ΗΠΑ: Ο βασικός προμηθευτής όπλων του Ισραήλ - Πωλήσεις μαμούθ από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος
NewsroomΑπό την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας δεκάδων εκατομμύριών στο Ισραήλ, Ωστόσο, η συνεργασία των δύο χωρών στην Άμυνα πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκρίνει τους τελευταίους μήνες την πώληση αρμάτων μάχης και πυροβολικού στο Ισραήλ. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση Μπάιντεν παράκαμψε το Κογκρέσο, χρησιμοποιώντας μία διάταξης έκτακτης ανάγκη.
Στην πρώτη περίπτωση, η Ουάσινγκτον ενέκρινε την πώληση πυρομαχικών αρμάτων και συναφών εξοπλισμών αξίας 106,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στη δεύτερη ενέκρινε την πώληση πυρομαχικών πυροβολικού και συναφούς εξοπλισμού αξίας 147,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Την ίδια ώρα έχει εγκρίνει περισσότερες από 100 πωλήσεις πολεμικού εξοπλισμού στο Ισραήλ μικρότερης κλίμακας, οι οποίες βάσει της νομοθεσίας δεν είναι απαραίτητο να κοινοποιηθούν.
Πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια πηγαίνουν σε στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ κάθε χρόνο
Οι «επείγουσες» πωλήσεις στο Ισραήλ προστίθενται στη σταθερή για δεκαετίες —και δωρεάν— βοήθεια των ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν στον πιο στενό σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή μέρος των πιο σύγχρονων οπλικών συστημάτων τους.
Από ιδρύσεώς του το 1948, η Ουάσιγκτον χρηματοδότησε με κάπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια το Ισραήλ, κατά επίσημους αριθμούς. Το ποσό αυτό ισούται με 300 δισεκ. δολάρια,αν αναπροσαρμοστεί για να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.
Το Ισραήλ είναι «ο μεγαλύτερος αποδέκτης αθροιστικά»της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό «μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου. Έλαβε εξάλλου χωριστή, "μεγάλη οικονομική βοήθεια" μεταξύ του 1971 και του 2007. Έκτοτε, η βοήθεια είναι σχεδόν αποκλειστικά στρατιωτική — κι ανέρχεται σε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, δυνάμει πολυετών διμερών συμφωνιών, που επί του παρόντος έχουν ισχύ ως το 2028.
«Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Ισραήλ πρόσβαση σε κάποιους από τους πιο προηγμένους στρατιωτικούς εξοπλισμούς στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του (σ.σ. ‘αόρατου’ για τα περισσότερα ραντάρ μαχητικού αεροσκάφους) F-35», συνοψίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Είναι επίσης οι ΗΠΑ αυτές που χρηματοδοτούν και εν μέρει προμηθεύουν εξοπλισμό για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος. Το χαρακτηριζόμενο αποτελεσματικό αν και πολύ δαπανηρό σύστημα αυτό χαρακτηρίζεται η ασπίδα του εβραϊκού κράτους για την αναχαίτιση πυραύλων που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας ή τον Λίβανο. Η βοήθεια κατευθύνεται σχεδόν όλη στην αγορά εξοπλισμού και υπηρεσιών από αμερικανικές στρατιωτικές βιομηχανίες.
Στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, πολλές φωνές εκφράζουν ολοένα εντονότερη ανησυχία για τον τρομακτικά βαρύ απολογισμό θυμάτων στις τάξεις των αμάχων κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Η αμερικανική ομοσπονδιακή νομοθεσία θεωρητικά απαγορεύει την προμήθεια όπλων σε χώρες που ευθύνονται για «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». .
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό