Κόσμος|22.03.2024 22:57

Κέιτ Μίντλετον: Όσα ξέρουμε για τη διάγνωση με καρκίνο – Πότε ξεκίνησε χημειοθεραπείες

Newsroom

Η Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με καρκίνο, με ένα συγκινητικό μήνυμά της στα social media, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ και κύμα συγκίνησης. Ο Guardian συγκέντρωσε, τα μέχρι στιγμής στοιχεία γύρω από την εν λόγω διάγνωση και το τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Με τι είδους καρκίνο έχει διαγνωστεί Κέιτ Μίντλετον;

Η Κέιτ Μίντλετον, 42 ετών, έχει διαγνωστεί με μια απροσδιόριστη μορφή καρκίνου. Σε ένα προσωπικό μήνυμα που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, η πριγκίπισσα ανέφερε ότι όταν υποβλήθηκε σε μεγάλη εγχείρηση στην κοιλιά τον Ιανουάριο, «θεωρήθηκε ότι η κατάστασή μου δεν ήταν καρκινική».

Η χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κλινική του Λονδίνου, ήταν επιτυχής. Μετά από 13 νύχτες στο νοσοκομείο, η πριγκίπισσα έφυγε από την κλινική στις 29 Ιανουαρίου. «Ωστόσο, οι εξετάσεις μετά την επέμβαση διαπίστωσαν ότι υπήρχε καρκίνος», δήλωσε την Παρασκευή.

Το παλάτι του Κένσινγκτον δήλωσε ότι δεν θα μοιραστεί περαιτέρω ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τη μορφή ή το στάδιο του καρκίνου που ανακαλύφθηκε.

Τι είδους εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν;

 

Λεπτομέρειες για το είδος των εξετάσεων δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, σαρώσεις και βιοψίες.

Η βιοψία είναι μια ιατρική διαδικασία που περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος ώστε να εξεταστεί στο μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παθολογικά κύτταρα. Η Κέιτ Μίντλετον δήλωσε ότι «οι εξετάσεις μετά την επέμβαση διαπίστωσαν ότι υπήρχε καρκίνος».

Τι γίνεται;

Στο προσωπικό της μήνυμα, η πριγκίπισσα ανέφερε ότι η ιατρική ομάδα της συνέστησε να υποβληθεί σε προληπτική χημειοθεραπεία.

Η χημειοθεραπεία είναι μια θεραπεία κατά την οποία χρησιμοποιούνται φάρμακα για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φαρμάκων χημειοθεραπείας, αλλά όλα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Σταματούν την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων, γεγονός που τα εμποδίζει να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν στο σώμα. Η Κέιτ Μίντλετον δήλωσε την Παρασκευή ότι βρισκόταν «στα αρχικά στάδια» της θεραπείας.

Πότε άρχισε τη θεραπεία;

Ο Guardian γνωρίζει ότι η Κέιτ Μίντλετον ξεκίνησε μια προληπτική χημειοθεραπεία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πότε θα ολοκληρωθεί η θεραπεία;

Βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και η απόφαση για το πότε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί θα εξαρτηθεί από την ιατρική συμβουλή.

Πώς αισθάνεται η Κέιτ Μίντλετον;

Είπε ότι οι τελευταίοι δύο μήνες ήταν «απίστευτα δύσκολοι» για την ίδια και την οικογένειά της, αλλά είναι ευδιάθετη και συγκεντρωμένη στην ανάρρωση. «Είμαι καλά και γίνομαι πιο δυνατή κάθε μέρα εστιάζοντας στα πράγματα που θα με βοηθήσουν να θεραπευτώ- στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα μου». Η πριγκίπισσα πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να επιστρέψει στην εργασία της, αλλά προς το παρόν «πρέπει να επικεντρωθεί στην πλήρη ανάρρωση».

Θα ευαισθητοποιήσει η διάγνωσή της;

Ναι. Όταν ο πεθερός της, Βασιλιάς Κάρολος, μοιράστηκε τη διάγνωση του καρκίνου του νωρίτερα φέτος, υπήρξε σημαντική αύξηση των αναζητήσεων για την πάθηση στον ιστότοπο του NHS.

Ο επικεφαλής του NHS περιέγραψε τη διάγνωση του καρκίνου της Κέιτ Μίντλετον ως «σοκαριστική», αλλά την επαίνεσε που μίλησε δημόσια για την πάθηση.

Η Amanda Pritchard, διευθύνουσα σύμβουλος του NHS England, δήλωσε: «Το να μιλάς γι' αυτό είναι πραγματικά γενναίο και μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να ελέγξουν τα ανησυχητικά σημάδια και συμπτώματα. Αν ανησυχείτε για τον καρκίνο, ο ιστότοπος του NHS έχει περισσότερες πληροφορίες εδώ».

Πόσοι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Σύμφωνα με την Macmillan Cancer Support, περίπου 393.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο. Οι μισοί από όσους διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβιώνουν για τουλάχιστον 10 χρόνια μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Cancer Research UK, αλλά τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν για κάθε τύπο καρκίνου.

Κάθε χρόνο περίπου 167.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2021, ένας στους τέσσερις θανάτους προκαλείται από καρκίνο, ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση στην ιστοσελίδα της.

Πόσο σπάνιο είναι να διαγνωστεί κάποιος με καρκίνο στα 40 του;

Ο καθένας μπορεί να πάθει καρκίνο, αλλά ο καρκίνος σε νεαρή ηλικία είναι σπάνιος. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου αφορούν άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων κάτω των 50 ετών παγκοσμίως που διαγιγνώσκονται με καρκίνο έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 80% μέσα σε τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.

Τα παγκόσμια κρούσματα καρκίνου σε πρώιμη ηλικία αυξήθηκαν από 1,82 εκατ. το 1990 σε 3,26 εκατ. το 2019, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο ενηλίκων ηλικίας 40, 30 ετών ή νεότερων αυξήθηκαν κατά 27%.

Τόσο ο βασιλιάς Κάρολος όσο και η πριγκίπισσα της Ουαλίας διαγνώστηκαν με καρκίνο αφού είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για κάτι άλλο;

Ναι. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του βασιλιά για μια καλοήθη διεύρυνση του προστάτη διαπιστώθηκε ένα «ξεχωριστό θέμα ανησυχίας». Περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις εντόπισαν μια «μορφή καρκίνου», ανέφερε το παλάτι.

Η Κέιτ Μίντλετον διαπίστωσε ότι είχε καρκίνο μόνο αφού υποβλήθηκε σε εγχείρηση στην κοιλιά τον Ιανουάριο. Το παλάτι του Κένσινγκτον δεν έχει αποκαλύψει γιατί χρειάστηκε να χειρουργηθεί εξαρχής.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τυχόν νέα ή ανησυχητικά συμπτώματα ή αλλαγές στην υγεία σας. Αν και είναι απίθανο να πρόκειται για καρκίνο, είναι σημαντικό να μιλήσετε σε έναν γενικό ιατρό ώστε να το διερευνήσει. Η έγκαιρη ανεύρεση του καρκίνου σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί.

διάγνωσηκαρκίνοςχημειοθεραπείεςχημειοθεραπείαειδήσεις τώραΚέιτ Μίντλετον