Κόσμος|11.12.2023 21:26

Εκπρόσωπος Μπορέλ στο OPEN για Μπελέρη: Η Αλβανία έχει τα κατάλληλα μέσα να λύνει τέτοιες διαφορές

Newsroom

Την ώρα που οι αλβανικές δικαστικές Αρχές προχώρησαν στην απόρριψη του αιτήματος του Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, ο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στο OPEN καλεί την Ελλάδα και την Αλβανία να λύσουν το ζήτημα και κρατά στάση ουδετερότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση της Ιουλίας Βελισσαράτου, ο Πέτερ Στάνο είπε: «δεν μπαίνουμε ανάμεσα σε διμερείς διαφορές γιατί πιστεύουμε στην ικανότητα των δύο πλευρών -είτε είναι μέλη της ΕΕ ή υποψήφια μέλη- να μπορούν να λύνουν τα προβλήματά τους με αμοιβαίο και επωφελούμενο και για τους δύο τρόπο που να σέβεται αρχές και κανόνες και εδώ αυτό που έχει σημασία, είναι ο νόμος ο οποίος πρέπει να γίνει σεβαστός».

«Αν υπάρχουν αμφιβολίες η ΕΕ, τα κράτη-μέλη και χώρες όπως η Αλβανία έχουν τα κατάλληλα μέσα να λύνουν τέτοιες διαφορές χωρίς να δημιουργούν περιττές προστριβές στις διμερείς σχέσεις και να μην φέρνουν τις διμερείς τους διαφορές στο επίπεδο της ΕΕ κυρίως σε ζητήματα ενταξιακής πορείας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απογοήτευση στη Χειμάρρα

Αυτή την ώρα στη Χειμάρρα επικρατεί στεναχώρια και απογοήτευση, καθώς μετά από κωλυσιεργία τριών μηνών το δικαστήριο τελικά δεν ενέκρινε την άδεια ορκωμοσίας και του έδωσε τη δυνατότητα έφεσης εντός 15 ημερών.   Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ουσιαστικά προκαταβάλει την απόφαση της αλβανικής Δικαιοσύνης με δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά και ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Κατηγορώ» Μπελέρη εναντίον Ράμα και δικαστών 

Ο Φρεντι Μπελέρης εντός της δικαστικής αίθουσας ήταν λάβρος και στράφηκε τόσο κατά του δικαστηρίου, όσο και του Ράμα υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο πρωθυπουργός και η σπείρα του ευτελίζουν τη διαδικασία και προκαταλαμβάνουν αποφάσεις. Οι δικαστές φοβούνται να εκφράσουν και να πάρουν αποφάσεις. Κάποιοι από αυτούς παραιτούνται και χρονοτριβούν», σημείωσε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια στράφηκε εκ νέου κατά του Ράμα.

«Ο Πρωθυπουργός με παρεμβάσεις του αποδεικνύει ότι καταστρατηγεί τη Δικαιοσύνη και θέλει να κρατήσει φυλακισμένο τον δήμαρχο Χειμάρρας».

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον Μπελέρη, ο εκλεγμένος δήμαρχος απογοητεύτηκε από την απόφαση των αλβανικών δικαστικών Αρχών, αλλά δεν χάνει τις δυνάμεις του και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να αποφυλακιστεί και να εκτελέσει τα καθήκοντά του.

ΑλβανίαΖοζέπ ΜπορέλΦρέντυ Μπελέρηςειδήσεις τώρα