Κόσμος|12.03.2024 12:40

«Νέα σεζόν με την Ουάσιγκτον»: Αποφάσεις σε 8 βασικούς τομείς μετά τη συνάντηση του στρατηγικού μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ

Μαρία Ζαχαράκη

«Νέα σεζόν με την Ουάσιγκτον»: Με αυτό το πρωτοσέλιδο η φιλοκυβερνητική ευρεία κυκλοφορίας εφημερίδα αναφέρεται στις συναντήσεις του στρατηγικού μηχανισμού υπό την ηγεσία των υπουργών Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον που διεξήχθησαν στις 7 και 8 Μαρτίου και οι οποίες «εγκαινίασαν μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ».

Απόφαση σε 8 βασικούς τομείς

Στη συνάντηση του στρατηγικού μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ ελήφθησαν αποφάσεις για ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε 8 βασικούς τομείς για το μέλλον και έμφαση στις σχέσεις συμμαχίας.

Οι τομείς στους οποίους έχουν ληφθεί και θα γίνουν βήματα περιλαμβάνουν περιφερειακές προτεραιότητες, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αμυντική συνεργασία, οικονομική ανάπτυξη, εμπόριο, ενεργειακή ασφάλεια, κλιματική αλλαγή και ανθρωπιστικά και πολιτιστικά ζητήματα.

«Δεν ήθελε να χάσει την Τουρκία»

Στο προσκήνιο ήρθαν τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών Φιντάν, που εκφράζει την ελπίδα για «εμβάθυνση» των σχέσεων, «Με ανανεωμένη ψυχολογία, με πιο θετική ατζέντα, υπάρχει η ευκαιρία να γυρίσουμε ένα νέο φύλλο και να προχωρήσουμε μπροστά». Ο Πρέσβης επί τιμή Uluc Ozulker επεσήμανε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η λύση του προβλήματος των F-16 σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο και είπε, «Η απώλεια της Τουρκίας θα σήμαινε απώλεια της περιοχής. Οι ΗΠΑ δεν το ήθελαν αυτό».

Πρόοδος σε 8 βασικά ζητήματα μέσω στρατηγικού μηχανισμού

Στην πρόσφατη συνάντηση του στρατηγικού μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ, παρά ορισμένα σημαντικά προβλήματα, ελήφθησαν αποφάσεις σε 8 βασικούς τομείς, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και της συμμαχίας. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Σε αυτό το στάδιο, έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον δρόμο μας με ανανεωμένη ψυχολογία και πιο θετική ατζέντα».

Αναφέρεται ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών προτεραιοτήτων, της αντιτρομοκρατίας, της αμυντικής συνεργασίας, της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου, της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και των δεσμών μεταξύ των λαών.

Ο πρέσβης επί τιμή Uluc Ozulker, στην εκτίμησή του στη Milliyet, επεσήμανε ότι ένα σημαντικό στάδιο στις σχέσεις των δύο χωρών ξεπεράστηκε με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τη λύση του προβλήματος των F-16 και είπε: «Στην πραγματικότητα, όποιος χάσει την Τουρκία, χάνει την περιοχή.  Έγινε πολύ σαφές σε αυτές τις συναντήσεις ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία».

Ο Ozulker συνέχισε ως εξής: «Οι σχέσεις έχουν προχωρήσει σε πιο προχωρημένη διάσταση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Φαίνεται ότι οι σχέσεις βελτιώνονται μέρα με τη μέρα. Στην πραγματικότητα, όποιος χάσει την Τουρκία χάνει την περιοχή. Έχει γίνει πολύ σαφές σε αυτές τις συναντήσεις ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία Η πρόοδος των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ θα είναι προς το οικονομικό συμφέρον της Τουρκίας αυτή την περίοδο. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν προβλήματα.

Οι ΗΠΑ χώρισαν τη Συρία σε τρία μέρη και έδειξαν ότι δεν θα υιοθετήσουν μια στάση που θα ικανοποιήσει την Τουρκία έναντι του YPG. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το πρόβλημα των S-400 δεν είναι τόσο σημαντικό για τον Biden. Το θέμα εδώ προέρχεται περισσότερο από το Κογκρέσο. Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα στο διάλογο με την Τουρκία. Οι σχέσεις κινούνται προς ένα σημείο που μας θυμίζει καθημερινά ότι είμαστε σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Η ανησυχία μου είναι ότι ο Biden μπορεί να χάσει τις προεδρικές εκλογές».

Τι πρόοδος έχει σημειωθεί;

  •  Αμυντικό εμπόριο κατά της κρίσης των S-400: Με τη συνάντηση του Αμυντικού Εμπορικού Διαλόγου Τουρκίας-ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί φέτος, σχεδιάζεται επίσης η διαχείριση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών που προκλήθηκε από τους S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία.
  • Υποστήριξη του διαλόγου με την Αθήνα: Η κοινή δήλωση χαιρέτισε τις επαφές και τις συναντήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Δεσμεύτηκε επίσης να εργαστούν από κοινού για την προώθηση μιας ισορροπημένης και διαρκούς ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Οι δύο χώρες προσδιόρισαν επίσης τα ακόλουθα θέματα που θα εξεταστούν φέτος:

  • Πραγματοποίηση στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών εταιρειών,
  • Ενίσχυση της συνεργασίας Τουρκίας-ΗΠΑ για αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων με την ανταλλαγή πληροφοριών και την προώθηση της εμπορικής συνεργασίας,
  • Οργάνωση τεχνικών εργαστηρίων για πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές για μελλοντικά ασύρματα δίκτυα, υπολογιστικό νέφος (cloud computing), τεχνητή νοημοσύνη και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο,
  • Συνεργασία για τη διευκόλυνση ασφαλών διασυνοριακών ροών δεδομένων.
  • Στη συνάντηση, Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να επανεξετάζουν τακτικά την πρόοδο στην ψηφιακή συνεργασία και να εντοπίζουν τομείς για μελλοντική συνεργασία σε θέματα εμπορίου και τεχνολογίας.
ΗΠΑΣυνεργασίαειδήσεις τώραΟυάσιγκτονΤουρκία