Κόσμος|01.04.2019 18:52

Τουρκία: Αγωνία μέχρι τα ξημερώματα στα πολιτικά στρατηγεία στην Κωνσταντινούπολη

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Το θρίλερ συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα στη γείτονα, καθώς σε καταμετρημένες 98,8 ψήφους και οι δυο υποψήφιοι δήμαρχοι εμφανίζονται, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα να έχουν συγκεντρώσει 48,7%. Nωρις το πρωί πάντως σε  ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου Σαντί Γκιουβέν ανέφερε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου συγκέντρωσε 4.159.650 ψήφους και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ 4.131.751 ψήφους. Απομεναν 84 κάλπες για να καταμετρηθούν

Κάτι που επανέλαβε από το στρατηγείο του CHP στην Πόλη ο άυπνος Ιμάμογλου, επαναλαμβάνοντας: «Κερδίσαμε. Όλοι μας κερδίσαμε, χάρη στους16.000.000 πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν».

Το εκλογικό θρίλερ ήταν ολονύχτιο. Στη μιάμιση μετά τα μεσάνυχτα, μετά από διακοπή τριών ωρών, το πρακτορείο Αναντολού ξαναέδωσε τη ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων, δίνοντας και το προβάδισμα στον υποψήφιο του κεμαλικού CHP Εκρέμ Ιμάμογλου. Ηταν η στιγμή που ο ελάχιστος κόσμος που είχε παραμείνει έξω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνητικού  AKP στην Πόλη, έχοντας κεραστεί  σαντουιτσάκια, μπισκότα και τσάι, αποχωρούσε με τις σημαίες του κόμματος σε υποστολή.  Κοιτώντας στα smarthone του τα αποτελέσματα βουβός και αποσβολωμένος.

Ήταν επίσης η στιγμή που στα γραφεία του CHP, στην άλλη πλευρά της Κωνσταντινούπολης,  υπό την έντονη φημολογία ότι ο υποψήφιος του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε ήδη συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών, ο Εκρέμ Ιμάμογλου προέβαινε  στις νέες του δηλώσεις για την «ντροπή  να μην μπορούμε ως χώρα να  ανακοινώσουμε τα εκλογικά αποτελέσματα στον κόσμο. Τρεις ώρες πήρε στο Anadolu. Αυτό που έγινε είναι ενάντια στη Δημοκρατία. Ακόμη έχουν μείνει ακαταμέτρητοι 25000 ψήφοι. Είναι αδύνατο να μας περάσουν. Θα περιμένουμε. Νικήσαμε. Ολοι οι φίλοι παρατηρητές των εκλογών θα παραμείνουν στις θέσεις τους, γιατί όλος ο κόσμος έχει τα μάτια του στραμμένα επάνω μας».

Βίντεο: Σπύρος Μπακάλης

Με το ίδιο ρήμα, σε πρώτο πληθυντικό, «Νικήσαμε», είχε χαιρετήσει στις 11.30 το βράδυ, φανερά μουδιασμένος και αγέλαστος για νικητή, στην δική του ομιλία στα γραφεία του AKP στην Πόλη, και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ η διαφορά του 0,38%  υπέρ αυτού αντιστρεφόταν λεπτό προς λεπτό, με  ακαταμέτρητους  ακόμη 300000 ψήφους - λίγα λεπτά προτού παγώσει  η ροή των ειδήσεων στα πρακτορεία και τα κανάλια της χώρας. Από εκείνη τη στιγμή και μετά προβάλλονταν μόνο οι πανηγυρισμοί των ψηφοφόρων του AKP  έξω από το μέγαρό του στην Πόλη.

Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μεταβεί στην ‘Αγκυρα. Στην ομιλία που όλοι περιμέναν παραδέχτηκε την απώλεια και της πρωτεύουσας και της Σμύρνης. «Χάσαμε μεγάλες πόλεις» είπε, χωρίς να πει όμως κάτι για το μεγάλο και επώδυνο για τον ίδιο «αγκάθι» της Κωνσταντινούπολης που όλα έδειχναν ότι επίσης χάθηκε.

Το φαβορί του CHP στο Μπέγιoγλου πάντως, o ‘Αλπερ Τας, έχασε. «Ο Ερντογάν έκανε μαύρη προπαγάνδα εναντίον μου. 'Εφτασε στο σημείο να λέει ότι είμαι τρομοκρατης», μας εξήγησε, με ένα υπομειδίαμα συμφιλιωμένος με το απρόσμενο. Το δήμο του Σισλί τον κέρδισε τελικά  ο υποψήφιος του κόμματος Μουαμέρ Κεσκίν. Χαμογελαστός και ορεξάτος  στις 3 τα ξημερώματα στα γεμάτα ακόμη από νέο κόσμο γραφεία του CHP, ο κ.Κεσκίν μάς είπε» αύριο ξεκινάμε δουλειά. «Μια νέα εποχή για την πόλη μας ξεκινάει. Ο κ. Ερντογάν θα αναγκαστεί να αποδεχτεί ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου. Γυρνάμε σελίδα. Το αν θα διασπαστεί ή όχι το AKP μετά τη σημερινή αποτυχία του δεν είναι κάτι που μας αφορά».

Με μη ερντογανικούς δημάρχους σε Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, ακόμη και με  κομμουνιστή δήμαρχο στο δήμο  του Τουντζελί  (εξελέγη ο Φ. Μεχμέτ Μάτσογλου) μπορεί κανείς να πει ότι αλλάζει κάτι άρδην στο πολτικό σκηνικό της χώρας;    

«’Νέα αρχή», μου λέει δείχνοντας την αφίσα της προεκλογικής καμπάνιας του Ιμάλογλου ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Τσουκρού Κουσουκσχανίν. «Ο κόσμος κουράστηκε να είναι διχασμένος, να είναι στο περιθώριο, να είναι ‘’οι άλλοι’. Και είπαν  ένα ‘’στοπ’’ . Ειδικά, στον Ερντογάν. Το σημερινό μήνυμα στον πρόεδρο της χώρας απευθυνόταν’».

Παρότι είναι σίγουρο το προβάδισμα του CHP, «πρέπει να περιμένουμε το τελικό  αποτέλεσμα», πρόσθεσε. O κ. Ιμάμογλου έχει εκλεγεί δήμαρχος της πόλης μας, μαζί του η δημόσια διοίκηση θα αλλάξει ριζικά. Θα συζητά τα πάντα με τους πολίτες, ρωτώντας τους τι να κάνει. Δεσμεύτηκε για αυτό. Και θα το κάνει πραγματικότητα».

Κωνσταντινούποληδημοτικές εκλογές ΤουρκίαΤουρκία