Αυστραλία: Καμπάνες-μαμούθ στα social media αν δεν «σβήνουν» τη βία
Έρη ΠανσεληνάΈναν πρωτοφανή νόμο που αλλάζει τα δεδομένα στα social media, επιβάλλοντας πρόστιμα- μαμούθ και ποινές φυλάκισης για το μη μπλοκάρισμα βίαιου περιεχομένου πέρασε το Kοινοβούλιο της Αυστραλίας. Ο νέος νόμος, ο οποίος προβλέπει πρόστιμα μέχρι και 10% επί του ετήσιου τζίρου στο Facebook, την Google, το Twitter και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς- ακόμα και ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη- αν δεν κατεβάζουν άμεσα τρομοκρατικό υλικό από τις πλατφόμρες τους, ψηφίστηκε στον απόηχο των φρικτών ρατσιστικών επιθέσεων σε δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία που στοίχισαν τη ζωή σε 50 ανθρώπους και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους.
Η φρίκη της αιματοχυσίας της 15ης Μαρτίου στο Κράιστσερτς έλαβε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω του ζωντανού βίντεο που μετέδωσε ο ακροδεξιός Αυστραλός δράστης Μπρέντον Τάραντ στο Facebook. Το ανατριχιαστικό live βίντεο που κατέγραφε ο ίδιος ο 28χρονος μακελάρης εξαπλώθηκε ταχύτατα- ήταν διαθέσιμο για μία ολόκληρη ώρα και χιλιάδες χρήστες το παρακολούθησαν πριν μπλοκαριστεί από το κοινωνικό δίκτυο. Επίσης μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο το Facebook, όπως ανακοίνωσε, μπλόκαρε ή διέγραψε 1,5 εκατομμύρια αντίγραφα του υλικού.
«Η φρίκη αυτής της πράξης μεταδόθηκε στον κόσμο ζωντανά και οι πλατφόρμες που χρησιμοποιήθηκαν στράφηκαν εναντίον μας για να ενισχύσουν το μήνυμα μίσους και μισαλλοδοξίας του ενόπλου», δήλωσε χθες ο Αυστραλός γενικός εισαγγελέας Κρίστιαν Πόρτερ ενώπιον του κοινοβουλίου που υποστηρίζει ότι το Facebook, το Twitter και το Youtube θα πρέπει να απαγορεύουν την προβολή βίντεο ανθρωποκτονιών, ακριβώς όπως και οι τηλεοπτικοί σταθμοί.
Ως «αποτροπιαστικό» υλικό ο νόμος ορίζει οποιοδήποτε βίντεο απεικονίζει τρομοκρατική ενέργεια, ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας, βασανιστήρια, βιασμό ή απαγωγή και ο χρόνος αντίδρασης θα εξαρτάται από της συνθήκες και, όπως σχολίασε ο Πόρτερ, «σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να υπάρχει το υλικό πάνω από μία ώρα στις πλατφόρμες χωρίς να ληφθεί το παραμικρό μέτρο». Οι ποινές εναντίον των εταιρειών ανέρχονται σε έως και 10,5 εκατομμύρια δολάρια ή 10% επί του ετήσιου τζίρου ενώ άτομα που παρέχουν «υπηρεσίες φιλοξενίας (hosting)» και δεν απομακρύνουν γρήγορα το περιεχόμενο αντιμετωπίζουν έως τρία χρόνια φυλάκιση ή 2,1 εκατ.δολάρια πρόστιμο ή και τα δύο.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον Guardian, και η Βρετανία πρόκειται να ανακοινώσει νομοσχέδιο τη Δευτέρα που θα προβλέπει ότι για τον διαμοιρασμό βίαιου περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα θα αποδίδονται προσωπικές ευθύνες στα στελέχη των κολοσσών από ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, που θα αποφασίζει και τα ανάλογα πρόστιμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία, η γενέτειρα του τρομοκράτη που έσπειρε τον θάνατο στο Κράσιτσερτς, βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο (18 Μαϊου οι ομοσπονδιακές εκλογές) και ο νόμος «Sharing of Abhorrent Violent Material» καταρτίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και ψηφίστηκε την τελευταία ημέρα των εργασιών του απερχόμενου Κοινοβουλίου.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επεσήμαναν τα κενά στη νομοθεσία και που εξέφρασαν επιφυλάξεις ή έντονες αντιδράσεις. Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί, οι οποίοι τελικά υπερψήφισαν το νομοσχέδιο του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τους Φιλελευθέρους, προειδοποίησαν ότι ο νόμος δε θα μπορέσει να οδηγήσει στην καταδίκη των πραγματικών υπευθύνων και υποσχέθηκαν ότι θα τον επανεξετάσουν εάν εκλεγούν τον επόμενο μήνα. Από την άλλη πλευρά οι εταιρείες τεχνολογίας ανησυχούν για τις βαριές ποινές εναντίον τους που όμως αφορούν υλικό που ανεβάζουν οι ίδιοι οι χρήστες και τονίζουν ότι ο νόμος θα μπορούσε να ενοχοποιήσει οποιονδήποτε υπάλληλο των εταιρειών τους για την αποτυχία άμεσης απομάκρυνσης του βίαιου περιεχομένου.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα