Τουρκικά ΜΜΕ: Θαλάσσιο Πάρκο ή απόπειρα κατάληψης του Αιγαίου από την Ελλάδα;
Μαρία ΖαχαράκηΤα σημερινά δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ προσπαθούν να ανακαλύψουν άλλες, ύποπτες πτυχές της διαμάχης, που έχει προκύψει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο.
Ενώ μερίδα του τουρκικού Τύπου αναγνωρίζει ότι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρετίζουν την πρωτοβουλία ως ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, η κυβέρνηση της Τουρκίας εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις.
«Ελληνική λίμνη»
Η ανεξάρτητη ιστοσελίδα Ντουβάρ και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Τακβίμ και Σαμπάχ, καθώς και σχόλια από στρατιωτικούς αναλυτές στην εφημερίδα Τουρκιγέ, επισημαίνουν την ένταση που έχει δημιουργηθεί. Από την «προειδοποίηση» της Τουρκίας προς την Ελλάδα να μην χρησιμοποιήσει το θέμα των θαλάσσιων πάρκων ως μέσο προώθησης των δικών της συμφερόντων στο Αιγαίο, μέχρι τις κατηγορίες για κατάχρηση του πελάγους και την προσπάθεια της Ελλάδας να μετατρέψει το Αιγαίο σε «ελληνική λίμνη».
Κοινή επωδός των τουρκικών δημοσιευμάτων η ένταση αυτή έρχεται σε μια εποχή όπου οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών βρίσκονται σε ένα ευαίσθητο σημείο, με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία να προσδίδει επιπλέον βαρύτητα στην ανάγκη για διάλογο και κατανόηση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανεξάρτητης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Ντουβάρ, με τίτλο «Ένταση στη γραμμή Αθήνας και Άγκυρας για το ‘θαλάσσιο πάρκο’» οι δηλώσεις των υπουργείων Εξωτερικών αντανακλούν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο. Τονίζεται πάντως ότι η ανακοίνωση της δημιουργίας των νέων θαλάσσιων πάρκων χαιρετίστηκε από περιβαλλοντικές οργανώσεις ως σημαντική πρωτοβουλία.
Κατηγορούν την Ελλάδα για κατάχρηση του Αιγαίου
Το ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Τακβίμ, με τίτλο «Κατάχρηση του Αιγαίου από την Ελλάδα! Το υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στην Αθήνα», εστιάζει στον έντονο τόνο της προειδοποίησης που απηύθυνε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προς την Αθήνα, κατηγορώντας την για κατάχρηση του Αιγαίου.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, με τίτλο «Βήμα του γείτονα που δηλητηριάζει τις θετικές σχέσεις», αναφέρει ότι η Τουρκία «προειδοποίησε» την Ελλάδα να μην χρησιμοποιήσει τα ζητήματα σχετικά με το καθεστώς ορισμένων νήσων, νησίδων και βραχονησίδων στο πλαίσιο της δικής της ατζέντας, ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία τον επόμενο μήνα. Αυτό το βήμα ερμηνεύεται από τουρκικής πλευράς ως προσπάθεια της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί περιβαλλοντικά ζητήματα για την προώθηση των δικών της συμφερόντων στην περιοχή, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των γνωστών προβλημάτων του Αιγαίου.
Σε άλλο άρθρο-άποψη στην εφημερίδα Σαμπάχ σχετικά με τη νέα ένταση Ελλάδας-Τουρκίας ο αρθρογράφος Οκάν Μουντερίσογλου ειρωνεύεται την πρωτοβουλία της Αθήνας, υπονοώντας ότι οι βλέψεις της είναι άλλες...
«Μακάρι το θέμα να ήταν η περιβαλλοντική ευαισθησία. Τότε η Τουρκία και η Ελλάδα θα συνεργάζονταν και θα ανέπτυσσαν κοινά προγράμματα. Αφού ο στόχος δεν είναι να φάμε σταφύλια, η Ελλάδα μπορεί εύκολα να εκμεταλλευτεί μια ευαίσθητη ατζέντα όπως το "περιβάλλον'' για να διεκδικήσει μόνιμα δικαιώματα στις περιοχές που ορίζει για τον εαυτό της στο Αιγαίο!».
Κρίσιμη τετραετία στην Τουρκία
Ο Τούρκος αρθρογράφος επισημαίνει ότι σε μια εποχή όπου ο πολιτικός ορίζοντας φαίνεται να απολαμβάνει μια σπάνια παύση από εκλογικές αναμετρήσεις, η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσιμης τετραετίας που απαιτεί σοφή αξιοποίηση και διορατική προσοχή στις εξωτερικές της σχέσεις.
Εντούτοις, η ηρεμία αυτής της περιόδου φαίνεται να διακυβεύεται από παραδοσιακές τριβές και αντιπαραθέσεις στην περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, όπου η Ελλάδα προτείνει τη δημιουργία ενός "θαλάσσιου πάρκου". Μέσα από αυτή την κίνηση, η Ελλάδα, κατά τον Οκάν Μουντερίσογλου, διαγράφονται βαθύτερα ζητήματα συμφερόντων και δικαιωμάτων που εγείρουν ερωτήματα και ανησυχίες.
Σε πιο επιθετική γραμμή ο υποναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, δηλώνει στην εφημερίδα Τουρκιγέ ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι να μετατρέψει το Αιγαίο σε μια ελληνική λίμνη. Ο Γιαϊτζί επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ένας αναξιόπιστος γείτονας κι επιπλέον υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση της Αθήνας, καθώς η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την ΕΕ για να διεκδικήσει νησιά και βραχονησίδες. Επιπλέον, χρησιμοποιεί το πρόγραμμα προστασίας της φυσικής ζωής ''Natura 2000'' για να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της.
Επειδή η κατάσταση αυτή είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, προτείνει μάλιστα η διαχείριση των θαλασσών να γίνεται από ένα ενιαίο κέντρο.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα