Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Παγκόσμια ανησυχία για την «κινητικότητα» σε Ιράν και Ιράκ - Εντείνει τις επιθέσεις το Ισραήλ
NewsroomΕν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Λωρίδα της Γάζας και την ευρύτερη περιοχή, το Ιράν απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις, θεωρώντας το Ισραήλ υπεύθυνο για το θάνατο ενός στρατηγού στη Συρία. Η πιθανότητα μιας διευρυνόμενης σύγκρουσης ελλοχεύει, ενισχυμένη από τα αντίποινα των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Ταυτόχρονα, η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς σκεπάζει τα Χριστούγεννα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όπου οι απώλειες συνεχίζουν να αυξάνονται.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχουν προκαλέσει 20.674 θανάτους και 54.536 τραυματισμούς. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 250 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 500. Ο απολογισμός των ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα έχει φτάσει τους 158, ενώ δύο επιπλέον θάνατοι αναφέρθηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης, καθώς η σύγκρουση δεν δείχνει σημάδια ύφεσης.
Εθελοντική έξοδος από τη Γάζα;
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal το βράδυ της Δευτέρας, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι «η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία να αποριζοσπαστικοποιηθεί», τονίζοντας ότι αυτά είναι προϋποθέσεις».
Στη συνάντηση του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου είπε ότι ήταν έτοιμος να υποστηρίξει την εθελοντική μετανάστευση αμάχων έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Η Χαμάς απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τέτοιο σχέδιο ως «παράλογη»: Οι Παλαιστίνιοι “αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν. Δεν μπορεί να υπάρξει εξορία και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να παραμείνουμε στη γη μας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Υπολογίζεται ότι 1,9 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πολλοί από τους οποίους φεύγουν νότια και συνωστίζονται σε καταφύγια ή αυτοσχέδιες σκηνές στο κρύο του χειμώνα.
Το Ισραήλ εντείνει την επίθεση
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε χθες Δευτέρα πως δεν θα υπάρξει ειρήνη παρά αφού η Λωρίδα της Γάζας «αποστρατιωτικοποιηθεί» και αφού «αποριζοσπαστικοποιηθεί» η «παλαιστινιακή κοινωνία», ενώ διεμήνυσε πως θα ενταθούν οι επιχειρήσεις για να «καταστραφεί» η Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο.
Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να σιγήσουν τα όπλα, δεν διαφαίνεται καμία ανάπαυλα, έπειτα από δύο και πλέον μήνες πολέμου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.
«Δεν θα σταματήσουμε (...) θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται. Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος», διεμήνυσε ο κ. Νετανιάχου, αφού επισκέφθηκε στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.
Από τις στήλες των άρθρων γνώμης της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο ισραηλινός πρωθυπουργός όρισε τρία «προαπαιτούμενα» για να υπάρξει ειρήνη.
«Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί», απαρίθμησε.
Η αποτροπή της διακίνησης όπλων θα «απαιτήσει να δημιουργηθεί προσωρινή ζώνη ασφαλείας στην περίμετρο της Γάζας», ανέφερε ακόμη ο κ. Νετανιάχου, που αποκλείει την ανάθεση της διακυβέρνησης του θυλάκου στην Παλαιστινιακή Αρχή, στην οποία προσάπτει πως «χρηματοδοτεί και εξυμνεί την τρομοκρατία» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Για «το εγγύς μέλλον», το Ισραήλ θα αναλάβει «την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα», από όπου αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, επανέλαβε.
Κατά την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε επίσης διατεθειμένος να ενθαρρύνει την εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας.
Το «πρόβλημα», είπε σε κοινοβουλευτικούς του κόμματός του, του Λικούντ, «δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο, αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει» τον πληθυσμό που θα φύγει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Χααρέτς.
Ιράν: Βαρύ τίμημα για το Ισραήλ
Υψηλόβαθμο σύμβουλο των Ιρανών «Φρουρών της επανάστασης» σκοτώθηκε σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ σε κοντά στη Δαμασκό σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ θα πληρώσει για τον θάνατο του Μουσαβί ενώ ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει σίγουρα για αυτό το έγκλημα».
Ο Σαγέντ Ραζί Μουσαβί ήταν ο υπεύθυνος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Συρίας και Ιράν και σύντροφος του Κασέμ Σολεϊμανί του επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών, ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ το 2020.
Ισραήλ: Υπό εξέταση το σχέδιο της Αιγύπτου
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Jerusalem Post», αναμένεται να εξετάσει πρωτοβουλία της Αιγύπτου η οποία προβλέπει καταρχήν ανακωχή για δύο εβδομάδες και σχέδιο τριών φάσεων με στόχο να αντικατασταθεί η Χαμάς από παλαιστινιακή Αρχή εμπειρογνωμόνων και να συμφωνηθεί οδικός χάρτης διεξαγωγής εκλογών.
Κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου για τους 129 ομήρους ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποδοκιμάστηκε από οικογένειες που περίμεναν την επιστροφή των αγαπημένων τους μετά από 80 ημέρες αιχμαλωσίας.
«Μια εκεχειρία διάρκειας μίας εβδομάδας, που έληξε την 1η Δεκεμβρίου, επέτρεψε την απελευθέρωση 105 ομήρων, εκ των οποίων 80 ως αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές, όμως 129 άνθρωποι παραμένουν όμηροι στη Γάζα.
Ιράκ: «Εχθρική ενέργεια» τα πλήγματα από τις ΗΠΑ
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν πλήγματα στο Ιράκ εναντίον εγκαταστάσεων φιλοϊρανικών ενόπλων κινημάτων, σε αντίποινα για επίθεση με drone νωρίτερα που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν «τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί», ο ένας από τους οποίους βρίσκεται σε «κρίσιμη» κατάσταση, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Πενταγώνου.
Τουλάχιστον ένα μέλος ιρακινής φιλοϊρανικής οργάνωσης έχασε τη ζωή του και άλλα 24 τραυματίστηκαν τα ξημερώματα στη Χίλα, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Βαβυλώνας, νότια της Βαγδάτης. Το δεύτερο πλήγμα, έγινε στην Ουάσιτ, στο νότιο Ιράκ.
Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωνε πως ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε «απαραίτητα και αναλογικά πλήγματα εναντίον τριών εγκαταστάσεων χρησιμοποιούμενων από την Κατάεμπ Χεζμπολά και οργανώσεις συνδεόμενες με αυτή» και πρόσθεσε ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν παραστρατιωτικοί επιτέθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης της Αρμπίλ νωρίτερα».
Οι Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική οργάνωση» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2009.
Την επίθεση στη βάση με drone μιας κατεύθυνσης ανέλαβε η λεγόμενη Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.
Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν θέσεις της παράταξης Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»), μέλος της συμμαχίας των Χασντ ας Σάαμπι («Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης»),η οποία είναι ενταγμένη στις ιρακινές τακτικές δυνάμεις.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά