Κόσμος|01.04.2019 01:59

Τουρκία: Μάχη στα εκατοστά για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης

Newsroom

Στο αποκορύφωμα έχει φτάσει η αγωνία στην Κωνσταντινούπολη... Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, τα πάντα θα κριθούν ακόμη και στη μία ψήφο, ενώ κάθε λεπτό που περνάει τα δεδομένα αλλάζουν.

Παρά το ότι το αποτέλεσμα ακόμη κρίνεται, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κήρυξε τη νίκη του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη». Η δήλωση εξόργισε τον αντίπαλό του Εκρέμ Ιμάμογλου που αντέδρασε αμέσως. «Η δήλωση "νικήσαμε" του Γιλντιρίμ είναι μία χειριστική δήλωση. Είναι ντροπή να λέει "νικήσαμε" όταν η καταμέτρηση δεν έχει τελειώσει», ανέφερε. 

Λίγο μετά τις 12, νίκη κήρυξε και η αντιπολίτευση για την Κωνσταντινούπολη, δημιουργώντας μία περίεργη πολιτική ατμόσφαιρα πάνω από τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Το πρακτορείο «Αναντολού» σταμάτησε να μεταδίδει αποτελέσματα χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο λόγος, ενώ τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση αναφέρουν ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται πλέον με διαφορά 2.000 ψήφων.

Την ίδια στιγμή η ηγέτης της ακροδεξιάς, Μεράλ Ακσενέρ, αναγνωρίζει ως νικητή στην Κωνσταντινούπολη, τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις κατά την εκλογική διαδικασία στο Μπαλίκεσιρ και στο Ουσάκ της Τουρκίας. Σύμφωνα με τη Μεράλ Ακσενέρ, το κόμμα της οποίας στήριξε τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ανέφερε ότι ακόμη εκκρεμούν τα αποτελέσματα μεγάλων συνοικιών της Κων/λης και πως όταν προστεθούν θα κερδίσει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης.

Στη 1 τα ξημερώματα και την ώρα που η μετάδοση των αποτελεσμάτων είχε «παγώσει», εμφανίστηκε στο «μπαλκόνι» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το καθιερωμένο διάγγελμα στο λαό μετά τις εκλογές. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να… τραγουδήσει, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την ήδη θολή κατάσταση με την Κωνσταντινούπολη.

Στη Άγκυρα κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί. Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά.

Σε συνέντευξη τύπου ο Εκρέμ Ιμάμογλου είπε ότι παρακολουθούν την διαδικασία από το δικό τους σύστημα και κάλεσε το Ανατολού να τηρήσει διαφάνεια ελέγχοντας ξανά τα ποσοστά που δίνει και να ενημερώνει σωστά την κοινή γνώμη.

Στην Άγκυρα, ενώ ο Οζασέκι του κόμματος του Ερντογάν ήταν μπροστά, όσο περνούσε η ώρα, ο Γιαβάς έπαιρνε προβάδισμα και άνοιξε την ψαλίδα κερδίζοντας -όπως όλα δείχνουν- τον πρώτο δήμο της Τουρκίας. Με το 80% καταμετρημένο, ο Γιαβάς είχε 50% για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με την κεμαλική σοσιαλιστική παράταξη να πανηγυρίζει τη νίκη.

Στη Σμύρνη δε, η διαφορά ήταν χαώδης υπέρ του CHP με τον Σογιέρ να έχει 58% με καταμετρημένο το 70% έναντι 38% του Ζεϊμπεκσί.

Ερντογάν: «Νικήσαμε με διαφορά»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε δηλώσεις λίγο πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα από την Κωνσταντινούπολη λέγοντας ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από τις εκλογές της 3ης Οκτωβρίου 2002 παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά».

«Φυσικά υπήρξαν δήμοι που κερδήθηκαν και δήμοι που χάθηκαν, αυτή είναι η κρίση του έθνους μας, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι πλέον ξεκινάει μια περίοδος χωρίς εκλογές μέχρι το 2023 και πως μπροστά τους τώρα έχουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Τουρκίαεκλογές