Κόσμος|31.03.2024 21:45

Κύμα αντι-νατοϊσμού σαρώνει την Τουρκία: «Ανησυχία μήπως μείνουμε στα κρύα του λουτρού»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο αντι-αμερικανισμός μετατρέπεται σε αντι-νατοϊσμό στην Τουρκία, ειδικά όσο οι ΗΠΑ αυξάνουν τις εναλλακτικές τους λύσεις στο θέμα των βάσεων. Μετά την Ελλάδα, η Ρουμανία είναι πλέον στα σχέδια ανάπτυξης της μεγαλύτερης βάσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, γεγονός που ερμηνεύεται στην Τουρκία ότι την «πετούν» απέξω και δεν αποτελεί πυλώνα στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, γιατί τη θέση του πυλώνα έχει αναλάβει πλέον η Ελλάδα με την Αλεξανδρούπολη.

«Η Τουρκία φαίνεται να έχει μόλις ξυπνήσει μέσα σε αυτή την κατάσταση. Ίσως, πίσω από τον πρόσφατο ανοιξιάτικο καιρό με την Ουάσιγκτον, να υπάρχει η ανησυχία μήπως μείνει στα κρύα του λουτρού», σχολιάζει η έμπειρη διπλωματική αναλυτής, Μπαρτσίν Γινάντς, η οποία επισημαίνει ότι επικρατεί μία λάθος αντίληψη ότι υπάρχουν πολλές αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία και πως οι Αμερικανοί αλωνίζουν σε αυτές τις βάσεις όπως επιθυμούν. Οι βάσεις είναι ελάχιστες και είναι νατοϊκές: Ιντζιρλίκ και Κιουρετζίκ.

ΝΑΤΟ ίσον ΗΠΑ

Στην Τουρκία υπάρχει η αντίληψη ότι το ΝΑΤΟ ισούται με ΗΠΑ. Ο καθηγητής Σερχάτ Γκιουβέντς, μιλώντας σε πάνελ που διοργάνωσε η Global Academy, επεσήμανε πόσο περίεργο είναι το γεγονός ότι η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από τα 70 από τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας, εξακολουθεί να μην μπορεί να δει τον εαυτό της ως μέρος της Συμμαχίας. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, ο αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού δήλωσε: «Δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Το ΝΑΤΟ που ανέφερε είμαστε εμείς - τίποτα δεν μπορεί να συμβεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας».

Δεν ισχύει Μοντρέ στον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας

Υπάρχει όμως από την άλλη μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στον αέρα. Δεν υπάρχει συνθήκη τύπου Montreux που να παρέχει στην Τουρκία αρμοδιότητα τύπου Montreux στον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει από ανοικτές πηγές. Σε αυτές συμμετέχει και η Τουρκία. Γαλλικά ιπτάμενα τάνκερ ανεφοδιάζουν τουρκικά F-16 στον αέρα. 

«Με άλλα λόγια, ενώ επιδεικνύεται κόκκινη σημαία στις ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα µέσω της περίπτωσης των Στενών, οι Τούρκοι συμμετέχουν και αυτοί ευρέως σε αντι-ρωσικές δραστηριότητες στον αέρα για να μην μείνουν έξω από το παιχνίδι», σημειώνει ο Σερχάτ Γκιουβέντς.

ΗΠΑ και Αγγλία δεν χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο

Κάτι που είναι ελάχιστα γνωστό είναι ότι οι Αμερικανοί όσο και οι Βρετανοί δεν χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο εδώ και πολύ καιρό, γιατί ανησυχούν ότι η Τουρκία θα ζητήσει κάτι ως αντάλλαγμα; ή θα κάνει παζάρια σίγουρα.

Ο τουρκικός στρατός υπονομεύει τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Την ίδια άποψη, ότι στην Τουρκία καλλιεργείται αντι-νατοϊκό κλίμα, εκφράζει κι ο Τούρκος σχολιαστής, Μουράτ Γετκίν, που καταδεικνύει ως ηθικούς αυτουργούς’της αντίληψης τον ίδιο τον τουρκικό στρατό. «Η δήλωση Τατλίογλου (σ.σ. αρχηγός πολεμικού ναυτικού Τουρκίας) στις 18 Νοεμβρίου (δες παραπάνω) μπορεί να εξηγηθεί όχι τόσο από τον «ευρασιατισμό» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων όσο από την πολιτική που θέλει να κάνει την κοινή γνώμη να πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας στρατιωτικός οργανισμός του οποίου η Τουρκία αποτελεί βασικό μέρος».

ΡωσίαΤουρκίαΝΑΤΟειδήσεις τώραΒρετανίαΗΠΑ