Κόσμος|05.04.2024 21:44

Αμερικανοί διπλωματικοί επισκέπτες σε Ελλάδα και Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τζέσικα Λιούις, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις, ετοιμάζεται για μια σημαντική διπλωματική αποστολή στην Τουρκία και την Ελλάδα. Η επίσκεψή της στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών ασφάλειας και άμυνας, καθώς και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων που αφορούν τις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες.

Η Λιούις, η οποία θα βρεθεί στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη έως τις 6 Απριλίου, αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσουν την περαιτέρω αξιοποίηση του πρόσφατου Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ-Τουρκίας. Η επίσκεψη αυτή ακολουθεί τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, όπου επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση για μια θετική διμερή ατζέντα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Λιούις θα ξεναγηθεί σε τουρκικά εργοστάσια πυρομαχικών και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας. Η συζήτηση θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέχρι την οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια.

Η Λιούις θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Αθήνα από τις 6 έως τις 9 Απριλίου, όπου θα συζητήσει με ανώτατους Έλληνες αξιωματούχους τις προτεραιότητες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού, την αγορά αμερικανικών αμυντικών ειδών και την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, όπως η βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς και η θαλάσσια συνεργασία.

Όπως εκτιμά ο τουρκικός Τύπος, οι επισκέψεις αυτές αναδεικνύουν την επιθυμία των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα και την Τουρκία.

ΗΠΑΤουρκίαειδήσεις τώρα