Η Τουρκία προσχωρεί στην ESSI με το βλέμμα στα Eurofighters
Μαρία ΖαχαράκηΗ συμμετοχή της Τουρκίας στη γερμανική πρωτοβουλία ESSI αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην αμυντική συνεργασία μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, υποστηρίζει ρεπορτάζ της τουρκικής υπηρεσίας του BBC.
Το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon απαιτεί την πολιτική έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης.
Επίσης, η έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία ταυτόχρονα με την πώληση F-35 στην Ελλάδα και η ταυτόχρονη ένταξη της Τουρκίας και της Ελλάδας στην ESSI θεωρούνται αξιοσημείωτες, κατά το BBC.
Πώς προέκυψε η συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ασπίδα;
Η απόφαση της Τουρκίας να παραλάβει συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία το 2019 οδήγησε σε εντάσεις στις σχέσεις της με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ιδίως με τις ΗΠΑ.
Ως αποτέλεσμα, η συνεργασία της Άγκυρας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ μειώθηκε ή ακόμη και σταμάτησε.
Ωστόσο, σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, με την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, η εξομάλυνση των σχέσεων συνεχίζεται με νέα βήματα.
Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία, ενώ μέλη της συμμαχίας, όπως ο Καναδάς, έχουν αρχίσει να αίρουν τα de facto εμπάργκο που είχαν επιβάλει στην αμυντική βιομηχανία.
Η συμμετοχή της Τουρκίας στο ESSI είναι επίσης αξιοσημείωτη στο πλαίσιο των βημάτων εξομάλυνσης των σχέσεων.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ των ανεξαρτητοποιήσεων Τζάκρη και Πούλου και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά