Κόσμος|18.03.2024 16:33

Με τη ζέστη να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τον πλανήτη, οι επιστήμονες λένε πως η λύση είναι απλή!

Newsroom

Τα καλοκαίρια γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα, ιδίως στις πόλεις, όπου τα ψηλά κτίρια, το τσιμέντο και η άσφαλτος προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας στα ύψη. Αλλά ίσως υπάρχει ένας απλός, δυνητικά οικονομικός τρόπος για να μειωθεί η αστική ζέστη: οι ανακλαστήρες.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Cities διαπίστωσε ότι όταν εγκαταστάθηκε αντανακλαστικό υλικό σε κτίρια, μειώθηκε η επιφανειακή θερμοκρασία των κτιρίων αυτών έως και κατά 36 βαθμούς Φαρενάιτ (περίπου 2,2 βαθμούς Κελσίου) και η θερμοκρασία του αέρα κατά σχεδόν 5 βαθμούς Φαρενάιτ.

Η μείωση της θερμοκρασίας των κτιρίων είναι «πολύ, πολύ σημαντική» για τους πεζούς, δήλωσε ο Elie Bou-Zeid, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Princeton, «επειδή αυτοί οι τοίχοι εκπέμπουν πολλή θερμότητα πάνω σας».

Η μείωση των επιφανειών αυτών κατά 36 βαθμούς «θα σας κάνει να αισθάνεστε σημαντικά πιο άνετα», είπε. «Είναι σχεδόν σαν να βρίσκεσαι στη σκιά».

Πώς λειτουργούν οι ανακλαστήρες

Οι πόλεις είναι σημαντικά θερμότερες από τα προάστια και τις αγροτικές περιοχές που τις περιβάλλουν, λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι χτισμένες. Τα ψηλά κτίρια, οι σκούρες στέγες, η άσφαλτος και το τσιμέντο απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου και αντανακλούν την ενέργειά του πίσω στο περιβάλλον ως θερμότητα -το λεγόμενο φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας.

Οι αρχιτέκτονες αστικού σχεδιασμού έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν απλές λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής θερμότητας, όπως το βάψιμο των δρόμων σε λευκό χρώμα, η φύτευση περισσότερων δέντρων και η κατασκευή πράσινων στεγών. Όμως οι ερευνητές λένε ότι η χρήση αντανακλαστικών υλικών θα είχε πιο ισχυρό αποτέλεσμα, όπως γράφει το CNN.

Οι ανακλαστήρες αξιοποιούν μια απλή ιδέα: ένας αριθμός κατόπτρων σε σχήμα γωνίας κύβου αντανακλά το φως προς την κατεύθυνση από την οποία προήλθε. Το ίδιο μπορεί να επιτευχθεί με έναν καθρέφτη σε σχήμα δοχείου.

Χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, σε οδικές πινακίδες και ανακλαστήρες ποδηλάτων, για να διασφαλίζουν ότι οι προβολείς αντανακλούν στα μάτια των οδηγών. Χρησιμοποιούνται επίσης σε ρούχα για τρέξιμο με αντανακλαστικές λωρίδες πάνω τους. Επίσης, τα μάτια των γατών έχουν παρόμοιους, φυσικούς ανακλαστήρες, γι' αυτό και φαίνονται να λάμπουν όταν τα φωτίζετε με φως.

Ο Bou-Zeid δήλωσε ότι το ανακλαστικό υλικό θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε μορφή πλακών ή επιστρωμάτων που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε επιφάνειες της πόλης. Δεδομένου ότι το ίδιο το υλικό είναι σχετικά φθηνό, θα μπορούσε να αποτελέσει μια χαμηλού κόστους λύση σε ένα όλο και πιο επικίνδυνο φαινόμενο, καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν λόγω της ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη.

ζέστηεπιστήμονεςκαύσωναςπόλειςειδήσεις τώρα