Στην Αττάλεια ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Επιβάλλεται η συνεργασία με την Τουρκία
Μαρία ΖαχαράκηΟ υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του ΑΑ στο 3ο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας (ADF) επεσήμανε τη σημασία των καλών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας κατά την πρόσφατη περίοδο και δήλωσε ότι η επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Σίσι σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής και για τις δύο χώρες.
«Οι μακροί ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών δικαιολογεί την ανάγκη για ένα υψηλότερο επίπεδο συντονισμού και συνεργασίας σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο», δήλωσε ο Σούκρι, τονίζοντας ότι η πρόσφατη βούληση των δύο χωρών να συνάψουν γόνιμες διμερείς σχέσεις προς το συμφέρον των λαών τους σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις αιγυπτο-τουρκικές σχέσεις.
Ο Σούκρι δήλωσε ότι η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν αποτελεί σημαντική ευκαιρία για μια τέτοια συνεργασία και συντονισμό, υπενθυμίζοντας ότι και οι δύο πρόεδροι έδωσαν εντολή στους υπουργούς τους να εργαστούν αποτελεσματικότερα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής στο πλαίσιο των κοινών συμφερόντων.
«Ελπίζουμε ότι θα βρούμε τομείς συνεργασίας και ότι ο παραγωγικός διάλογος που μπορούμε να καθιερώσουμε για τα συμφέροντά μας θα αποτελέσει ευκαιρία για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών», δήλωσε ο Σούκρι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις στην περιοχή με την έναρξη μιας πιο παραγωγικής σχέσης.
«Απαράδεκτο το σχέδιο μεταφοράς Παλαιστινίων στην Αίγυπτο»
Ο Σούκρι επεσήμανε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στη Γάζα είναι το ζήτημα του εκτοπισμού των Παλαιστινίων «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».
«Τα σχέδια και οι προσπάθειες να σταλούν οι κάτοικοι (της Γάζας) σε χώρες όπως η Αίγυπτος ή η Ιορδανία, προκειμένου να κλείσει η παλαιστινιακή υπόθεση ή να αδειάσουν τα παλαιστινιακά εδάφη είναι απαράδεκτα και αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Ο Σούκρι δήλωσε ότι συνεργάζονται με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για να τερματιστεί η τραγική κατάσταση στη Γάζα και να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός, σημειώνοντας ότι εργάζονται επίσης για την παροχή της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας για την κάλυψη των αναγκών των Παλαιστινίων στη Γάζα και για την απελευθέρωση των κρατουμένων.
Δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε επαφή με πολλούς διεθνείς εταίρους, ιδίως με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ), ο Σούκρι δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τερματίσουμε αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο, που είναι πρωτοφανής στον 21ο αιώνα και έχει σκοτώσει πάνω από 20 χιλιάδες γυναίκες και παιδιά, και να απελευθερώσουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας από αυτόν».
Ένταση στον Κόλπο του Άντεν
Μιλώντας για την ένταση στον Κόλπο του Άντεν μετά τις επιθέσεις του Σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα, ο Σούκρι είπε: «Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι περιμένουμε από όλες τις χώρες να σέβονται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να αποφεύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τη διεθνή οικονομία». είπε.
Ο Σούκρι επεσήμανε ότι η ένταση στην περιοχή επηρεάζει αρνητικά τη διέλευση της Διώρυγας του Σουέζ και ως εκ τούτου έχει οικονομικές συνέπειες για την Αίγυπτο και είπε, «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό και ζωτικής σημασίας να εγκαταλείψουμε όλες τις ενέργειες που παραβιάζουν την ελευθερία ναυσιπλοΐας». αυτός είπε.
- Κακοκαιρία Alexandros: 112 σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Σποράδες - «Αποφύγετε τις μετακινήσεις»
- Αποκάλυψη «βόμβα» από Axios: Το Ισραήλ βομβάρδισε ενεργή μυστική πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν
- Πούτιν σε Σολτς για Ουκρανία: Οποιαδήποτε συμφωνία να λαμβάνει υπόψη τη νέα εδαφική πραγματικότητα
- Eurovision 2025: Κατατέθηκαν 187 υποψηφιότητες - Πότε θα γίνει ο ελληνικός τελικός