τι θα ζητήσει από τον Μητσοτάκη και τα μηνύματα που θα στείλει
Μαρία ΖαχαράκηΟ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την επίσκεψη στην Αθήνα και τη θέλει πολύ, εκτίμησε η ανταποκρτίρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, η οποία ανέφερε πως με τις δηλώσεις του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε επί της ουσίας την ατζέντα.
Όπως εκτίμησε η ανταποκρίτρια του OPEN, ο Ερντογάν, δεν έρχεται με διαθέσεις σύγκρουσης, τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι διαθέσεις του, μέχρι στιγμής από όσα λέει: Ο Ερντογάν έχει ανάγκη τις καλές επαφές του Μητσοτάκη με τη Δύση και ειδικά με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Δεν τις ανέφερε τυχαία σήμερα... και θέλει να «εκμεταλλευτεί» την Αθήνα για αυτό το λόγο. Ο Ερντογάν θα πει δύο πράγματα στην Ελλάδα:
- Πρώτον «να μιλάμε μεταξύ μας και όχι μέσω τρίτων»
- και δεύτερον «έρχομαι με αντίληψη win-win».
Άρα, «πες έναν καλό λόγο στην Αμερική και την ΕΕ για τη μετεκλογική Τουρκία που έχει κάνει στροφή». Και τί θα προσφέρει ο Ερντογάν; Ηρεμία και νηνεμία με την Ελλάδα.
Δεν φαίνεται να θέλει να τινάξει την επίσκεψη στον αέρα, όπως στο Βερολίνο με τον Όλαφ Σολτς, εκεί κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να πάρει τα Eurofighter ενώ τώρα βλέπει την επίσκεψη στην Αθήνα ως μέσο για να στείλει τα μηνύματά του στη Δύση ότι «να, κοιτάξτε, εγώ μιλάω με τους γείτονές μου πλέον, τα βρίσκω».
Παραπονιέται για τις ΗΠΑ και τα F-16, αλλά ουσιαστικά ζητά να προσέξουν τις προσπάθειές του με την Ελλάδα που είναι ένας από τους όρους για να πάρει μαχητικά από το Κογκρέσο. Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι μια χώρα-κλειδί αυτή τη στιγμή για τον Ερντογάν, προκειμένου να ανοίξει ξανά την πόρτα της Δύσης ειδικά μετά και τη στάση του στο Μεσανατολικό, που αναδιπλώθηκε σε πρότερες αντι-δυτικές θέσεις
«Η φωνή μας ακούγεται απέναντι στην Κω»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι στόχος του είναι να αυξήσει τους φίλους και να μειώσει τους εχθρούς, ειδικά όταν με χώρες που η φωνή της Τουρκίας ακούγεται μέχρι απέναντι, αναφέροντας ειδικά την Κω.
«Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να του τα πω αυτά με σαφήνεια στη διμερή μας συνάντηση, όπως τα έχω πει και στο παρελθόν. Γιατί όταν φωνάζεις από την Τουρκία, η φωνή μας ακούγεται στην Κω. Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες από άποψη ιστορίας, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα».
Και σε αυτό το σημείο εξέφρασε παράπονο για τις ΗΠΑ ότι έχουν χαλάσει τις ισορροπίες στο θέμα των εξοπλισμών και ειδικά στο ζήτημα των F-16.
«Γιατί βλέπουμε ότι, κάποιοι, ειδικά οι ΗΠΑ, προσπαθούν να μας στρέψουν ο ένας εναντίον του άλλου. Ενώ τα F-16 μας δεν μάς δίνονται, παρόλο που τα έχουμε πληρώσει, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στέλνουν F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή η Αμερική το κάνει αυτό, εμείς θα συμβιβαστούμε. Εμείς επισκεπτόμαστε τον γείτονά μας δίπλα, καθόμαστε και συζητάμε. Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που βλάπτουν τα συμφέροντα του άλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε το δρόμο μας ακριβώς το ίδιο».
Έχουμε διαφορές, αλλά μπορούμε να λύσουμε κάποιες με win-win
«Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν μπορούν να λυθούν εν ριπή οφθαλμού», δήλωσε ο Ερντογάν, ωστόσο «υπάρχουν και θέματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και να διευρύνουμε το έδαφος για συνεργασία», πρόσθεσε.
«Εάν ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε ένα επίπεδο απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές, είμαι βέβαιος ότι θα επωφεληθούμε. Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι "εγώ πάντα κερδίζω και ο άλλος χάνει". Θα πάμε στην Αθήνα με μια αντίληψη "win-win". Θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής».
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες