Γάζα: Μέσα στο Σαββατοκύριακο ξεκινά ο ανθρωπιστικός διάδρομος – Στα όρια λιμοκτονίας ο θύλακας
NewsroomΈνας θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας προς τη Γάζα θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί αυτό το Σαββατοκύριακο, με ένα δοκιμαστικό φορτίο να αναχωρεί από την Κύπρο ήδη από την Παρασκευή, σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν την ώρα που ο αποκλεισμένος θύλακας είναι στα όρια της λιμοκτονίας.
Η ανακοίνωση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται μετά τη δήλωση των ΗΠΑ ότι θα δημιουργήσουν ένα προσωρινό λιμάνι στη Γάζα. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού και τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι χαιρετίζει τον θαλάσσιο διάδρομο και κάλεσε και άλλες χώρες να συμμετάσχουν σε αυτόν. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η βοήθεια θα παραδοθεί αφού διενεργηθούν έλεγχοι ασφαλείας «σύμφωνα με τα ισραηλινά πρότυπα».
Το Ισραήλ αρνείται ότι εμποδίζει την είσοδο της βοήθειας στη Γάζα και κατηγορεί τις οργανώσεις βοήθειας ότι δεν την διανέμουν.
Ανθρωπιστική καταστροφή
Μιλώντας στην Κύπρο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Γάζα «αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή» και ότι ο θαλάσσιος διάδρομος θα επιτρέψει την παράδοση μεγάλων ποσοτήτων πρόσθετης βοήθειας.
Η πιλοτική αποστολή βοήθειας θα γίνει σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον οργανισμό βοήθειας World Central Kitchen, είπε.
Την Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει μια προβλήτα για τη μεταφορά προμηθειών από τα πλοία στη θάλασσα στην ακτή, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα χρειαστούν "αρκετές εβδομάδες" για τη δημιουργία της.
Η επιχείρηση - η οποία, όπως είπε, δεν θα περιλαμβάνει αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας - θα επιτρέψει σε μεγάλα πλοία να παραδίδουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταφύγια. Τα αρχικά φορτία θα έφθαναν μέσω Κύπρου, όπου θα πραγματοποιούνται ισραηλινές επιθεωρήσεις ασφαλείας.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η προβλήτα θα επιτρέψει μια «τεράστια διαφορά» στην ποσότητα της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, αλλά πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει να «κάνει το χρέος του» επιτρέποντας την είσοδο περισσότερης βοήθειας στο έδαφος και να «διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν θα βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά».
«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να είναι δευτερεύον ζήτημα ή διαπραγματευτικό χαρτί», είπε.
Σε κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κύπρου, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναφέρεται ότι η λειτουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου θα είναι «πολύπλοκη» και ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν το Ισραήλ να επεκτείνει την παράδοση βοήθειας οδικώς, διευκολύνοντας περισσότερες διαδρομές και ανοίγοντας πρόσθετα περάσματα. «Η προστασία των ζωών των πολιτών αποτελεί βασικό στοιχείο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που πρέπει να γίνει σεβαστό», ανέφερε η δήλωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε: «Η χώρα μας έχει ανάγκη από την παροχή βοήθειας προς τους πολίτες: Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο περισσότερων φορτηγών στη Γάζα, ως τον ταχύτερο τρόπο για να φτάσει η βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη».
Τα φορτηγά με τη βοήθεια εισέρχονται στο νότιο τμήμα της Γάζας μέσω της ελεγχόμενης από την Αίγυπτο διάβασης Ράφα και της ελεγχόμενης από το Ισραήλ διάβασης Κερέμ Σαλόμ. Όμως ο βορράς, που ήταν το επίκεντρο της πρώτης φάσης της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης, έχει αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από τη βοήθεια τους τελευταίους μήνες.
Υπολογίζεται ότι 300.000 Παλαιστίνιοι ζουν εκεί με ελάχιστα τρόφιμα ή καθαρό νερό. Την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν προσπαθώντας να φτάσουν σε μια αυτοκινητοπομπή βοήθειας εν μέσω της αυξανόμενης απελπισίας. Οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι οι περισσότεροι πυροβολήθηκαν από ισραηλινά στρατεύματα. Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος επέβλεπε τις ιδιωτικές παραδόσεις βοήθειας, δήλωσε ότι οι περισσότεροι σκοτώθηκαν σε αφηνιασμό.
Οι ΗΠΑ και άλλα έθνη έχουν καταφύγει στη ρίψη βοήθειας από αέρος, αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι αυτή η μέθοδος είναι η έσχατη λύση και δεν μπορεί να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες.
Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορική και χερσαία εκστρατεία στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και άλλοι 253 πιάστηκαν όμηροι.
Περισσότεροι από 30.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, λέει το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τι γνωρίζουμε για τον δράστη – Η επιστολή στο AfD, ο θαυμασμός στον Μασκ και τα πυρά στη Μέρκελ
- Εξάρχεια: Πώς εντόπισαν τον δράστη με το λοστάρι - Είχε συλληφθεί ξανά για επίθεση, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος
- Η σκοτεινή και χιονισμένη Λαπωνία και το τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον Άη Βασίλη
- Κιμ Καρντάσιαν: Ποζάρει με κόκκινο δερμάτινο φόρεμα και βαθύ ντεκολτέ