Κόσμος|28.03.2019 13:51

Ουγγαρία: Ο εκτελεστής του ISIS με πλαστό ελληνικό διαβατήριο

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Με τη σύζυγό του τα τέσσερα παιδιά του είχε φτάσει στη Λέρο το καλοκαίρι του 2016 ένας Σύρος, που φέρεται να είναι στέλεχος του Ισλαµικού Κράτους, ο οποίος συνελήφθη τον περασµένο ∆εκέµβριο στη Βουδαπέστη µε πλαστό ελληνικό διαβατήριο. Ο 27χρονος Σύρος είχε έρθει στην Ελλάδα µε φουσκωτό από τα τουρκικά παράλια, µαζί µε πολλούς ακόµα παράτυπους µετανάστες και πρόσφυγες, και αµέσως ζήτησε πολιτικό άσυλο. Το αίτηµά του εξετάστηκε και οι αρµόδιες επιτροπές τον αναγνώρισαν στις 27 Οκτωβρίου 2017 ως πρόσφυγα.

«Κατά την άφιξή του στη Λέρο, εξειδικευµένα σε θέµατα τροµοκρατίας στελέχη της Europol εξέτασαν τα στοιχεία του, χωρίς να προκύψει κάτι ύποπτο. Στη συνέχεια ελέγχθηκε µέσω της εθνικής βάσης δεδοµένων και από τις βάσεις της Ιντερπόλ και της Σένγκεν. ∆ηλαδή έγιναν τέσσερις έλεγχοι, χωρίς κάποιο αποτέλεσµα» αναφέρει στο «Εθνος» πηγή από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Το διάστηµα που ακολούθησε είναι «θολό» σε σχέση µε τις κινήσεις του, καθώς υπήρξαν πληροφορίες από ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας ότι διακινούσε µετανάστες. Τον Ιούλιο του 2018 σήµανε συναγερµός στην ελληνική Αντιτροµοκρατική, καθώς έφτασαν στις ελληνικές Αρχές πληροφορίες για συµµετοχή του σε τροµοκρατικές πράξεις.

27χρονος, ωστόσο, σύµφωνα µε πηγές του «Εθνους», είχε ήδη φύγει από τη χώρα, αφήνοντας στην Ελλάδα τα παιδιά και τη γυναίκα του. Η ΕΛ.ΑΣ. ενηµέρωσε την Υπηρεσία Ασύλου για γίνει άρση του καθεστώτος πολιτικού πρόσφυγα. Σύλληψη στο αεροδρόµιο Λίγους µήνες αργότερα, στις 30 ∆εκεµβρίου 2018, σε έλεγχό του στο αεροδρόµιο της Βουδαπέστης συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του πλαστό ελληνικό διαβατήριο, ενώ σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διακίνηση µεταναστών και κατοχή πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου.

Στο δικαστήριο επικαλέστηκε, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της ουγγρικής εφηµερίδας Magyar Nemzet, ότι συνεργαζόταν µε τις ελληνικές µυστικές υπηρεσίες. Αρµόδιες πηγές διέψευδαν χθες τον ισχυρισµό του, ο οποίος ενδεχοµένως έγινε, σύµφωνα τουλάχιστον µε τις ίδιες πηγές, για να ελαφρύνει τη θέση του στη δίκη. Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα του ουγγρικού Τύπου, ο Σύρος είναι µεσαίο στέλεχος της τζιχαντιστικής τροµοκρατικής οργάνωσης ISIS, ενώ εξετάζεται εάν τον Μάρτιο του 2015 υπό τις εντολές του αποκεφαλίστηκαν και κάηκαν ζωντανοί 37 άνθρωποι στο χωριό Μαµπούζα, κοντά στην πόλη Χοµς.

Οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους βίντεο µε άντρα που συµµετέχει σε αποκεφαλισµούς και µοιάζει σε µεγάλο βαθµό µε τον 27χρονο. Αστυνοµικές πηγές ανέφεραν χθες ότι «οι κατηγορίες που αντιµετωπίζει στην Ουγγαρία, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν αφορούν σε τροµοκρατικές πράξεις, αλλά στο αδίκηµα της διακίνησης µεταναστών και της κατοχής πλαστού διαβατηρίου. Μπορεί πληροφοριακά να υπάρχουν πολλά δεδοµένα σε βάρος του, αλλά αυτά πρέπει να στοιχειοθετηθούν για να αποδοθούν κατηγορίες. Το διάστηµα που παρέµεινε στην Ελλάδα ήταν καθαρός. Τα πληροφοριακά δεδοµένα για συµµετοχή του στο ISIS έφτασαν στην ΕΥΠ και την Αντιτροµοκρατική δύο χρόνια µετά την άφιξή του στη χώρα µας».

ISISΙσλαμικό Κράτος