Κόσμος|19.01.2024 10:38

Δυσαρέσκεια εξαιτίας παρεμβάσεων στην Αγία Σοφία - «Τοποθέτησαν παρκέ στον ιστορικό πέτρινο διάδρομο»

Μαρία Ζαχαράκη

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, με αναφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας Cumhuriyet επικρίνουν τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο τέμενος της Αγίας Σοφίας κατόπιν του διαχωρισμού των εισόδων αμιγώς για θρησκευτική λατρεία ή για απλή επίσκεψη στο μνημείο. Όλα τα δημοσιεύματα συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό.

Η εφημερίδα Cumhuriyet με τίτλο: «Τοποθέτησαν παρκέ στον ιστορικό πέτρινο διάδρομο της Αγίας Σοφίας!» επισημαίνει ότι «έχει τοποθετηθεί laminate παρκέ επί του ιστορικού πέτρινου διαδρόμου γεγονός που έχει προκαλέσει επικριτικά σχόλια στους πολίτες για το αισθητικό αποτέλεσμα που παρουσιάζεται».

Γιατί έγινε αυτή η παρέμβαση 

Μιλώντας στην εφημερίδα ο ιστορικός τέχνης Oguzhan Karadirek υπογράμμισε ότι μια τέτοια πρακτική ενδεχομένως εφαρμόστηκε λόγω της αυξημένης ροής των επισκεπτών που δέχεται το μνημείο καθημερινώς επισημαίνοντας: «Τόσο η πόρτα, η οποία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη τις τελευταίες ημέρες, όσο και η τοποθέτηση δαπέδου τύπου παρκέ δεν φαίνονται αισθητικά ωραία ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν πολλές φθορές στη δομή, η παρέμβαση μπορεί να θεωρηθεί ότι έγινε με στόχο να αποφευχθούν ζημιές στο αυθεντικό πέτρινο δάπεδο».

Στη συνέχεια υπενθυμίζεται ότι η είσοδος στην Αγία Σοφία, παρεκτός της θρησκευτικής λατρείας, γίνεται πλέον κατόπιν αγοράς εισιτηρίου. Η πρόσβαση στην πύλη του αυτοκράτορα, η οποία είχε υποστεί φθορές έχει απαγορευθεί, το τμήμα προσευχής και το τμήμα της άνω στοάς, το οποίο επισκέπτεται κανείς για τουριστικούς σκοπούς έχουν διαχωριστεί, με το αντίτιμο εισόδου να είναι στα 25 ευρώ για τους τουρίστες. Διευκρινίζεται ότι με τη συναλλαγματική ισοτιμία να έχει καθοριστεί στις 34 τουρκικές λίρες ανά ευρώ για τους εγχώριους τουρίστες, η τιμή εισόδου ανέρχεται στις 850 τουρκικές λίρες.

Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με το νέο σύστημα, δεν επιτρέπεται ξενάγηση δια ζώσης στο εσωτερικό, η οποία πλέον γίνεται μόνο μέσω των ειδικών ακουστικών συσκευών η οποία κοστίζει 100 τουρκικές λίρες, ενώ αν κάποια κυρία δεν διαθέτει μαντίλα μπορεί να την αγοράζει καταβάλλοντας είτε 30 τουρκικές λίρες για τις μικρού μεγέθους μαντίλες είτε 75 τουρκικές λίρες για τις μεγάλου μεγέθους.

Αγία ΣοφίαΤουρκίαειδήσεις τώραΚωνσταντινούπολη