Κόσμος | 27.04.2024 19:25

Ισραήλ: Όμηρος της Χαμάς περιγράφει τη φρίκη που έζησε για 54 ημέρες - Σοκαριστική περιγραφή

Newsroom

Σοκ προκαλούν οι περιγραφές της Moran Stella Yanai, η οποία έπεσε θύμα απαγωγής από τη Χαμάς.

Η γυναίκα ήταν όμηρος της Χαμάς για 54 ημέρες και μίλησε στο BBC για τη βία που υπέστη στα χέρια των απαγωγέων της, αλλά και την πρώτη φορά που ένιωσε αρκετά ασφαλής για να κλάψει. Μάλιστα όπως αποκαλύπτει, ήταν η τρίτη φορά που την έπιαναν, καθώς τις δύο πρώτες κατάφερε να την αφήσουν ελεύθερη πείθοντας ότι δεν είναι εβραία, αυτή τη φορά όμως το ένιωθε ότι ήταν διαφορετικά.

Οι σοκαριστικές περιγραφές

«Άρχισαν να με πετάνε από τον έναν στον άλλο και με έβαλαν στο αυτοκίνητο. Δύο τρομοκράτες μπροστά, τέσσερις στο πίσω κάθισμα, άλλοι τρεις στο πορτμπαγκάζ, και μόνο εγώ πάνω σε όλους» ανέφερε αρχικά και συνέχισε λέγοντας: «Ένιωσα ότι κάποιος προσπαθούσε να τραβήξει το πόδι μου… Το μόνο που μπορείς να σκεφτείς εκείνη τη στιγμή είναι: σε παρακαλώ, ας τελειώσει γρήγορα. Ένα χτύπημα στο κεφάλι και δεν θα αισθανθώ τίποτα. Αν είναι να συμβεί, κάνε το γρήγορα».

Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, μεταφέρθηκε σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες, μαθαίνοντας γρήγορα στρατηγικές επιβίωσης. «Πρέπει πραγματικά να προστατεύσεις την ιστορία σου», εξηγεί. «Ό,τι συμβαίνει στο πρώτο σπίτι μένει εκεί και δεν έρχεται μαζί σου στο δεύτερο σπίτι ή στο τρίτο σπίτι».

Κάθε φορά, λέει, ήταν σημαντικό να προσποιείται ότι όλα στην προηγούμενη τοποθεσία ήταν μια χαρά και ότι οι απαγωγείς της ήταν φίλοι της.

«Με σημαδεύει με όπλο στο κεφάλι, μου φωνάζει ότι θα με σκοτώσει»

Σε ερώτηση αν έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, η Moran λέει ότι δεν έπεσε, αλλά ότι έχει ακούσει από άλλες γυναίκες ομήρους ότι βιάστηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γάζα. Κάποια στιγμή εξιστορεί μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που βίωσε: «Ένας από τους απαγωγείς με κορόιδευε. Θύμωσα και είπα κάτι ως αστείο. Τρέχει στο άλλο δωμάτιο, επιστρέφει και με σημαδεύει με ένα όπλο στο κεφάλι, μου φωνάζει και ουρλιάζει ότι θα με σκοτώσει, θα μου τινάξει το κεφάλι στον αέρα».

Μετά από 54 ημέρες αιχμαλωσίας, απελευθερώθηκε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός τον περασμένο Νοέμβριο, σε αντάλλαγμα για παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

ΓάζαειδήσειςΧαμάςΠαλαιστίνηειδήσεις τώραομηρία