Κόσμος|07.04.2024 21:26

Η Τουρκία σε εγρήγορση για τις περιβαλλοντικές έρευνες της Ελλάδας στο Αιγαίο

Μαρία Ζαχαράκη

Η ανακοίνωση της Ελλάδας για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Αιγαίο Πέλαγος έχει κινητοποιήσει την προσοχή της Τουρκίας. Ο αντιπρόεδρος του CHP, Γιανκί Μπαγτζίογλου, καλεί σε εγρήγορση. Η επικείμενη έρευνα, η οποία λαμβάνει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνή χρηματοδοτικά μέσα, έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους κύκλους στην Άγκυρα σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες στην περιοχή.

Ο αντιπρόεδρος του CHP, Γιανκί Μπαγτζίογλου, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη συμπεριφορά της Ελλάδας στη θάλασσα του Αιγαίου, μετά το δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας (Καθημερινή) για την έναρξη ενός νέου προγράμματος για τον εντοπισμό ρηγμάτων με τη χρήση νέου εξοπλισμού σεισμικής έρευνας, χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ και διεθνή προγράμματα.

Οι επιστημονικές μελέτες θα εστιάσουν στην ανίχνευση νέων ρηξιγενών γραμμών στον πυθμένα της θάλασσας, με βάθος έως 2 χιλιάδες μέτρα, ξεκινώντας από την περιοχή ανατολικά της Πελοποννήσου και επεκτείνοντας την έρευνα μέχρι τα νότια της Ρόδου.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισείσει την ανησυχία ορισμένες από τις ερευνηθείσες περιοχές να εμπίπτουν στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας, καθώς η δυνατότητα χρήσης σεισμικού εξοπλισμού προσθέτει μια επιπλέον διάσταση. Τα δεδομένα από τις μελέτες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στον βυθό της θάλασσας.

«Η Αθήνα επιχειρεί να διεκδικήσει το Αιγαίο με το πρόσχημα των περιβαλλοντικών έργων»

Την ίδια ώρα, μία ελληνο-αμερικανική στρατιωτική άσκηση απόβασης στο νησί της Μήλου έχει προκαλέσει επίσης αντιδράσεις και συζητήσεις γύρω από τις προθέσεις και τις μελλοντικές κινήσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ στο Αιγαίο.

«Αυτές είναι προσπάθειες προετοιμασίας του εδάφους για διεκδικήσεις κυριαρχίας στο Αιγαίο Πέλαγος», υποστηρίζει ο Μπαγτζίογλου, που προειδοποιεί την κυβέρνηση του ΑΚΡ για τη συμπεριφορά της Ελλάδας στη θάλασσα του Αιγαίου.

Ο Μπαγτζίογλου τονίζει ότι η Ελλάδα από την ημέρα της ίδρυσής της θεωρεί τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο ως κρατική πολιτική:

"Κατά κάποιες περιόδους, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, επεδίωξε να επιτύχει αυτές τις φιλοδοξίες της με έργα που είναι φαινομενικά αθώα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος ή η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών. Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια αύξηση του αριθμού αυτών των φαινομενικά αθώων πρωτοβουλιών, όπου συχνά τέτοιου είδους έργα παρουσιάζονται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης", υποστηρίζει.

Περιβαλλοντική Προστασία ή Γεωπολιτική Στρατηγική;

Ο Yank? Bagc?oglu σχολιάζει επίσης τα σχέδια για τη δημιουργία δύο νέων εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, με το ένα να βρίσκεται στο Ιόνιο και το άλλο στο Αιγαίο Πέλαγος. Ειδικότερα, μια από τις περιοχές που πρόκειται να κηρυχθεί ως θαλάσσιο πάρκο αποτελείται από 11 ομάδες νησιών και βραχονησίδων μεταξύ της Μήλου και της νήσου της Νισύρου, που απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από την Ντάτσα της Τουρκίας.

Ο Bagc?oglu επισημαίνει ότι αυτές οι πρωτοβουλίες μπορεί να εντάσσονται στο πλαίσιο του σχεδίου «Natura 2000» της ΕΕ, με πρόσχημα αυτό το πρόγραμμα οι περιοχές αυτές συχνά χρησιμοποιούνται για σκοπούς διάσωσης και ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, όπως οι ζώνες SAR και FIR, προσδίδοντας έτσι μια πρόσθετη πολιτική διάσταση στην ολότητα της κατάστασης, επισημαίνει ο Τούρκος πολιτικός.

«Οι περιοχές και ζώνες που χρησιμοποιούνται για σκοπούς διάσωσης και ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας ως γραμμή κυριαρχίας αποκαλύπτει το κατά πόσο ορθές είναι αυτές οι υποψίες μας.

Για το λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητο να παρακολουθήσουμε στενά το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές οι νέες πρωτοβουλίες μπορεί επίσης να αποτελούν μέρος αυτού του σχεδίου", υπογραμμίζει.

Ευρωπαϊκή Ένωσηειδήσεις τώραΑιγαίοΤουρκία