Κόσμος|10.12.2023 13:16

Forest City: H πόλη-φάντασμα που προοριζόταν για οικολογική μητρόπολη

Newsroom

Στην πολιτεία Τζοχόρ της Μαλαισίας βρίσκεται η Forest City, μια πόλη-φάντασμα που προοριζόταν για οικολογική, υπερσύγχρονη μητρόπολη. 

Η Country Garden, η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας, παρουσίασε το 2016 τα σχέδια για τη δημιουργία μιας πόλη 1 εκατ. κατοίκων που θα περιλάμβανε μεταξύ άλλων υδάτινο πάρκο, γήπεδο γκολφ και εστιατόρια. Οκτώ χρόνια αργότερα,  λόγω της κρίσης του real estate στην Κίνα μόλις το 15% του πρότζεκτ έχει υλοποιηθεί, ενώ μόλις το 1% των διαμερισμάτων να είναι κατειλημμένα.

«Είναι ανατριχιαστικό το να ζεις εδώ»

Ο μηχανικός πληροφορικής Nazmi Hanafiah, ο οποίος πέρασε έξι μήνες νοικιάζοντας ένα διαμέρισμα εκεί, μοιράστηκε την εμπειρία του με το BBC, περιγράφοντας τη βαθιά μοναξιά του να ζεις σε έναν τόσο άδειο χώρο.

«Για να είμαι ειλικρινής, είναι ανατριχιαστικό το να ζεις εδώ. Είχα μεγάλες προσδοκίες για αυτό το μέρος, αλλά ήταν μια τόσο κακή εμπειρία. Δεν υπάρχει τίποτα να κάνει κανείς εδώ», είπε. ΄

«Αυτό το μέρος είναι απόκοσμο», σημειώνει η Joanne Kaur, η οποία, επίσης, ζει με τον σύζυγο της στην πόλη φάντασμα. «Λυπάμαι τους ανθρώπους που επένδυσαν και αγόρασαν ένα σπίτι εδώ. Αν αναζητήσετε στο Google 'Forest City', δεν θα δείτε αυτό που βλέπετε σήμερα εδώ. Θα έπρεπε να είναι, όπως υποσχέθηκαν στους ανθρώπους», πρόσθεσε. 

Γιατί η Forest City έμεινε ανολοκλήρωτη 

Μετά από χρόνια αχαλίνωτου δανεισμού από τους εργολάβους, η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρά όρια το 2021, φοβούμενη ότι αναπτύσσεται μια φούσκα γύρω από τα ακίνητα. «Τα σπίτια είναι για να ζούμε, όχι για κερδοσκοπία», δήλωνε τότε ο Σι Τζινπίνγκ. Ως συνέπεια αυτών των μέτρων, οι μεγάλες εταιρείες ξέμειναν από ρευστότητα και αναγκάστηκαν να αφήσαουν δεκάδες μέγκαπρότζεκτ ανολοκλήρωτα. Τοπικοί πολιτικοί παράγοντες συνέβαλαν επίσης στην τρέχουσα κατάσταση της Forest City, καθώς το 2018 ο τότε πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχαθίρ Μοχάμαντ περιόρισε τις βίζες σεΚινέζους αγοραστές, επικαλούμενος την αντίθεσή του στη δημιουργία πόλεων που χτίζονταιγια ξένους.

ΚίναΜαλαισίαειδήσεις τώραπόλη