Ο Αμερικανός πρέσβης βλέπει η πώληση των F-16 στην Τουρκία να γίνεται σύντομα
Μαρία ΖαχαράκηΟ πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, δήλωσε ότι αναμένει τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να βάλει την τελική υπογραφή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εντός των επόμενων ημερών, κάνοντας έτσι γρήγορα βήματα προς το αμερικανικό Κογκρέσο που θα εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.
Σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο πρέσβης Τζεφ Φλέικ δήλωσε ότι μόλις το επίσημο έγγραφο επικύρωσης παραληφθεί στην Ουάσιγκτον, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα στείλει αμέσως στο Κογκρέσο την επίσημη επιστολή για την πώληση των F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επικύρωσε την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Το κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε την Τρίτη την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αίροντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας μετά από 20 μήνες καθυστερήσεων και αναβολών. Ο Ερντογάν πρέπει να υπογράψει το νόμο, ο οποίος θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας κι έπειτα η πράξη προσχώρησης της Σουηδίας πρέπει να αποσταλεί στην Ουάσιγκτον.
Ερωτηθείς αν το αναμένει αυτό «εντός των ημερών», ο Φλέικ δήλωσε στο Reuters: «Ναι, το πιστεύω».
«Δε βλέπω κανέναν λόγο, όταν το κοινοβούλιο έχει ήδη αποφασίσει εδώ, γιατί η Τουρκία να περιμένει», είπε. "Έτσι, αναμένω ότι μόλις αυτό αποσταλεί στην Ουάσιγκτον, τότε θα γίνει η κοινοποίηση στο Κογκρέσο (της πώλησης των F-16)». «Ο πρόεδρος εδώ πρέπει να το υπογράψει και στη συνέχεια η πράξη πρέπει να αποσταλεί στην Ουάσιγκτον», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters. «Μόλις συμβεί αυτό, τότε αναμένουμε να γίνει η κοινοποίηση. Και η επίσημη κοινοποίηση θα γίνει».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε την Τετάρτη επιστολή στους επικεφαλής των βασικών επιτροπών του Καπιτωλίου, ενημερώνοντάς τους για την πρόθεσή του να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία κοινοποίησης της πώλησης των F-16 μόλις η Άγκυρα ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Εκκλήσεις προς το Κογκρέσο
Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με τους επικεφαλής των επιτροπών εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Βουλής και της Γερουσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ανησυχίες για την πώληση F-16 στην Τουρκία.
«Υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που αισθάνθηκαν έντονα ότι πριν προχωρήσει η πώληση των F-16 η Σουηδία έπρεπε να είναι μέλος του ΝΑΤΟ», είπε.
«Αλλά όλοι βλέπουν την αξία της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και όλοι βλέπουν την αξία που συνεπάγεται αυτός ο εκσυγχρονισμός των F-16».
Μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του παράλληλα στη δημοσιογράφο Χαντέ Φιράτ της εφημερίδας Χουριέτ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, συστατικό στοιχείο της οποίας αποτελεί και η εξομάλυνση που έχει επιτευχθεί στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, όπως αναφέρει.
Στην ερώτηση της Χαντέ Φιράτ, πώς θα επηρεάσει η έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Τζεφ Φλέικ απαντά:
«Είχαμε μια σειρά επαφών υψηλού επιπέδου. Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η δική μας ένταξη στο ΝΑΤΟ σημαίνει ότι έχουμε κοινές ανάγκες ασφάλειας και στόχους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και επικαλύπτονται. Επομένως, ναι, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό σε αυτό το θέμα. Μιλάμε για την πώληση των F-16, μια σημαντική εξωτερική στρατιωτική πώληση, αλλά υπάρχει επίσης η άμυνα, το εμπόριο και η συνεργασία. Έχουμε αγοράσει πολλά αμυντικά προϊόντα από την Τουρκία, όπως γνωρίζετε η αμυντική μας βιομηχανία αναπτύσσεται και αυτό βοηθά τόσο την οικονομία της Τουρκίας όσο και την κοινή μας ασφάλεια. Οπότε πρέπει να πω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για αυξημένη συνεργασία.
Και επίσης, η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας ήταν πραγματικά χρήσιμη για το Καπιτώλιο και αλλού. Ήταν υπέροχο να βλέπουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, την εμπορική συνεργασία και τη θερμή σχέση μεταξύ των δύο χωρών και αυτό βοηθάει».
Ο Τζεφ Φλέικ επιβεβαίωσε ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν έγραψε επιστολή στο Κογκρέσο δηλώνοντας ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτό το θέμα. Μπορούμε να πούμε για την τρέχουσα διαδικασία το εξής: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ειδοποιεί το Κογκρέσο ότι σκοπεύει να προχωρήσει στις στρατιωτικές πωλήσεις. Εάν το Κογκρέσο δεν αντιταχθεί, η πώληση θα ολοκληρωθεί. Άρα μάλλον δε θα δούμε ψηφοφορία στο Κογκρέσο, δε χρειάζεται. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μόνο εάν υπάρξει αντίθεση για αυτό το θέμα. Επομένως, το σημείο στο οποίο φτάσαμε είναι ικανοποιητικό και συχνά μιλάω με τους παλιούς μου φίλους στο Κογκρέσο. Ειλικρινά, αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το σημείο στο οποίο φτάσαμε είναι ικανοποιητικό, αλλά φυσικά η κατάσταση σχετικά με την πώληση εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Κογκρέσου, που θα εξετάσει αυτό το θέμα».
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή