Κόσμος|27.03.2024 10:10

Πασινιάν: Η αρμενική πολιτική και το σχέδιο για «Σταυροδρόμι Ειρήνης»

Newsroom

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, μετά την κατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τους Αζέρους, προσδιορίζει τoυς στόχους της πολιτικής της χώρας του.

Στη συνέντευξή του, ο Αρμένιος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την έμπρακτη υποστήριξή του κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ εξήρε τη σημασία της διεύρυνσης της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας. Επίσης, ο κ. Πασινιάν παρουσίασε το αρμενικό σχέδιο εμπορικής διασύνδεσης Κασπίας και Μαύρης Θάλασσας με τη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, υπό τον τίτλο «Σταυροδρόμι της Ειρήνης».

«Θέλουμε ξανά ομαλές σχέσεις με την Τουρκία»

«Θέλουμε ξανά ομαλές σχέσεις με την Τουρκία. Οι εξελίξεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποδεικνύουν ότι είναι δυνατόν να ξεπεραστούν οι διαφορές και να διαμορφωθεί μια αμοιβαία επωφελής ατζέντα συνεργασίας μεταξύ των γειτόνων. Θα άρει τους συνοριακούς περιορισμούς σε συμφωνία με την Τουρκία και θα εδραιώσει τη συνεργασία της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια εξήρε τη σημασία της διεύρυνσης της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας με την Ελλάδα, η οποία συνεπάγεται ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και ανάπτυξη κοινών έργων. Και πρόσθεσε ότι τόσο «η αρμενική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα όσο και η ελληνική κοινότητα που ζει στην Αρμενία αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων. Είναι σημαντικό οι υπάρχουσες ισχυρές ιστορικές σχέσεις να ενισχυθούν με τις επαφές των νέων γενεών Αρμενίων και Ελλήνων και πρέπει να λάβουμε μέτρα για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για αμοιβαία αναγνώριση. Πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της αρμενικής κυβέρνησης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο οποίο θα λειτουργεί το Κέντρο Αρμενικής Γλώσσας και Πολιτισμού».

Επιπλέον, τόνισε ότι «προσπαθούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πολύ σημαντική σε εμάς η εμπειρία της Ελλάδας αλλά και η υποστήριξή της».

«Σταυροδρόμι της Ειρήνης»

Τέλος, ανέπτυξε σχέδιο εμπορικής διασύνδεσης Κασπίας και Μαύρης Θάλασσας με τη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, υπό τον τίτλο «Σταυροδρόμι της Ειρήνης». Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων μεταφοράς εμπορευμάτων, αυτοκινήτων, αγωγών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και καλωδίων Διαδικτύου μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας από τη μία πλευρά και του Περσικού Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν από την άλλη, διερχόμενων μέσω των εδαφών της Αρμενίας. Επίσης, το σχέδιο αυτό προβλέπει τη δημιουργία μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ των τελικών προορισμών, η οποία είναι δυνατή εφόσον εξομαλυνθούν οι σχέσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.

Για τη λειτουργία όλων αυτών των υποδομών στο σχέδιο «Σταυροδρόμι της Ειρήνης», υιοθετούνται οι αρχές: α) όλες οι υποδομές βρίσκονται υπό την κυριαρχία και τη δικαιοδοσία των χωρών από τις οποίες διέρχονται, β) κάθε χώρα εφαρμόζει συνοριακό και τελωνειακό έλεγχο στην επικράτειά της μέσω των κρατικών θεσμών της, καθώς επίσης λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά της, γ) οι καθορισμένες υποδομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για διεθνείς όσο και για εγχώριες μεταφορές, δ) τέλος, όλες οι χώρες χρησιμοποιούν η μια τις υποδομές της άλλης με βάση την αρχή της ισότητας και της αμοιβαιότητας.

ΑζερμπαϊτζάνΝαγκόρνο ΚαραμπάχΑρμενίαειδήσεις τώρα