Κόσμος|23.04.2024 09:00

Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: «Ή διαψεύστε το ή επιβεβαιώστε το»

Μαρία Ζαχαράκη

Να λύσει το μυστήριο που περιβάλλει την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου εγκαλεί την κυβέρνηση ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, Φατίχ Αλταϊλί, με άρθρο του στον προσωπικό του ιστότοπο, 48 ώρες μετά την εμφάνιση της πληροφορίας περί ακύρωσης του ταξιδιού του Τούρκου προέδρου στην Ουάσιγκτον. Με την κυβέρνηση να παραμένει σιωπηλή από το Σάββατο, οπότε μεταδόθηκε αυτός ο ισχυρισμός στο αντιπολιτευόμενο ODA TV, ο Αλταϊλί ζητά από την κυβέρνηση να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει άμεσα την ακύρωση της επίσκεψης.

Όπως αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος, «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν, ο οποίος φιλοξένησε σχεδόν όλους τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ιρακινού πρωθυπουργού, στην Ουάσιγκτον, κάλεσε επιτέλους στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο δεν είχε καλέσει εδώ και 4 χρόνια και δεν προτιμούσε να συναντήσει πολύ, εκτός από μερικές στο πόδι συναντήσεις.

Η πρόσκληση, η οποία ήρθε στα τέλη Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, θεωρήθηκε από κάποιους ως ένα ευχαριστώ για τη στήριξη της Σουηδίας στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και από άλλους ως προεκλογική στήριξη του ΑΚΡ.

Έτσι ή αλλιώς, η πρόσκληση είχε έρθει και ο πρόεδρος Ερντογάν επρόκειτο να βρεθεί στην Ουάσιγκτον τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου για να συναντηθεί με τον Μπάιντεν».

«Ωστόσο, μια είδηση εμφανίστηκε σε κάποιες ιστοσελίδες την Κυριακή, οι οποίες ανέφεραν ότι το ταξίδι του προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ ακυρώθηκε», συνεχίζει ο Φατίχ Αλταϊλί, ο οποίος αποκαλύπτει ότι πριν ακόμη οι ιστότοποι διαδώσουν αυτή την πληροφορία, κι ο ίδιος είχε αρχίσει να λαμβάνει μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο.

«Ειδικοί στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, ακόμη και στελέχη του AKP άρχισαν να ρωτούν: "Αδελφέ, υπάρχει μια φήμη ότι το ταξίδι του Ταγίπ Μπέη στις ΗΠΑ ακυρώθηκε, το ξέρεις; Γιατί συνέβη αυτό;" άρχισαν να με ρωτούν».

«Προφανώς, συνέβαιναν πράγματα στην Άγκυρα», συνάγει ο Τούρκος αρθρογράφος, συνδέοντας μια σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα. Από τις συνομιλίες του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, μέχρι τις αναφορές για δραστηριότητα στην νατοϊκή αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ και τις συναντήσεις στις ΗΠΑ αξιωματούχων της Τουρκίας.

«Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζον Μπας, ο οποίος βρισκόταν στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, ήρθε στην Τουρκία ως υφυπουργός Διοικητικών Υποθέσεων και υφυπουργός Εξωτερικών και Πολιτικών Υποθέσεων και διεξήγαγε συνομιλίες.

Παράλληλα, υπήρχε μια περίεργη δραστηριότητα στο Ιντζιρλίκ.

Για κάποιο λόγο η Χαμάς ξαφνικά συγκρίθηκε με τις τουρκικές Εθνικές Δυνάμεις κατά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας και στη συνέχεια, για κάποιο λόγο, ο ηγέτης της Χαμάς φιλοξενήθηκε στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, ο Μεχμέτ Σιμσέκ και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Καραχάν βρίσκονταν στις ΗΠΑ για συνομιλίες με αξιωματούχους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ».

«Και εν μέσω όλων αυτών, κυκλοφόρησαν φήμες που ανέφεραν ότι το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ είχε ακυρωθεί.

Και αυτά που γράφτηκαν ούτε διαψεύστηκαν ούτε επιβεβαιώθηκαν.

Δεν υπήρξε καμία δήλωση από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας, καμία διάψευση από το Κέντρο Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης, καμία δήλωση που να λέει: "Μην βασίζεστε στις ψευδείς αναφορές κάποιων ανθρώπων που θέλουν να βλάψουν τη σχέση μας με τη φίλη μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχολιάζει ο Τούρκος δημοσιογράφος, που αναρωτιέται μήπως αυτές οι φήμες είναι αληθείς ή πρόκειται για προσπάθεια να διαταραχθούν οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέλος, ο δημοσιογράφος σχολιάζει καυστικά ότι όσο συνεχίζεται αυτή η αβεβαιότητα για ένα τόσο σοβαρό πολιτικό θέμα, καθιστά τη χώρα και τους θεσμούς της κράτος-τσαντίρι.

«Σύμφωνα με κάποιους, η Τουρκία διαπραγματευόταν οικονομικά οφέλη από τις ισραηλινο-ιρανικές εντάσεις, όπως ακριβώς διαπραγματευόταν χρήματα πριν από την εισβολή στο Ιράκ, και σύμφωνα με κάποιους άλλους, το πρόβλημα είναι βαθύτερο.

Όσοι είχαν αναγγείλει την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου ως μεγάλη νίκη σιωπούν τώρα και ίσως η είδηση ότι "δεν θα πάει" να διέρρευσε σκόπιμα.

Οι εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας οδηγείται κάπου ανάμεσα σε μια χώρα-μπανανία και ένα κράτος-τσαντίρι».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΗΠΑΤουρκία