Κόσμος|12.12.2023 10:44

Στόχος πολιτικών και χορηγών η πρόεδρος του Χάρβαρντ μετά από δήλωση για τον αντισημιτισμό - Οι νέες κατηγορίες για «λογοκλοπή»

Newsroom

Στο επίκεντρο έχει βρεθεί τις τελευταίες ώρες η πρόεδρος του Χάρβαρντ, μετά από αμφιλεγόμενη δήλωσή της σχετικά με τον αντισημιτισμό στα πανεπιστήμια, αλλά και από νέες κατηγορίες για «λογοκλοπή». Εκατοντάδες καθηγητές υπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούν τα δύο διοικητικά συμβούλια του πανεπιστημίου να αγνοούν τις εξωτερικές πιέσεις καθώς αποφασίζουν για την τύχη της προέδρου, Κλοντίν Γκέι.

Η Γκέι και οι πρόεδροι του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δέχθηκαν πυρά μετά την κατάθεσή τους ενώπιον του Κογκρέσου, την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις.

Η πλέον αμφιλεγόμενη ανταλλαγή απόψεων έγινε μεταξύ της Ρεπουμπλικανής βουλευτή Ελίζ Στεφανίκ και των τριών προέδρων.

«Στο Χάρβαρντ, το να ζητείται η γενοκτονία των Εβραίων παραβιάζει τους κανόνες του Χάρβαρντ για τον εκφοβισμό ή την παρενόχληση, ναι ή όχι;», ρώτησε η Στεφανίκ την Γκέι, σύμφωνα με το CBS.

«Μπορεί, ανάλογα το πλαίσιο», απάντησε πρόεδρος του Χάρβαρντ.

Πάνω από 70 μέλη του Κογκρέσου ζητούν την παραίτησή τους

Έκτοτε, περισσότερα από 70 μέλη του Κογκρέσου, κυρίως Ρεπουμπλικάνοι, ζήτησαν την παραίτηση και των τριών. Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Λιζ Μάγκιλ ανακοίνωσε την παραίτησή της το Σάββατο.

Την Κυριακή, τα διοικητικά συμβούλια του Χάρβαρντ συνεδρίασαν και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, δεν εξέδωσαν καμία δήλωση σχετικά με το μέλλον της Κλοντίν Γκέι.

Οι νέες κατηγορίες

Η Κλοντίν Γκέι κατηγορείται επίσης για λογοκλοπή, κάτι που διέψευσε η ίδια τη Δευτέρα.

Σε δήλωσή της στην Boston Globe, η Γκέι υπερασπίστηκε τις ακαδημαϊκές της γνώσεις και την ακεραιότητά της, δηλώνοντας πως πάντοτε εργαζόταν σκληρά ώστε να ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα.

Οι νέες κατηγορίες εις βάρος της προήλθαν από δύο μπλόγκερ, τον Κρίστοφερ Ρούφο και τον Κρίστοφερ Μπρουνέ.

Στο πλευρό της μέλη του διδακτικού προσωπικού

Περισσότερα από 700 μέλη του διδακτικού προσωπικού έστειλαν επιστολή στην εταιρεία του Χάρβαρντ, με την οποία καλούσαν τα συμβούλια να αντισταθούν στις πιέσεις πολιτικών και χορηγών να αναγκάσουν την Γκέι να παραιτηθεί.

«Ένα πράγμα στο οποίο συμφωνήσαμε όλοι ήταν ότι δεν πιστεύουμε ότι οι πολιτικοί θα έπρεπε να αναγκάζουν τους προέδρους των πανεπιστημίων να παραιτούνται ή να λένε συγκεκριμένα πράγματα ή οτιδήποτε ανάλογο. Και επίσης, ούτε οι δισεκατομμυριούχοι απόφοιτοι στο Twitter θα έπρεπε να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο καθηγητής Διοίκησης του Χάρβαρντ Ράιαν Ένος, ο οποίος υπέγραψε την επιστολή.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πράγματα που θα έπρεπε να είχε κάνει διαφορετικά και της το έχω πει αυτό», πρόσθεσε.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Αποφοίτων του Χάρβαρντ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της προς την Γκέι, σύμφωνα με το Harvard Crimson.

Μέχρι στιγμής, η πρόεδρος του MIT Σάλι Κόρνμπλουθ αντιστέκεται στις πιέσεις για την παραίτησή της. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης, το διοικητικό συμβούλιο του ΜΙΤ δήλωσε την «πλήρη και αμέριστη υποστήριξή» του στην Κόρνμπλουθ.

αντισημιτισμόςπανεπιστήμιο Χάρβαρντειδήσεις τώραλογοκλοπή