Κόσμος|15.02.2024 06:25

Τι πετυχαίνει η Τουρκία μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Σίσι;

Μαρία Ζαχαράκη

Ο «πραξικοπηματίας» Σίσι, έγινε «αξιότιμε αδελφέ μου» κι ο «Σουλτάνος» υπέβαλε τα σέβη του σήμερα στον «Φαραώ».

Έτσι σχολίαζαν δηκτικά την Τετάρτη (14/02) στην Τουρκία την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αίγυπτο και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αμπτνέλ Φατάχ Αλ Σίσι, έπειτα από 12 χρόνια «ξεκοιλιασμάτων», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά Τούρκος πολιτικός αναλυτής.

Σαν να μην έχει συμβεί τίποτα από όλα αυτά, σήμερα οι δύο πρώην άσπονδοι εχθροί αγκαλιάστηκαν ως αδέλφια και αντήλλαξαν λόγια αγάπης και φιλίας. H συνάντηση έλαβε πολύ μεγάλη δημοσιότητα στην Τουρκία, έπεσαν τόνοι μελανιού σε αναλύσεις, ενώ τη χαρακτηρίζουν γεωστρατηγική. Πέτυχε, όμως, η Άγκυρα κάτι;

Θετικότατο το κλίμα - Θα εξελιχθεί σε μομέντουμ;

Εκ πρώτης όψεως, από τις δηλώσεις, τις υποδοχές και τα κόκκινα χαλιά διαπιστώθηκε ένα θετικότατο κλίμα, που ο Ερντογάν ευελπιστεί να εξελιχθεί και σε μομέντουμ, κυρίως  για την ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που ήθελε ο Ερντογάν ήταν να σπείρει τους καρπούς για μία συμφωνία ΑΟΖ, ώστε να εκμεταλλευτούν το μεγαλύτερο μερίδιο του φυσικού αερίου της Μεσογείου. Σίγουρα είπε στον Σίσι, «είμαστε οι δύο μεγαλύτερες χώρες της ανατολικής Μεσογείου». Εμείς οι δύο εδώ μπορούμε να διαφεντεύουμε μαζί και να εκμεταλλευτούμε τον ενεργειακό πλούτο που υπάρχει. Σίγουρα έταξε παραπάνω θάλασσα στην Αίγυπτο απ' ό,τι συμφώνησε με την Ελλάδα. Βέβαια, δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις. 

Η προσδοκία ότι η Αίγυπτος θα γυρίσει την πλάτη στους εταίρους της στο ενεργειακό φόρουμ της ανατολικής Μεσογείου είναι μάλλον αβάσιμη, παρά τους θερμούς εναγκαλισμούς και τα χαμόγελα. Για τον Ερντογάν, ωστόσο, είναι αρκετό σήμερα, που μπήκε πανηγυρικά ως παίκτης σε αυτή την ενεργειακή σκακιέρα. Σήμερα έκανε ένα σημαντικό γεωστρατηγικό βήμα για τη χώρα του.

Τουρκίαειδήσεις τώραΑμπντέλ Φάταχ αλ ΣίσιΑίγυπτοςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑνατολική Μεσόγειος