Κόσμος|06.02.2024 15:14

Σάιρους Λένγκ: 12χρονος μαθητής έχει ίδιο IQ με Αϊνστάιν και Χόκινγκ

Newsroom

Δεκτός στη Μένσα έγινε ο Σάιρους Λένγκ, ένας μαθητής που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και σκόραρε την ίδια βαθμολογία IQ με τον Αϊνστάιν και τον Στίβεν Χόκινγκ. Ο 12χρονος πέρασε το τεστ εισαγωγής στην εταιρεία με βαθμολογία 160, μόλις δύο μονάδες μακριά από το υψηλότερο δυνατό αποτέλεσμα των 162.

Τι είναι η Μένσα

H Μένσα είναι ένας διεθνής οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εστιάζει ανάπτυξη και υποστήριξη της ανθρώπινης ευφυίας. Ιδρύθηκε το 1946 και δέχεται μόνο μέλη που υπερβαίνουν το 98ο εκατοστημόριο του IQ παγκοσμίως. Ο άνθρωπος που παρακίνησε  τον ευφυέστατο νεαρό για το συγκεκριμένο τεστ ήταν ο πατέρας του, Φραν Λένγκ, καθώς πίστευε ότι θα έδινε στον γιο του την ευκαιρία "να βρει μερικούς φίλους που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα με αυτόν". Αναλογιζόμενος το επίτευγμά του, ο Σάιρους είπε: "Είμαι πολύ περήφανος για τον εαυτό μου".

Οι αδυναμίες μιας ευφυΐας

Το πιάνο και τα μαθηματικά είναι η μεγάλη αδυναμία του και ελπίζει στο μέλλον να ακολουθήσει αυτά τα βήματα. Τα αγγλικά δεν είναι η μητρική γλώσσα του μαθητή, καθώς οι γονείς του είναι μετανάστες από το Χονκ Κονγκ. Ο πατέρας του εργάζεται ως διευθυντής πληροφορικής, και ήταν ο ίδιος που έβαλε τον Σάιρους να κάνει το τεστ: "Διάβασα μερικά άρθρα για άλλα παιδιά που έχουν ενταχθεί στη Μένσα και σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό για την ανάπτυξη του Σάιρους. Θα μπορούσε να βρει μερικούς φίλους που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα με αυτόν και μετά θα μπορούσε να προσπαθήσει να αναπτυχθεί καλύτερα στα ενδιαφέροντά του. Σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό για εκείνον να διευρύνει τις ικανότητές του".

Πότε εμφανίστηκαν τα τεστ ευφυΐας

Στις αρχές του 1900, τα τεστ IQ βρισκόταν σε αρχικά στάδια, όταν ο Αϊνστάιν εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως επιστημονική ιδιοφυία. Έκτοτε, οι δοκιμές έχουν εξελιχθεί σημαντικά και η μέγιστη βαθμολογία IQ που του αποδίδεται σε ένα συνηθισμένο τεστ σήμερα, είναι 160. Μια βαθμολογία 135 ή παραπάνω τοποθετεί ένα άτομο στο 99ο εκατοστημόριο του πληθυσμού.