Βρετανία: Δικαστές ζητούν από την κυβέρνηση να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ
NewsroomΤρεις πρώην δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Βρετανία ένωσαν τις φωνές τους με περίπου 600 δικηγόρους, δικαστές και νομικούς ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το Λονδίνο «ίσως να είναι συνεργός σε γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας».
Πίεση στο Σούνακ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη πολιτική πίεση μετά και τον θάνατο επτά εργαζόμενων σε ανθρωπιστική οργάνωση, εκ των οποίων οι τρεις ήταν Βρετανοί, οι οποίοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Η παροχή στρατιωτικής βοήθειας και υλικού στο Ισραήλ ενδέχεται να καθιστά τη Βρετανία συνεργό σε γενοκτονία καθώς και σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφεραν οι δικαστές και δικηγόροι σε 17σέλιδη επιστολή τους.
«Το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει την έννοια της ‘βοήθειας και υποστήριξης’ μιας παράνομης ενέργειας», πρόσθεσαν.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες περί διάπραξης γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας «εξωφρενικές» και έχει τονίσει «την ακλόνητη δέσμευση (της χώρας) προς το διεθνές δίκαιο».
«Ξεχάσατε πως πρέπει να αποτρέψετε μια γενοκτονία»
Ένας από τους πρώην δικαστές, ο Τζόναθαν Σάμπτιον, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC ότι ανησυχεί πως η βρετανική κυβέρνηση μοιάζει να έχει ξεχάσει ότι πρέπει να αποτρέψει μια γενοκτονία.
Η Βρετανία πουλά εκρηκτικούς μηχανισμούς, επιθετικά τουφέκια και στρατιωτικά αεροσκάφη στο Ισραήλ, αν και οι εξαγωγές προς το Ισραήλ αντιπροσώπευαν το 2022 μόλις το 0,4% των συνολικών βρετανικών εξαγωγών στρατιωτικού υλικού.
Οι δικηγόροι επικαλέστηκαν το γεγονός ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε τον Ιανουάριο από το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Σούνακ έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις να σταματήσει αμέσως η Βρετανία τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι το Λονδίνο ακολουθεί «ένα πολύ προσεκτικό καθεστώς παροχής αδειών» για τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού, το οποίο εξακολουθεί να τηρεί.
Όμως ο θάνατος των εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση έχει αυξήσει τη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ, σχεδόν έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου που ξεκίνησε μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς.
Περισσότεροι από 33.000 Παλαιστίνιοι – στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά-- έχουν σκοτωθεί έκτοτε στις επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
- Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
- Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
- Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
- Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής