Κόσμος|05.04.2019 18:43

Τζούλιαν Ασάνζ: Ο Ισημερινός διώχνει τον mr. WikiLeaks από την πρεσβεία του

Newsroom

Το μεσημέρι της Παρασκευής, τα WikiLeaks ανακοίνωσαν με ανάρτησή τους στο Twitter ότι τις επόμενες ώρες ή μέρες, ο Τζούλιαν Ασάνζ πρόκειται να εκδιωχθεί από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει βρι καταφύγιο από το 2012. 

Τα WikiLeaks επικαλούνται ανώτερο αξιωματούχο της πρεσβείας του Ισημερινού, ενώ αναφέρουν πως αιτία γι' αυτή την απόφαση είναι το σκάνδαλο INAPapers, ενώ σημειώνουν πως υπάρχει ήδη συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία για τη σύλληψή του. 

Το ΙΝΑPapers είναι σκάνδαλο διαφθοράς που εμπλέκει τον πρόεδρο της χώρας του Ισημερινού, Λένιν Μορένο. Πριν λίγες μέρες, ο Moreno κατηγόρησε τον Ασάνζ για συνεχείς παραβιάσεις στους όρους της χορηγίας ασύλου που του δόθηκε το 2012. Εκτός από το INAPapers, o Μορένο κατηγορεί τα WikiLeaks για διαρροή φωτογραφιών της προσωπικής του ζωής.

T

Η απόφαση αυτή της πρεσβείας του Ισημερινού έρχεται λίγους μήνες μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν τον Δεκέμβριο και έκαναν λόγο για πιέσεις που ασκούσε ο Μορένο στον Ασάνζ να φύγει οικειοθελώς από την πρεσβεία της χώρας

Το ιστορικό του εγκλεισμού του Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού 

Ο 47χρονος Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στο Λονδίνο το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψής του έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις.

Η υπόθεση αυτή στο μεταξύ μπήκε στο αρχείο, αλλά ο Ασάνζ παραμένει στη διπλωματική αποστολή διότι φοβάται πως οι βρετανικές αρχές θα τον συλλάβουν για παραβίαση των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του με απώτερο σκοπό να τον παραδώσουν στις αμερικανικές αρχές προκειμένου να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010.

Τον Ιανουάριο, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι συνθήκες διαβίωσης του Ασάνζ στην πρεσβεία έχουν επιδεινωθεί, σημειώνοντας πως ο mr. WikiLeaks «κοιμάται στο πάτωμα, χωρίς θέρμανση». Ο πρόεδρος του Ισημερινού είχε διαψεύσει τα δημοσιεύματα. Το γραφείο Τύπου της προεδρίας ανέφερε πως «το σύστημα θέρμανσης στην έδρα της διπλωματικής αποστολής λειτουργεί κανονικά χωρίς να επηρεάζει τους υπαλλήλους, τους χρήστες, ούτε τον Ασάνζ». «Επιπλέον, κανένα έπιπλο δεν έχει αποσυρθεί από το δωμάτιό του στο οποίο η πρόσβαση γίνεται μέσω ηλεκτρονικού κωδικού που βρίσκεται στην αποκλειστική χρήση του», σημείωνε. 

Λίγες ημέρες αργότερα, το αμερικανικό ίδρυμα Courage, που προασπίζει τα δικαιώματα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, απηύθυνε έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η υπεράσπιση του Ασάνζ, λέγοντας πως η κατάστασή του στην πρεσβεία του Ισημερινού «είναι όλο και πιο επισφαλής, σε σημείο ώστε η απέλαση και η σύλληψή του να είναι ενδεχομένως άμεσες».

ΛονδίνοπρεσβείαΙσημερινόςΤζούλιαν Ασάνζ