Κόσμος|06.04.2024 20:07

Κλιματική αλλαγή: Πως σώθηκαν τα δάση στη Βραζιλία και τη Κολομβία

Newsroom

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και του World Resources Institute (WRI) για την κατάσταση των δασών στον πλανήτη αποδεικνύει την σημαντική μείωση του αριθμού των δέντρων που χάθηκαν στα τροπικά δάση της Βραζιλίας και της Κολομβίας, τον περασμένο χρόνο, εξαιτίας της πολιτικής βούλησης που υπήρξε για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αμέσως μόλις εκλέχτηκαν οι νέοι ηγέτες στην Βραζιλία και την Κολομβία είχαν ως προτεραιότητά τους το περιβάλλον και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους! Οι απώλειες δέντρων στον Αμαζόνιο στη Βραζιλία μειώθηκαν κατά 39%, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Υλοτόμηση και πυρκαγιές «απειλούν» τα δάση

Αντίθετα, αυξήθηκε ανησυχητικά ο αριθμός των δέντρων που χάθηκαν στην Βολιβία, το Λάος και τη Νικαράγουα, εξαιτίας υλοτόμησης και δασικών πυρκαγιών. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τις δραματικές συνέπειες από τις περυσινές δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, σε παγκόσμιο επίπεδο οι απώλειες δασών αυξήθηκαν κατά 25%. Μόνο στον Καναδά οι καμένες δασικές εκτάσεις το 2023 ήταν πέντε φορές περισσότερες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη απώλεια δασών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Κάθε λεπτό χάνονταν τόσα δέντρα όσο θα μπορούσαν να χωρέσουν σε δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου

Πέρυσι οι απώλειες στις τροπικές ζώνες των χωρών αυτών έφτασαν τα 3,7 εκατομμύρια εκτάρια δασών, κάτι που σημαίνει ότι κάθε λεπτό χάνονται όσα δέντρα θα μπορούσαν να χωρέσουν σε δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου. Φυσικά, απώλειες αυτές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν δεν υπήρχε η θετική εξέλιξη στην Βραζιλία και την Κολομβία και η πολιτική βούληση των δύο ηγεσιών για την προστασία των δασών.

Οι ηγεσίες των χωρών έδωσαν το… σύνθημα

Από την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υποσχέθηκε να σταματήσει τον αφανισμό των δασών μέχρι το 2030 και ήδη κατάφερε με τις πολιτικές του μέσα σε ένα χρόνο να μειωθεί η αποψίλωση σε ποσοστό 36% σε σχέση με το 2022.

Το ίδιο θετική είναι η εικόνα στην Κολομβία, όπου οι πολιτικές του προέδρου Γκουστάβο Πέτρο Ουρέγο είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά περίπου 50% ο ρυθμός καταστροφής των τροπικών δασών.

ειδήσειςκλιματική αλλαγήΒραζιλίαδέντραειδήσεις τώραΚολομβία