Τουρκία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας της Ρωσίας το 2023
Μαρία ΖαχαράκηΗ Τουρκία και οι εταιρείες της εξοικονόμησαν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια στους λογαριασμούς ενέργειας το 2023 αυξάνοντας τις εισαγωγές πετρελαιοειδών και ρωσικού πετρελαίου που πωλούνται με έκπτωση, με βάση τα στοιχεία LSEG.
Στο δυτικό ημισφαίριο, η Τουρκία έχει γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας της Ρωσίας εδώ κι ένα χρόνο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Κίνα και η Ινδία εισήγαγαν μεγαλύτερες ποσότητες από την Τουρκία, αλλά η εγγύτητα της Άγκυρας στα ρωσικά λιμάνια τη βοηθά να εξοικονομεί περισσότερα από άλλους αγοραστές λόγω των φθηνότερων ναυτιλιακών δασμών.
Οι αποστολές αργού πετρελαίου από τα Ουράλια στην Τουρκία αυξήθηκαν στα 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, αντιπροσωπεύοντας το 14% των θαλάσσιων εξαγωγών αργού της Ρωσίας.
Τους επόμενους μήνες, οι παραδόσεις στην Τουρκία θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, αφού η ρωσική πετρελαιοπαραγωγός Lukoil υπέγραψε συμφωνία με τη Socar για διύλιση πετρελαίου έως και 200.000 bpd.
Επιπλέον, η Τουρκία εισάγει ντίζελ από τη Ρωσία, μαζούτ, καύσιμα πλοίων και κηροζίνη και αυτές οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 200% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023, ήτοι 0,29 εκατομμύρια bpd.
Η Τουρκία πλήρωσε από 25 έως 150 δολάρια λιγότερα ανά τόνο για το ρωσικό ντίζελ φέτος, σε σύγκριση με τις τιμές στην περιοχή της Μεσογείου. Για ένα βαρέλι αργού πετρελαίου γλιτώνει από 5 έως 20 δολάρια. Οι φθηνότερες εισαγωγές ενέργειας βοήθησαν την Άγκυρα να μειώσει το εμπορικό της έλλειμμα και να μειώσει την πίεση στο εθνικό νόμισμα, το οποίο έχει υποτιμηθεί κατά 30% φέτος.
Το όνειρο της Άγκυρας είναι να γίνει σημαντικός διανομέας ενέργειας στη Νότια Ευρώπη και η Μόσχα βλέπει αυτόν τον κόμβο ως έναν τρόπο να ανακατευθύνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της από την Ευρώπη ή να πουλήσει έμμεσα φυσικό αέριο στην ΕΕ.
Η Τουρκία αναμένει συρρίκνωση το 2024
Βιομήχανοι και βιοτέχνες τονίζουν ότι το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά και η οικονομία θα συρρικνωθεί μετά τις δημοτικές εκλογές. Όσοι είναι προετοιμασμένοι για συστολή χρησιμοποιούν μετρητά. Υπάρχουν αρκετοί που βλέπουν τις εξαγωγές ως στρατηγική εξόδου. Ορισμένοι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, όπως η Αίγυπτος. Το κόστος εργασίας είναι 240 δολάρια για έναν μισθωτό, ενώ στην Τουρκία το κόστος αυξήθηκε στα 650 δολάρια. Για τους επιχειρηματίες συρρίκνωση σημαίνει πάντως απόλυση εργαζομένων. Η εφημερίδα Γενίτσαγ έγραψε: "Αυτές είναι οι καλές μας μέρες, οι χειρότερες είναι καθ' οδόν!".
H Borusan εγκαταλείπει την Τουρκία
Μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Τουρκίας, η Borusan Holding αποφάσισε να μεταφέρει τη μονάδα παραγωγής σωλήνων της στις ΗΠΑ. Αποτελεί την 57η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της Τουρκίας ως προς την παραγωγή και τις πωλήσεις και η 30η μεγαλύτερη ως προς τις εξαγωγές. Οι εξαγωγές της το 2022 ανήλθαν σε 504 εκατομμύρια δολάρια.
Η μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων Borusan στις ΗΠΑ αποτελεί προειδοποίηση προς την τουρκική οικονομία σχετικά με τον πράσινο μετασχηματισμό. Οι αρχικές αντιδράσεις από την κυβέρνηση είναι του τύπου «αν θέλουν να φύγουν, ας φύγουν».
- Αναλυτικός οδηγός για τη γενική απεργία: «Παραλύει» σήμερα η Αττική - Χειρόφρενο σε μετρό, προαστιακό, λεωφορεία
- Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στο Παγκράτι - Βρέθηκαν όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά
- Αφέθηκε ελεύθερη η Ahou Daryaei, η φοιτήτρια - σύμβολο που «τα έβαλε» με το καθεστώς του Ιράν
- Ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη έπεισε άλλα ρομπότ να αφήσουν τη δουλειά τους και να πάνε μαζί του!