Κόσμος|29.04.2024 07:46

Η «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας

Μαρία Ζαχαράκη

Από την επόμενη σχολική χρονιά οι Τούρκοι μαθητές θα εμπλουτίζουν την «εθνική τους συνείδηση» με μαθήματα για την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα. Στα σχολικά βιβλία θα συμπεριληφθούν και χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας για να εξηγείται καλύτερα η ανατολική Μεσόγειος, η Θάλασσα των Νήσων (όπως αποκαλείται το Αιγαίο) και η στρατηγική σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο. Η ενσωμάτωση ενός δόγματος εξωτερικής πολιτικής στην τουρκική εκπαίδευση υποδηλώνει μια αλλαγή προσέγγισης προς ένα πιο εθνικιστικό πλαίσιο. Μιλώντας στην εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ 3 απόστρατοι υποναύαρχοι δήλωσαν: «Οι προσπάθειες ετών απέδωσαν αποτελέσματα. Θα διδάξουμε καλύτερα τα δικαιώματά μας και θα προετοιμάσουμε τη νεολαία μας για το μέλλον».

Εθνικό Σύμφωνο για τις Θάλασσες

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος είναι μέλος της ειδικής επιτροπής στο Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επεσήμανε ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι το Misak-? Milli (Εθνικό Σύμφωνο) μας στις θάλασσες. Ο Γιαϊτζί δήλωσε: «Θα διδαχθούν πολλά θέματα από τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μέχρι τα χωρικά ύδατα, από τα εσωτερικά ύδατα μέχρι την υφαλοκρηπίδα, από την αποκλειστική οικονομική ζώνη μέχρι τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Δήλωσε ότι μετά από πολλά χρόνια εργασίας, το θέμα της Γαλάζιας Πατρίδας έχει συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη από το νηπιαγωγείο μέχρι το τελευταίο έτος του λυκείου. Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Ντενίζ Κουτλούκ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα να διδάσκονται τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα από μικρή ηλικία. Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Μεσούτ Οζέλ δήλωσε: «Είναι βέβαιο ότι οι νέοι που θα μεγαλώσουν με αυτό το ιδεώδες θα προστατεύουν πιο σταθερά τα εδάφη της χώρας».

Γαλάζια Πατρίδα και Ουράνια Πατρίδα για πρώτη φορά στο πρόγραμμα σπουδών

  • Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας δημοσίευσε την προηγούμενη ημέρα το σχέδιο του νέου προγράμματος σπουδών «Century of Turkey Education Model» για τα υποχρεωτικά μαθήματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στα σχολικά εγχειρίδια περιλαμβάνονται τα θέματα της Γαλάζιας Πατρίδας, της ανατολικής Μεσογείου, της Θάλασσας των Νήσων και της Ουράνιας Πατρίδας. Το Πρόγραμμα Σπουδών Γεωγραφίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περιλάμβανε προτάσεις σχετικές με τη Γαλάζια Πατρίδα. Σε αυτές τις προτάσεις, η Γαλάζια Πατρίδα και η Ουράνια Πατρίδα μπήκαν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα σπουδών. Το Πρόγραμμα Σπουδών Γεωγραφίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περιλάμβανε τις ακόλουθες προτάσεις σχετικά με τη Γαλάζια Πατρίδα:
  • Παράλληλα με την έμφαση στη σημασία της θέσης της Τουρκίας, να συμπεριλαμβάνονται επίσης χάρτες που σχετίζονται με τη Γαλάζια Πατρίδα και την Ουράνια Πατρίδα. Κατά τη διαδικασία αυτή, τονίζεται η αξία του πατριωτισμού με την αναφορά του δίκαιου αγώνα της Τουρκίας ενάντια στις απαιτήσεις που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη Θάλασσα των Νήσων και την ανατολική Μεσόγειο. Συζητείται η σημασία της νήσου Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο.
  •  Όταν πρόκειται για τη Γαλάζια Πατρίδα (Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος Θάλασσα, Θάλασσα των Νήσων, Θάλασσα του Μαρμαρά), μπορούν να ερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα σήμερα/μελλοντικά ή το Σχέδιο Ύδρευσης που πραγματοποιείται με την ΤΔΒΚ. Οι πληροφορίες αυτές αναλύονται με χάρτες.
  •  Προετοιμασία ενός πίνακα σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους υδρογονανθράκων στη Γαλάζια Πατρίδα, τις παραγωγικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο εξωτερικό, την εγχώρια παραγωγή της τουρκικής βιομηχανίας, το μέλλον της ενέργειας στα διεθνή ύδατα, τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για τη γεωργία, την εξόρυξη και τις βιομηχανικές δραστηριότητες, τη διαστημική εξόρυξη, την πρόληψη των ατυχημάτων εξόρυξης και τους τομείς προτεραιότητας της ανάπτυξης της Τουρκίας... Να αναφέρεται η σημασία της Γαλάζιας Πατρίδας στις θαλάσσιες μεταφορές της Τουρκίας.

Η τουρκική νεολαία θα προστατεύσει τις θάλασσές της

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί, δήλωσε ότι από τον Οκτώβριο έχουν πραγματοποιηθεί συνεδριάσεις για τα προγράμματα σπουδών στο Συμβούλιο Παιδείας και Εκπαίδευσης. Έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες. «Έτσι, το τουρκικό έθνος, η τουρκική νεολαία και θα προστατεύσει τις θάλασσες και τον ουρανό της, και θα μάθει πολύ καλύτερα τη γεωγραφία μας. Θα είναι πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με αυτό το θέμα».

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Ντενίζ Κουτλούκ τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας οι νέοι να μάθουν από μικρή ηλικία πόσο σημαντικά είναι τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα για την επιβίωση της χώρας μας». Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Μεσούτ Οζέλ αναφέροντας ότι το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο, υποστήριξε ότι «η διδασκαλία της Γαλάζιας Πατρίδας και της Ουράνιας Πατρίδας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι πολύ σημαντική όσον αφορά την ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τους νέους που θα μεγαλώσουν με αυτό το ιδεώδες να έχουν γνώση του εδάφους της χώρας, των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και του εναέριου χώρου.

Είναι απαραίτητο να παρουσιάσουμε τις νομικές πτυχές του θέματος. Διότι η έννοια που ονομάζουμε πατρίδα περιλαμβάνει την κύρια χερσαία έκταση καθώς και τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο πάνω από αυτήν. Το καθεστώς όσων βρίσκονται έξω από αυτό είναι εν μέρει διαφορετικό. Δεν είναι εντός της θαλάσσιας επικράτειας. Και εκεί έχουμε δικαιώματα που ορίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και άλλες Συμβάσεις του Εθιμικού Δικαίου. Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, μπορεί να οριστεί σε δύο διαστάσεις. Η μία είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η άλλη είναι η υφαλοκρηπίδα. Όταν θα παρουσιάσουμε αυτούς τους ορισμούς στους μαθητές μας, θα γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ορισμών και τον πλούτο που θα μας προσφέρουν. Είναι πολύ χρήσιμο να μεταφέρουμε τις έννοιες που σχετίζονται με την πατρίδα και το έθνος στους μαθητές μας, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

ελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώραΑΟΖΤουρκίαελληνοτουρκικάΓαλάζια Πατρίδα