Κόσμος|22.03.2024 19:47

Μόσχα: Πυροβολισμοί σε συναυλιακό χώρο – Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Newsroom

Συναγερμός σήμανε στη Μόσχα έπειτα από επίθεση ενόπλων σε συναυλιακό χώρο, με τις πρώτες πληροφορίεςνα κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες. 

Όπως προκύπτει από τις πρώτες αναφορές των ρωσικών ΜΜΕ, ένοπλοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα. Άλλες πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο TASS κάνουν λόγο και για καπνό και διπλή έκρηξη

Όπως μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων για εξουδετέρωση των δραστών. Οι αρχές προχώρησαν ήδη σε μία σύλληψη υπόπτου

Οι πρώτες πληροφορίες

Η εφημερίδα Moscow Times από την πλευρά της κάνει λόγο για πάνω από 40 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, μία πληροφορία που επιβεβαίωσε και η ρωσική FSB. 

Το περιστατικό σημειώθηκε στο Crocus Hall, στα βορειοδυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti, τρια άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, εισέβαλαν στο χώρο, και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως με αυτόματα όπλα.

Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές, οι ένοπλοι έριξαν και χειροβομβίδα.

Το πρακτορείο TASS μεταδίδει ότι σημειώθηκε έκρηξη και ξέσπασε φωτιά στο κτίριο όπου σημειώθηκε το περιστατικό με τους πυροβολισμούς. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής από δυνάμεις ασφαλείας που έχουν φτάσει.

Σημειώνεται ότι στις 7 Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε εκδώσει ειδική προειδοποίηση για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες. 

Ο Αντρέι Βορόμπιοφ, ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Μόσχας, είπε ότι κατευθύνεται προς την περιοχή και δημιούργησε μια ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση των ζημιών. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με ενημέρωση από υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας, από τον συναυλιακό χώρο απομακρύνθηκαν περί τα 100 άτομα.

Ακυρώνονται μεγάλες εκδηλώσεις

Όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Αντίδραση Ζαχάροβα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το «τερατώδες έγκλημα» μετά τις ένοπλες επιθέσεις στην αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, αναφέρει το Reuters.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ εξέδωσε δήλωση σχετικά με τις επιθέσεις, λέγοντας: «Καταδικάζω απερίφραστα τέτοιες πράξεις βίας, κτηνωδίας και απερισκεψίας εναντίον αμάχων».

Αντίδραση Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «τρομερό» περιστατικό. «Οι εικόνες είναι απλά φρικτές και είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι. Ο εκπρόσωπος επέμεινε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν καμία πληροφορία για την επίθεση, ούτε πιστεύουν ότι συνδέεται με κάποιο τρόπο με την Ουκρανία.

νεκροίειδήσεις τώραΡωσίαέκρηξηΜόσχα