Τουρκία: «Πράσινο φως» για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την κοινοβουλευτική επιτροπή
Μαρία Ζαχαράκη«Πράσινο φως» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έδωσε πριν από λίγο η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής, που συνεδρίαζε επί ώρες, από τις 15.00 η ώρα το μεσημέρι. Όλα τα βλέμματα σήμερα της διεθνούς κοινότητας ήταν στραμμένα σε αυτή την απόφαση της Τουρκίας, ωστόσο δεν έχει μπει ακόμα τελεία, αλλά υπάρχει μία ανακούφιση γιατί αυτή η έγκριση ανοίγει το δρόμο και για την τελική έγκριση της ένταξης από την ολομέλεια του κοινοβουλίου ενδεχομένως μέχρι τέλος της εβδομάδας εάν η Άγκυρα θέλει να τελειώνει το θέμα πριν κλείσει ο χρόνος.
Σύμφωνα με το Αναντολού, οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την έγκριση της υποψηφιότητας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και επανέλαβαν τη σαφή υποστήριξη του Μπάιντεν για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.
Στο βάθος τα F-16
Πηγές από το κυβερνών κόμμα αναφέρουν ότι υπήρξε θετικό κλίμα στην επιτροπή. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε μέσα στη συνεδρίαση ότι ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι θα πείσει το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει το αίτημα της Τουρκίας για F-16 αφότου η Άγκυρα επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ακόμη κι ο πρόεδρος της Επιτροπής Φουάτ Οκτάι που ήταν αρνητικός πριν από λίγες εβδομάδες, εισηγήθηκε το «ναι» λέγοντας ότι τα βήματα που έκανε η Σουηδία τους τελευταίους μήνες ήταν ικανοποιητικά. Αναφέρεται επίσης ότι το Εθνικιστικό Κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ψήφισε κι αυτό υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όπως και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μόνο το κόμμα της Ακσενέρ ψήφισε «όχι», ενδεχομένως επηρεασμένοι από τη στρατιωτική απώλεια των 12 Τούρκων στο βόρειο Ιράκ από το ΡΚΚ.
Στη δημόσια συζήτηση σήμερα το κλίμα δεν ήταν θετικό. Δεν ήθελαν να επικυρωθεί το πρωτόκολλο για μια χώρα, τη Σουηδία που η Τουρκία κατηγορεί ότι στηρίζει την τρομοκρατία. Τελικά επικράτησε το πολιτικό κι... εξοπλιστικό συμφέρον για τον Ερντογάν, που είχε δώσει μάλλον το λόγο του στον Μπάιντεν.
Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα έχει η τουρκική βουλή, αλλά η επιτροπή απόψε έδωσε ήδη το θετικό σήμα. Και την ώρα που υπάρχει αυτή η εξέλιξη με τη Δύση, παράλληλα, υπάρχει άνοιγμα και με το «δύσκολο» Ιράν στην Ανατολή.
Ο Ιρανός πρόεδρος, που έχει αναβάλει 2 φορές την επίσκεψή του στην Τουρκία, θα μεταβεί τελικά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου στην Άγκυρα.
Μας κατάλαβαν
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Burak Akcapar μιλώντας στην Επιτροπή είπε: Δυστυχώς, δεν είναι δυνατό για τις σουηδικές αρχές να εκπληρώσουν αμέσως όλα τα αιτήματά μας. Αυτή είναι μια διαδικασία. Εφαρμόζουν νομοθετικές αλλαγές που θα ήταν αδιανόητες πριν από 5 χρόνια.
Δηλώνοντας ότι η Σουηδία έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τον κίνδυνο που θέτουν στη Σουηδία οι τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδικά το PKK, ο Akcapar είπε: «Από στρατιωτική-στρατηγική άποψη, με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δεν θα υπάρχει κενό ασφαλείας στον Βορρά».
Η αντιπολίτευση αντιδρά
Ο βουλευτής του CHP Kani Beko είπε, «Είναι ο συνομιλητής μας η Σουηδία, η ΕΕ ή οι ΗΠΑ; Εάν δεν γίνουν συγκεκριμένα βήματα, δεν πρέπει να εγκρίνουμε την ένταξη. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα θέσουν το θέμα των F-16 στα χέρια του Κογκρέσου και πείτε ότι το Κογκρέσο δεν το δέχτηκε».
Ο βουλευτής του CHP, Oguz Kaan Sal?c?, δήλωσε: «Πιστεύαμε ότι η ρητορική του υπουργείου είχε αλλάξει, αλλά στην πραγματικότητα η ρητορική της κυβέρνησης άλλαξε στην πραγματικότητα».
Οκτάι: Η Σουηδία έχει λάβει μέτρα
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι η Σουηδία έχει λάβει μέτρα ειδικά για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Ωστόσο, είπε, «δεν έχουμε δει ακόμη τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Αφού οι βουλευτές εξέφρασαν τις απόψεις τους, έγινε αποδεκτό το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Τον τελευταίο λόγο θα έχει πλέον η Γενική Συνέλευση.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό