Κόσμος|01.02.2024 12:00

Τουρκία: «Η προμήθεια των F-16 δεν υπόκειται σε όρους» λέει η Άγκυρα - Η απάντηση για τα F-35

Μαρία Ζαχαράκη

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, ξεκαθάρισε στην εβδομαδιαία ενημέρωση Τύπου ότι η προμήθεια των F-16 δεν θα είναι υπό όρους.

«Η διαδικασία έγκρισης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για το αίτημά μας, η οποία περιλαμβάνει την προμήθεια 40 νέων F-16 Block-70, σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων 79 F-16 και των πυρομαχικών τους, υλικά και εξοπλισμό, ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου.

Όταν φτάσουν σε εμάς οι επιστολές προσφοράς και αποδοχής, θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το χρονοδιάγραμμα και έτσι το κόστος του πρότζεκτ θα ξεκαθαριστεί. Το αίτημα για πυρομαχικά υποβλήθηκε μετά από λεπτομερή μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές ανάγκες, την κατάσταση του αποθέματος και απαιτήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζουν ορισμένα ειδησεογραφικά sites με έδρα την Ελλάδα, το θέμα της προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 δεν υπόκειται σε κανέναν όρο», υπογραμμίζει ο Ζεκί Ακτούρκ.

Διάψευση (και) τουρκικής προεδρίας περί «ρήτρας» για πώληση F-16 από ΗΠΑ

«Ο ισχυρισμός ορισμένων ΜΜΕ ότι «η πώληση των F-16 στην Τουρκία υπόκειται σε όρους» δεν ευσταθεί», αναφέρει ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, με ανάρτησή του στο Χ, διαψεύδοντας παράλληλα «ορισμένες ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες».

«Η διαδικασία έγκρισης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την προμήθεια 40 νέων F-16 Block-70 και τον εκσυγχρονισμό 79 υφιστάμενων F-16 σύμφωνα με τις ανάγκες της Διοίκησης της Πολεμικής μας Αεροπορίας ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου. Η διαδικασία έγκρισης περιλαμβάνει επίσης αιτήματα για πυρομαχικά, υλικά και εξοπλισμό για τα αεροσκάφη. -- Μόλις ληφθούν οι Επιστολές Προσφοράς και Αποδοχής, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το χρονοδιάγραμμα.

Η προμήθεια και ο εκσυγχρονισμός των F-16 δεν υπόκειται σε καμία προϋπόθεση, σε αντίθεση με ό,τι έχει υποστηριχθεί από ορισμένες ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες», ανέφερε.

F-35: Η δήλωση Νούλαντ ήταν απλά καλής θέλησης σε αυτό το στάδιο

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ δήλωσε επίσης, σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, για επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 ότι «το θέμα αυτό έχει συζητηθεί και συζητείται πολύ. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση των δύο χωρών αυτή τη στιγμή. Οι δηλώσεις των ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρηθούν ως δήλωση καλής θέλησης σε αυτό το στάδιο. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή ή εξέλιξη στο θέμα αυτό, θα σας ενημερώσουμε».

Eurofighter Typhoon: Το αίτημα παραμένει σε ισχύ

Στο ερώτημα αν είναι ακόμη σε ισχύ το αίτημα της Τουρκίας για μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, ο Ζεκί Ακτούρκ δήλωσε: «Το αίτημά μας εξακολουθεί να υφίσταται. Αναμένεται η θετική προσέγγιση της Γερμανίας, μιας από τις χώρες της κοινοπραξίας, για το θέμα αυτό. Οι συζητήσεις και οι μελέτες συνεχίζονται».

Άρση εμπάργκο Καναδά

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την άρση του εμπάργκο του Καναδά σε προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι «oι εξαγωγικοί περιορισμοί που επέβαλε ο Καναδάς στον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας μας από το 2019 για διάφορους λόγους ήταν ασύμβατοι με το πνεύμα αλληλεγγύης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς και με τις συλλογικές προσπάθειες για την προστασία της περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας. Ενώ αυτό το τελευταίο βήμα του Καναδά αξιολογείται θετικά, αναμένουμε από τους συμμάχους μας να άρουν πλήρως όλους τους περιορισμούς σε βάρος της χώρας μας.

Τα ανοικτά ή κλειστά εμπάργκο και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουμε κατέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία των προσπαθειών μας για εθνικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να εμπιστευτούμε και να στηρίξουμε την εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία μας, στην οποία επιτελείται σημαντικό έργο υπό την ηγεσία και την ενθάρρυνση του προέδρου μας».

Η απάντηση της Τουρκίας για τα F-35: Έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα από τους S-400

Παράλληλα, η φιλο-κυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ υποστηρίζει σήμερα, επικαλούμενη πηγές, ότι για να δοθούν τα F-35 στην Τουρκία δεν χρειάζεται να επιλυθεί μόνο το ζήτημα των S-400, αλλά και να συζητηθούν μία σειρά άλλων ζητημάτων που θέτει η Τουρκία, όπως το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, ο εξοπλισμός της Ελλάδας, η υποστήριξη που παρέχεται στο Ισραήλ, η υποδαύλιση του χάους στη Μέση Ανατολή και η παρουσία των YPG/PKK στη Συρία.

«Αυτά είναι πιο σημαντικά θέματα από τους S-400», αναφέρει η Γενί Σαφάκ, προσθέτοντας ότι μεταφέρθηκε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι οι ΗΠΑ έχουν μερίδιο σε αυτά τα ζητήματα.

Οι ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν και Patriot – Δεν αναμένεται άμεσα να ανοίξει η συζήτηση για F-35

«Το θέμα των F-35 είναι μια διαδικασία που απαιτεί λύσεις και σε πολλά θέματα, όχι μόνο σε αυτό των S-400 ή στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, όπου υπάρχουν διαφωνίες σε πολλά θέματα στην παρούσα κατάσταση. Ενώ η χρονική στιγμή της δήλωσης περί F-35 θεωρείται σημαντική καθώς συμπίπτει με την άνοδο της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία, οι ΗΠΑ στέλνουν επίσης το μήνυμα ότι, εάν εγκαταλειφθούν οι S-400, μπορεί να μας πουλήσουν και το σύστημα αεράμυνας Patriot. Δεν αναμένεται το θέμα των F-35 να τεθεί πριν την ολοκλήρωση των έργων, όπως το KAAN, το K?z?lelma και το Anka III. Στις μελέτες αναφέρεται ότι η χρήση των εγχώριων πόρων θα είναι προς όφελος της Τουρκίας από κάθε άποψη», καταλήγει η Γενί Σαφάκ.

Γιασάρ Γκιουλέρ: Δεν θέλουμε F-35 αυτή τη στιγμή

Την ίδια ώρα, ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Χακάν Τσελίκ, αναφέρει στο λογαριασμό του στο X ότι ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ του μετέφερε σε πρόσφατη συνάντησή τους στην Άγκυρα ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στα αεροσκάφη F-35 και ότι επικεντρώνονται στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία σχετικά με την αγορά αεροσκαφών Eurofighter.

υπουργείο ΆμυναςF-16Τουρκίαειδήσεις τώρα