Κόσμος|22.04.2024 06:50

Ακυρώνεται η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν μετά το τετ α τετ με τον Χανίγια;

Μαρία Ζαχαράκη

Επισήμως -ακόμη πολλές ώρες μετά την κυκλοφορία της είδησης - δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ούτε διάψευση για το αν ακυρώθηκε η επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου.

Όργιο φημολογίας - Κανέναν σχόλιο από την κυβέρνηση

Όλα αυτά κινούνται προς το παρόν στον κύκλο των εικασιών και φημών, οι οποίες διακινούνται μόνο από μία ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης την ODA TV, την οποία αναπαράγουν ελάχιστες τουρκικές μικρές ιστοσελίδες και κανένα φιλο-κυβερνητικό μέσο μέχρι στιγμής.

Το γεγονός, ότι δεν υπάρχει διάψευση για μία τέτοια υποτιθέμενη ακόμη εξέλιξη που αφορά την επίσκεψη, που έτσι κι αλλιώς είχε διαρρεύσει μόνο η τουρκική πλευρά, στα τουρκικά ΜΜΕ (γιατί δεν είχε αναγγελθεί επισήμως) μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα:

Είτε γιατί μεσολάβησε η αργία της Κυριακής και κανείς από τη λαλίστατη υπηρεσία παραπληροφόρησης της τουρκικής προεδρίας ασχολήθηκε με το τι γράφει μία ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης, είτε, αν πάρουμε ως δεδομένο ότι μπορεί να έχει ακυρωθεί πράγματι, ίσως να γίνονται συζητήσεις μεταξύ Άγκυρας - Ουάσιγκτον για τον χειρισμό αυτής της πιθανής εξέλιξης.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο το άλλο που έχει ενδιαφέρον επίσης είναι ότι ως λόγος της υποτιθέμενης ακύρωσης της επίσκεψης του Ερντογάν, αναφέρεται ότι είναι τα 26 δισ. δολάρια που ενέκρινε η Αμερική στο Ισραήλ για να αντιμετωπίσει την κρίση στη Γάζα, πράγμα που με άλλα λόγια σημαίνει πως η Άγκυρα ακυρώνει την επίσκεψη επειδή είναι ενοχλημένη από τη στήριξη αυτή προς το Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.

Την ώρα που εκείνη προσπαθεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο και να ανοίξει διαύλους συνεννόησης με τη Χαμάς. Το ODA TV υποστηρίζει με απλά λόγια ότι η Τουρκία ήταν εκείνη που ακύρωσε αν ακύρωσε βέβαια, τη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκίαΙσραήλΤζο ΜπάιντενΛωρίδα της Γάζας