Σύνοδος Κορυφής: Φόβοι στην ΕΕ για εξάπλωση του πολέμου της Ουκρανίας
NewsroomΔιάχυτη είναι η ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μετά και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, ο οποίος για πρώτη φορά έκανε λόγο για «πόλεμο».
Την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω στήριξης της Ουκρανίας, διαφώνησαν ωστόσο στον τρόπου που θα αυξηθεί η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, και κυρίως δε έβαλαν στον «πάγο» την έκδοση αμυντικού ευρωομολόγου.
Η δήλωση Πεσκόφ και το σχόλιο της ΕΕ
Σε αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια συγκρούσεων στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ανοιχτά πως η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Δύση.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ σημείωσε πως: De jure πρόκειται για ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Αλλά de facto έχει μετατραπεί σε πόλεμο». «Η λέξη “πόλεμος” χρησιμοποιείται σε διαφορετικά πλαίσια. Συγκρίνετε το περιεχόμενό αυτών που λέω τις υποθέσεις που αναφέρετε», είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ποινικές υποθέσεις που ασκήθηκαν εναντίον διαδηλωτών κατά του πολέμου.
Φυσικά, όπως αναμενόταν, η δήλωση Πεσκόφ σχολιάστηκε έντονα στη Σύνοδο Κορυφής, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, με τον Σαρλ Μισέλ να τη χαρακτηρίζει «κυνική». Σε αυτό το πλαίσιο, και ερωτηθείς, εάν η ΕΕ είναι προετοιμασμένη για πόλεμο μετά τη δήλωση του Πεσκόφ, σημείωσε πως η Μόσχα αναγνωρίζει ό,τι πρόκειται για «εισβολή πλήρους κλίμακας, με άλλα λόγια πόλεμος. Πρόκειται για πόλεμο επιθετικότητας που ξεκίνησε από την Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας».
Ακολούθως προσέθεσε ό,τι αυτό δείχνει, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πράττει σωστά που εργάζεται για την ενίσχυση και την βελτίωση της αμυντική μας ετοιμότητα. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θέλω να σπείρουμε άγχος στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Από την άλλη, πρέπει να είμαστε σαφείς και να πούμε στους πολίτες της ΕΕ, εάν θέλουμε ειρήνη και θέλουμε ειρήνη, εάν θέλουμε ασφάλεια και σταθερότητα, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την αμυντική μας ικανότητα και να οικοδομήσουμε μια αληθινή ΕΕ σε σχέση με την άμυνα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας στην ίδια ερώτηση τόνισε ό,τι « η Ρωσία είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία από το 2022 και η σημερινή δήλωση αποδεικνύει ότι το Κρεμλίνο πρόδωσε τον ρωσικό λαό τα τελευταία δύο χρόνια κρύβοντας τα γεγονότα και αρνούμενοι ότι είναι σε πόλεμο».
Όπως ανέφερε η Μαρία Αρώνη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και μεταφέροντας το κλίμα της Συνόδου, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στους ευρωπαίους για τις κινήσεις της Μόσχας. Ορισμένοι δε εκτίμησαν πως η αλλαγή ρητορικής του Κρεμλίνου, ενδέχεται να επιφέρει και αύξηση της ρωσικής επιθετικότητας.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Μακρόν, ο οποίος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πεσκόφ δήλωσε πως «όποιος πιστεύει πως η Ρωσία θα σταματήσει στο Ντονμπάς και την Κριμαία, κάνει λάθος, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για τους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας».
Σε αυτό το πλαίσιο δε, εκφράζονται φόβοι για επέκταση της ρωσικής επιθετικότητας στη Μολδαβία.
Οργιώδες παρασκήνιο στη Σύνοδο
Όλα αυτά την ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν διχασμένοι για το πώς θα χρηματοδοτηθεί τόσο ο εξοπλισμός της Ουκρανίας με όπλα, όσο και το πως θα ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανία των χωρών μελών.
«Ας είμαστε ειλικρινείς: τίποτα πραγματικό δεν έχει αποφασιστεί σχετικά με τη χρηματοδότηση της άμυνας», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες σύμφωνα με το Politico.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να είναι πιο ευέλικτη στην πολιτική δανεισμού της προς τις αμυντικές εταιρείες, η οποία είναι πλέον πολύ επικίνδυνη για την τράπεζα.
Διαφώνησαν όμως για τη γενικότερη εικόνα μιας μεγάλης ώθησης για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση όπλων στην Ουκρανία, για παράδειγμα μέσω αμυντικών ευρωομολόγων. Το ενδεχόμενο κοινών ομολόγων της ΕΕ υποστηρίζεται από τη Γαλλία, την Εσθονία, την Πολωνία και άλλες χώρες, αλλά αντιτίθενται σθεναρά οι πιο λιτές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία.
Η συζήτηση στην αίθουσα μεταξύ των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη αντανακλούσε αυτές τις διαιρέσεις, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε να επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους, δήλωσαν στο POLITICO δύο διπλωμάτες της ΕΕ στους οποίους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσουν ελεύθερα για τη συζήτηση.
«Δυστυχώς, η χρήση πυροβολικού στην πρώτη γραμμή του μετώπου από τους στρατιώτες μας είναι ταπεινωτική για την Ευρώπη με την έννοια ότι η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει περισσότερα"» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοκλήση με τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής τους.
Ρωσικό μπαράζ
Την ώρα λοιπόν που γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για το ουκρανικό, η Ρωσία εξαπέλυσε μία από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα επιθέσεις της με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των ενεργειακών υποδομών της χώρας.
Η ουκρανική πολεμική αεροπορία δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 88 πυραύλους και 63 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed. Από αυτά, 37 και 55 αντίστοιχα καταρρίφθηκαν, αλλά άλλα έπληξαν το μεγαλύτερο φράγμα της χώρας και προκάλεσαν μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές, ενώ σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι εξαπέλυσε τις «μαζικές» αεροπορικές επιδρομές ως εκδίκηση για τις ουκρανικές επιθέσεις στις παραμεθόριες περιοχές της τις τελευταίες εβδομάδες.
Αρκετές μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επλήγησαν στη νοτιοανατολική περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου φράγματος της χώρας και του υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ντνίπρο, ενός από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος ρήξης, αλλά μια μονάδα παραγωγής βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά από δραματικές εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και έδειχναν φωτιά στο φράγμα.
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών