Κόσμος|04.04.2024 19:59

Κορυφαίος Ισραηλινός αξιωματούχος... ξέφυγε σε τηλεδιάσκεψη με Αμερικανούς για τα σχέδια για τη Γάζα

Newsroom

Ένταση επικράτησε σε τηλεδιάσκεψη κορυφαίων αξιωματούχων των ΗΠΑ και του Ισραήλ με θέμα τα σχέδια για μια χερσαία εισβολή στη Ράφα της Λωρίδα της Γάζας καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι αντέδρασαν στην πρόταση του Ισραήλ να εκκενωθούν οι Παλαιστίνιοι που βρίσκουν καταφύγιο στην πόλη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC News, ο Ρον Ντέρμερ, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, άρχισε να φωνάζει και να κουνάει τα χέρια του, υπερασπιζόμενος το σχέδιο, όπως αποκάλυψαν οι αξιωματούχοι στο αμερικανικό δίκτυο. Οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, παρέμειναν ψύχραιμοι και δεν απάντησαν με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τα σχέδια του Ισραήλ για την Γάζα 

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ παρουσίασε ένα σχέδιο για τη μετακίνηση 1,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων σε διάστημα αρκετών εβδομάδων από τη Ράφα σε σκηνές που θα στήνονταν βόρεια της πόλης. Ωστόσο, η ισραηλινή πρόταση δεν περιλάμβανε σχέδια για την αντιμετώπιση των αναγκών υγιεινής ή κάποια εκτίμηση για το πόσα τρόφιμα ή νερό θα απαιτούνταν ή από πού θα προέρχονταν αυτά. Οι Ισραηλινοί είχαν σκεφτεί την προμήθεια ελάχιστων σκηνών, σε σύγκριση με τις εκατοντάδες χιλιάδες που απαιτούνται για να φιλοξενηθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι, επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Οι αντιρρήσεις των ΗΠΑ

Ωστόσο, όταν οι Αμερικανοί είπαν ότι δεν βλέπουν την ιδέα ως ρεαλιστική, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ξέσπασαν.

Δύο αξιωματούχοι σημείωσαν ότι είναι εδώ και καιρό ρουτίνα για τον Ντέρμερ να είναι αντιδραστικός κατά τη διάρκεια συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική και είχε σκοπό να ξεκινήσει μια διαδικασία για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να διεξάγουν μια σειρά συζητήσεων σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους το Ισραήλ θα μπορούσε να προχωρήσει στον πόλεμό του κατά της Χαμάς, όχι για την παρουσίαση λεπτομερών σχεδίων.

Δύο νυν αξιωματούχοι και ένας πρώην αξιωματούχος είπαν ότι οι Ισραηλινοί δεν παρουσίασαν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με μια πραγματική χερσαία εισβολή στη Ράφα. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να συζητηθούν λεπτομερέστερα κατά τη διάρκεια μιας άλλης συνάντησης μεταξύ των Αμερικανών και των Ισραηλινών που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Μετά την αρχική δημοσίευση της είδησης, ένας ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση δήλωσε ότι η περιγραφή του NBC News ήταν «μια παραποίηση των όσων συνέβησαν στην αίθουσα. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και με σεβασμό, ακόμη και κατά τη διάρκεια των διαφωνιών. Δεν υπήρξαν φωνές σε κανένα σημείο».

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τα όσα φέρεται να διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια τα τηλεδιάσκεψης.  

Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι «όλος ο λόγος που έγινε αυτή η συνάντηση ήταν για να μιλήσουμε για τις ανησυχίες μας σχετικά με μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα και να παρουσιάσουμε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για να είναι [οι Ισραηλινοί] πιο ακριβείς και πιο στοχευμένοι».

ΙσραήλΗΠΑειδήσεις τώραΛωρίδα της Γάζας