Έναν χρόνο μετά τον σεισμό στην Τουρκία πυροσβέστης της ΕΜΑΚ, θυμάται: «Η αλληλεγγύη στις δύο χώρες είναι σημαντική»
Μαρία ΖαχαράκηΟ Κωνσταντίνος Νίκας, μέλος της ελληνικής ομάδας έρευνας και διάσωσης που έσπευσε στην Τουρκία για να βοηθήσει στους σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμανμαράς, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Αναντολού, τόνισε τη σημασία της ετοιμότητας των δύο λαών να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, δηλώνοντας ότι παρά τον ένα χρόνο που έχει περάσει από την καταστροφή του σεισμού, η αγκαλιά του λαού στην Τουρκία και η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο λαών είναι ακόμα στο μυαλό του.
Ο κ. Νίκας από την Ελληνική Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), ο οποίος συμμετείχε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Χατάι μετά τους σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμάνμαράς που σημειώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου 2023, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως η «καταστροφή του αιώνα» και ο οποίος διασφάλισε ότι 5 άνθρωποι βγήκαν ζωντανοί από τα ερείπια, μίλησε στην ανταποκρίτρια του πρακτορείου Αναντολού στην Αθήνα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Χατάι ως προσωπική και επαγγελματική εμπειρία.
Ο κ. Νίκας, μέλος της ΕΜΑΚ, υπό την Πυροσβεστική υπηρεσία, είπε ότι μετά από ένα χρόνο το μέγεθος της καταστροφής είναι ακόμα στο μυαλό του, επισημαίνοντας ότι ο σεισμός ήταν σε πολύ μεγάλη περιοχή και σε πολύ ισχυρή κλίμακα.
«Ωστόσο, αυτός (ο σεισμός) ήταν άνευ προηγουμένου τόσο ως προς το μέγεθός του όσο και ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που χάθηκαν», είπε ο Νίκας, προσθέτοντας ότι είχε συναντήσει σεισμούς πολλές φορές στο παρελθόν λόγω του επαγγέλματός του.
Παράδειγμα αλληλεγγύης μεταξύ δύο λαών
Δηλώνοντας ότι οι άνθρωποι που βοήθησαν είναι ακόμα στη μνήμη τους, ο κ. Νίκας σημείωσε ότι δεν μπορεί να ξεχάσει πώς ο κόσμος στην Τουρκία τους υποδέχτηκε και τους αγκάλιασε.
Ο κ. Νίκας επεσήμανε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα βρίσκονται στη ζώνη του σεισμού και υπενθύμισε ότι και οι δύο χώρες βοήθησαν η μία την άλλη σε παρόμοιες καταστροφές.
Δηλώνοντας ότι κάθε καταστροφή στην οποία αντιδρούν έχει ιδιαίτερο προσωπικό αντίκτυπο στα μέλη της ομάδας έρευνας και διάσωσης, ο κ. Νίκας είπε: «(Ο σεισμός) άφησε στο μυαλό μου τις εικόνες αυτών των ανθρώπων, την αγάπη των ανθρώπων που γνωρίσαμε και την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο λαών. Αυτή η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική γιατί δείχνει ότι είμαστε μαζί ο ένας για τον άλλον όταν χρειάζεται».
Μια παγκόσμια εμπειρία
Ο κ. Νίκας είπε, «Ως επαγγελματικές ομάδες έρευνας και διάσωσης, κάθε περιστατικό που συναντάμε είναι ένα μάθημα και εμπειρία για να το χρησιμοποιήσουμε. Ο σεισμός στην Τουρκία, ο οποίος ήταν πρωτοφανής σε κλίμακα και εξαιρετικά δύσκολος, ήταν έτσι για εμάς. Έχουμε ενσωματώσει την εμπειρία που αποκτήσαμε από αυτόν τον σεισμό στις επιχειρήσεις μας».
Ο κ. Νίκας τόνισε ότι ο σεισμός στην Τουρκία ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός τόσο για την Ευρώπη όσο και για όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τη συγκέντρωση ομάδων έρευνας και διάσωσης από όλο τον κόσμο:
«Για αυτόν τον λόγο, η διεθνής συνεργασία και η αλληλεγγύη σε ένα τέτοιο περιστατικό έχει επίσης ληφθεί υπόψη παγκοσμίως. Μπορεί να ακούγεται κακό, αλλά ο σεισμός στην Τουρκία ήταν ένα πολύ καλό παράδειγμα στη διεθνή σκηνή όσον αφορά το πώς εμείς, ως ομάδες έρευνας και διάσωσης από όλες τις γωνιές του κόσμου, μπορούν να βελτιωθούν και να εργαστούν πιο αρμονικά για να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».
Ο κ. Νίκας, ο οποίος εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός στην ΕΜΑΚ, είπε ότι αν και έχει περάσει ένας χρόνος από τον σεισμό, ο σεισμός στην Τουρκία εξακολουθεί να συζητείται στις διεθνείς πλατφόρμες.
Έσωσαν 5 ζωές
Μετά τους σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμάνμαράς, η ομάδα της ΕΜΑΚ που κινητοποιήθηκε την ίδια μέρα, ξεκίνησε από την Αθήνα με αεροπλάνο τύπου «C-130» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και έφτασε στην Τουρκία και έσωσε τη ζωή 5 ανθρώπων.
Μετά τον σεισμό, τόνοι υλικών βοήθειας στάλθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία με τις εκστρατείες που ξεκίνησαν τόσο εντός των επίσημων θεσμών όσο και από την κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα.
Η αυξανόμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια αντικαταστάθηκε από μηνύματα αλληλεγγύης και φιλίας μετά τον σεισμό και οι δίαυλοι επικοινωνίας άνοιξαν ξανά. Στη νέα διαδικασία που κυριαρχείται από αμοιβαίες χειρονομίες, η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν να αλληλοϋποστηρίζονται σε διεθνείς πλατφόρμες.
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής