Φεστιβάλ Nova: Η κοπέλα με το κόκκινο σάλι που έτρεχε να σωθεί από τη Χαμάς επέζησε – Η τραυματική ιστορία
NewsroomΜια νεαρή γυναίκα με ένα κόκκινο σάλι που εμφανιζόταν σε ένα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από το μακελειό που διέπραξε η Χαμάς στο φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου, τελικά επέζησε της πολύνεκρης επίθεσης και διηγήθηκε στην Daily Mail τα όσα έζησε την μοιραία εκείνη ημέρα που γράφηκε με μαύρο μελάνι στην ιστορία του Ισραήλ.
Πρόκειται για την 25χρονη μητέρα, Βλάντα Ρανταρόφ, ουκρανικής καταγωγής. Όπως διηγήθηκε, εκείνη την ημέρα πήγε στο φεστιβάλ που διεξήχθη στην έρημο, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με φίλους της. Ο ύπνος τους διακόπηκε απότομα με τις σειρήνες να ηχούν επίμονα στις 6:30 το πρωί.
«Αμέσως άκουσα πυροβολισμούς. Ήταν δυνατά και πολύ κοντά μας. Για λίγα δευτερόλεπτα δεν ήξερα τι συνέβαινε και τότε ο Μάταν φώναξε ότι έπρεπε να τρέξουμε για το αυτοκίνητο», αναφέρει η Βλάντα.
Ξεκίνησε ένας αγώνας επιβίωσης με την ίδια να προσπαθεί να διαφύγει μανιωδώς εν μέσω πυροβολισμών, προτού μπει στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου και διαφύγει από τον τόπο της σφαγής.
Ενώ η ίδια και δύο φίλοι της κατάφεραν να διαφύγουν σε ασφαλές μέρος, αρκετοί άνθρωποι που γνώρισαν, είναι ανάμεσα στους 360 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τους μαχητές της Χαμάς στο φεστιβάλ.
Η Βλάντα είναι σχεδιάστρια γάμων, και πήγε στο φεστιβάλ με τους φίλους της Ματάν και Μάι, καθώς και άλλα άτομα για να χαλαρώσει για το Σαββατοκύριακο.
Αν και ανησυχούσε για την τοποθεσία του ρέιβ πάρτι που βρισκόταν τόσο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, είπε πως πίστευε ότι θα ήταν ασφαλές, γιατί αλλιώς δεν θα το είχαν οργανώσει εκεί.
Οι φόβοι της, ωστόσο, επαληθεύτηκαν όταν το πρωί της 7ης Οκτωβρίου άρχισαν να βομβαρδίζουν το Ισραήλ με ρουκέτες από τη Γάζα.
«Μαχητές της Χαμάς ντύθηκαν σαν Ισραηλινοί στρατιώτες»
Όταν ξεκίνησαν εν μέσω χάους να εκκενώνουν το φεστιβάλ οι επισκέπτες, η μάρτυρας αναφέρει πως κάποιοι μαχητές της Χαμάς είχαν μεταμφιεστεί σε Ισραηλινούς στρατιώτες για να προσεγγίσουν τα θύματα.
«Νομίζαμε ότι βρήκαμε έναν Ισραηλινό στρατιώτη και θα ήμασταν ασφαλείς. Τότε ένας τύπος λίγα αυτοκίνητα πιο μπροστά βγήκε έξω και ο στρατιώτης, που ξέρω τώρα ότι ήταν τρομοκράτης, τον πυροβόλησε», συνέχισε περιγράφοντας την παγίδα που τους στήθηκε κατά μήκος του δρόμου εκκένωσης.
«Σκύψαμε όλοι χαμηλά και οι σφαίρες άρχισαν να χτυπούν τα αυτοκίνητα γύρω μας, αλλά, δεν ξέρω πώς, εμείς δεν φαίνεται να χτυπηθήκαμε», λέει στη Daily Mail.
Η διαφυγή τους με το όχημα δεν κατέστη δυνατή καθώς αποκλείστηκαν και έτσι οι τρεις φίλοι ξεκίνησαν να τρέχουν στην έρημο, όσο έπεφταν νεκροί γύρω τους άνθρωποι από τα πυρά της Χαμάς.
Μέσα στο χάος, η Πάταροβ και η φίλη της Μάι χωρίστηκαν από τον Μάταν.
«Δεν ξέραμε τι να κάνουμε ή πού να πάμε και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν η Ρόμι, το παιδί μου», είπε. «Έβλεπα συνέχεια το πρόσωπό της και έλεγα ότι κάποιος πρέπει να επιβιώσει γι' αυτήν».
Τις δύο γυναίκες μάζεψε τελικά ένας άνδρας στο δρόμο, ο οποίος τις πήρε μαζί με άλλες πέντε γυναίκες από την έρημο και τις οδήγησε σε μια στρατιωτική βάση στο Τζε'Ελίμ.
Έπειτα, ήρθαν σε επικοινωνία και με τον τρίτο φίλο τους.
«Μερικές φορές αισθάνομαι ενοχές που επέζησα και που άλλοι δεν τα κατάφεραν και αυτό που μου συνέβη κράτησε μόνο ίσως 18 ώρες, αλλά για πολλούς ο πόνος συνεχίζεται ακόμα. Και σκέφτομαι τους ομήρους που βρίσκονται ακόμα στη Γάζα. Δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε», τόνισε η 25χρονη.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ