Κόσμος|11.12.2023 19:20

Οκτάι στο Bloomberg: «Δεν βιαζόμαστε για τη Σουηδία»

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία δεν βιάζεται να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ενδέχεται να μην συζητήσει το σχετικό πρωτόκολλο πριν από τις αρχές του 2024.

«Φυσικά και δεν βιαζόμαστε, έχουμε τις δικές μας προτεραιότητες», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πριν λίγα 24ωρα ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε πως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την αναγνώριση της Παλαιστίνης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τουρκγκιούν, φίλα προσκείμενη στο MHP, ο υπερεθνικιστής Μπαχτσελί είχε δηλώσει ότι το κόμμα θα αποδεχόταν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον ο οργανισμός αναγνώριζε το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, το Ισραήλ κατέβαλε αποζημιώσεις και παραπέμπονταν σε δίκη ο Νετανιάχου στη Χάγη.

«Φυσικά, είμαστε διστακτικοί απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η προσβολή του βιβλίου μας (του Κορανίου) και η καταπίεση των μουσουλμάνων είναι το ίδιο για εμάς. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όσους περιμένουν την ένταξη της Σουηδίας τις ευθύνες τους όσον αφορά τη σύγκρουση στην Παλαιστίνη», είχε πει ο επικεφαλής του ΜΗΡ, εξηγώντας στη συνέχεια τους όρους για να ψηφίσει ‘ναι’ στην τουρκική βουλή.

«Αν επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αν αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο και εδαφικά ενιαίο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των συνόρων του 1967, αν το Ισραήλ συμφωνήσει να καταβάλει αποζημίωση, αν ανοίξει ο δρόμος για να δικαστεί ο Νετανιάχου στη Χάγη, τότε θα πούμε ‘ναι’ στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», είχε καταλήξει.

ΣουηδίαΦουάτ ΟκτάιΝΑΤΟΤουρκίαειδήσεις τώρα