Κόσμος|28.02.2024 21:04

Τουρκία: Ο Ερντογάν αλλάζει το Κρυφό Σύνταγμα - Τι είναι η Κόκκινη Βίβλος

Μαρία Ζαχαράκη

Κατόπιν οδηγιών του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησαν εργασίες για την ενημέρωση του Εγγράφου Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο καλύπτει τις αρχές των εσωτερικών, εξωτερικών και αμυντικών τρόπων δράσης σύμφωνα με τις απόψεις που καθορίζονται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και περιγράφεται ως «Κόκκινη Βίβλος» ή «Μυστικό Σύνταγμα» του κράτους, λόγω του απορρήτου του.

Η διαδικασία της επικαιροποίησης στοχεύει στον καθορισμό μιας στρατηγικής ασφαλείας κατάλληλης για τις νέες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, τους στρατηγικούς στόχους και τα εθνικά συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό, το περιεχόμενο του εγγράφου αναθεωρείται με τις γνωμοδοτήσεις που λαμβάνονται από διάφορα υπουργεία και αρμόδιους οργανισμούς.

Μετά τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κάθε 5 χρόνια η επικαιροποίηση των δογμάτων εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής

Το Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας είναι ένα έγγραφο που καθορίζει, στοιχείο προς στοιχείο, την αντίληψη του κράτους για τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. Το έγγραφο επικαιροποιείται κάθε 5 χρόνια στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σύμφωνα με τις νέες απειλές που εμφανίζονται.

Το Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας συζητήθηκε για τελευταία φορά στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Στην ανακοίνωση που έγινε μετά τη συνεδρίαση, αναφέρεται ότι «το έγγραφο της πολιτικής εθνικής ασφάλειας, το οποίο καταρτίστηκε κατόπιν της αξιολόγησης των επιπτώσεων των εξελίξεων στη χώρα μας, στην περιοχή και στον κόσμο στην εθνική μας ασφάλεια από όλες τις απόψεις, συζητήθηκε και κρίθηκε κατάλληλο».

Τι άλλαξε στην τελευταία ενημέρωση;

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η απειλή του PKK προσδιορίστηκαν ως κύριες απειλές. Δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική ασφάλεια και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Τονίστηκε η εθνική ενότητα και αλληλεγγύη.

Τι αναμένεται να αλλάξει;

Η επικαιροποίηση αναμένεται να παράσχει ένα πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις τρέχουσες ανάγκες της Τουρκίας σε θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι ενεργειακές πολιτικές, η περιφερειακή σταθερότητα και οι εξωτερικές σχέσεις.

Αν και η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει περιθώρια ελιγμών στην εξωτερική πολιτική, εκμεταλλευόμενη την αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, είναι αναπόφευκτο ότι η Νατοϊκή γραμμή θα συνεχίσει να προασπίζεται στο έγγραφο αυτό.

Εξετάζοντας τα εξέχοντα θέματα της πολιτικής εθνικής ασφάλειας του ΑΚΡ, στα οποία εστιάζει την τελευταία περίοδο, παρατηρείται ότι η εξωτερική πολιτική του ΑΚΡ έχει ως στόχο να γίνει βασικός παράγοντας της περιοχής, ιδίως στη Συρία και το Ιράκ, και να έχει λόγο στους ενεργειακούς πόρους και τις διαδρομές μεταφοράς στην ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση, η οποία βλέπει ως πρωταρχική απειλή το αυτοδιοικητικό καθεστώς των Κούρδων στη Συρία, ενδεχομένως θα επιμείνει στην πολιτική της διατήρησης της πολιτικής της μη επίλυσης του κουρδικού προβλήματος στο εσωτερικό της χώρας. Επιπλέον, αν και θεωρείται ότι το εργατικό κίνημα δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρό για να απειλήσει την κυβέρνηση, τα αντικομμουνιστικά μέτρα συγκαταλέγονται στις αμετάβλητες αρχές της πολιτικής "εθνικής ασφάλειας".

Επιπλέον, οι αυξανόμενες επενδύσεις της αμυντικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια αναμένεται να είναι μεταξύ των σημαντικών κεφαλαίων του νέου εγγράφου.

Σε κάθε περίπτωση, το επικαιροποιημένο Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στον καθορισμό των στρατηγικών άμυνας και ασφάλειας της χώρας και θα αποτελέσει τη βάση των μελλοντικών πολιτικών ασφαλείας της Τουρκίας.

PKKΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα