Κόσμος|19.03.2024 22:52

Aποκαλυπτικά έγγραφα Guardian: Ξυλοδαρμοί και συστηματική βία στη Δυτική Όχθη από ισραηλινές δυνάμεις

Newsroom

Μια συστηματική καμπάνια εκφοβισμού και παρενόχλησης σε βάρος των εργαζομένων του ΟΗΕ που εργάζεται με τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αποκαλύπτει ο Guardian.

Στα έγγραφα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα καταγράφονται ξυλοδαρμοί, δέσιμο ματιών εργαζομένων ακόμα και περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ σε προσφυγικούς καταυλισμούς ως θέσεις βολής από τα ισραηλινά στρατεύματα.

Τα έγγραφα έχουν συνταχθεί από την Unrwa, την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για την Παλαιστίνη, η οποία παρέχει βασικές υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα εδάφη εδώ και δεκαετίες.

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα μέλη του οργανισμού κατηγορήθηκαν ότι γνώριζαν και συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κάτι που είχε ως συνέπεια μια σειρά από χώρες, όπως η Ιταλία ο Καναδάς και η Σουηδία να αναστείλουν προσωρινά τη χρηματοδότη προς το την Unrwa. Από την πλευρά του ο οργανισμός αρνείται κατηγορηματικά όσα του αποδίδονται και υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν έχει προσκομίσει ούτε μια απόδειξη για τους ισχυρισμούς του.

«Υπάρχει ευρύτερο μοτίβο»

Η εκπρόσωπος της Unrwa, δήλωσε ότι τα περιστατικά στη Δυτική Όχθη - όπου ο οργανισμός διευθύνει 96 σχολεία και 43 κλινικές που παρέχουν υπηρεσίες  σε  871.000 εγγεγραμμένους πρόσφυγες - που περιγράφονται λεπτομερώς στα εσωτερικά έγγραφα αποτελούν «μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου παρενόχλησης κατά του Unrwa, που παρατηρείται στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ».

«Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με το Unrwa στη Δυτική Όχθη. Δεν προσπαθούμε να τους παρενοχλήσουμε. Δεν κάνουμε τίποτα σκόπιμα για να διαταράξουμε το σημαντικό έργο τους. Δεν είμαστε σε θέση να επαληθεύσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς και δεν μας έχουν παρουσιαστεί στοιχεία γι' αυτούς. Έχουμε καλή σχέση με την Unrwa και άλλες οργανώσεις στη Δυτική Όχθη», δήλωσε εκπρόσωπος του IDF.

Τους τελευταίους μήνες το Unrwa δαιμονοποιηθηκε από ισραηλινούς αξιωματούχους συμπαρασύροντας το κοινό συναίσθημα στο Ισραήλ. Κάθε εβδομάδα διοργανώνονται διαμαρτυρίες στις εγκαταστάσεις του στην Ανατολική Όχθη, ενώ στις αρχές του χρόνου άγνωστος άνοιξε πυρ κατά φορτηγού του οργανισμού.

«Φορτίο με φάρμακα κόλλησε δύο μήνες στο τελωνείο»

Στα έγγραφα περιγράφεται λεπτομερώς πώς τα κέντρα υγείας της Unrwa στη Δυτική Όχθη ξέμειναν από ζωτικής σημασίας προμήθειες, επειδή ένα φορτίο φαρμάκων «κόλλησε» στο τελωνείο στο Ισραήλ επί δύο μήνες. Το φορτίο των 42 παλετών περιλάμβανε αντιβιοτικά, αντιισταμινικά, παυσίπονα και φάρμακα για διαβήτη, υπέρταση και σχιζοφρένεια.  Έφτασε τον Ιανουάριο στο Αμμάν, αλλά εκτελωνίστηκε  την Κυριακή, δύο ώρες αφότου ο Guardian επικοινώνησε με τις ισραηλινές αρχές επί του ζητήματος.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι το προσωπικό της Unrwa στη Δυτική Όχθη έχει υποστεί «λεκτική βία, έχει υποβληθεί σε ελέγχους ταυτότητας και τους έχουν υποχρεώσει να σηκώσουν τα ρούχα τους για να αποδείξουν ότι δεν κουβαλούσαν όπλα».

«Πέρασαν χειροπέδες σε μέλη του προσωπικού»

Σε ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά που καταγράφονται, στρατιώτες ζήτησαν από δύο υπάλληλους της Unrwa που επέβαιναν σε όχημα τους με σήμανση του ΟΗΕ να σταματήσουν σε ένα προσωρινό σημείο ελέγχου τον Φεβρουάριο του 2024. Οι στρατιώτες«με τη βία αφαίρεσαν τα κλειδιά και ανάγκασαν το προσωπικό να βγει έξω ... με την απειλή όπλου, στη συνέχεια έψαξαν το όχημα και κορόιδεψαν το προσωπικό, λέγοντας ότι είναι μέλη της Χαμάς. Στη συνέχειας τους διέταξαν να γονατίσουν, του έδεσαν τα μάτια, του πέρασαν χειροπέδες με πλαστικά καλώδια και τους χτύπησαν πριν επέμβει ένας ανώτερος αξιωματικός».

Από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα έγγραφα, η Unrwa έχει καταγράψει 135 περιστατικά που επηρεάζουν τις κλινικές, τα σχολεία ή τα γραφεία της, από εισβολές και κακή χρήση έως στρατιωτικές επιχειρήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την χρήση δακρυγόνων ή σφαιρών.

Στις 8 Δεκεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επιδρομή με στόχο μαχητές στον προσφυγικό καταυλισμό al-Faara στη βόρεια Δυτική Όχθη, όπου διέρρηξαν την πύλη του κέντρου υγείας της Unrwa εκεί και κατέβασαν τη σημαία του ΟΗΕ. Η ισραηλινή επιδρομή οδήγησε στο θάνατο έξι Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων ένας 14χρονος.

Τα έγγραφα είναι επίσης επικριτικά για τους μαχητές που εδρεύουν σε πολλά στρατόπεδα, τους οποίους η Unrwa αποκαλεί «ένοπλους ηθοποιούς».

ειδήσεις τώραΙσραήλΔυτική ΌχθηΟΗΕΧαμάςΠαλαιστίνη