Κόσμος|29.04.2024 17:16

Βουλεύτρια των ΗΠΑ γεννημένη στην Ουκρανία ψήφισε «όχι» σε 61 δισ. - Στην πατρίδα της νιώθουν προδομένοι

Newsroom

Κι όμως συνέβη κι αυτό: Βουλεύτρια του Κογκρέσου, γεννημένη στην Ουκρανία, ψήφισε «όχι» για βοήθεια.

Στη μικρή πόλη Τσερνίχιβ, βόρεια του Κιέβου, όπου μεγάλωσε η βουλεύτρια του Αμερικανικού Κογκρέσου Βικτόρια Σπαρτζ, οι κάτοικοι, κάποτε, την επαινούσαν κι ένοιωθαν περήφανοι που μια «δική» τους έφτασε τόσο ψηλά: Το μορφωμένο κορίτσι με τις ξανθές κοτσίδες που μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το πρώτο μέλος του Κογκρέσου που είχε γεννηθεί στην Ουκρανία.

Όχι στα 61 δισ. δολάρια προς την Ουκρανία

Η Σπαρτζ καταψήφισε για πακέτο βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα! Και εκείνη η αλλοτινή υπερηφάνεια των συμπατριωτών της μετατράπηκε σε οργή· ένοιωσαν προδομένοι αφού το «όχι» εκείνο της Σπαρτζ «ακούστηκε«» λίγες μέρες μετά τον βομβαρδισμό του Τσερνίχιβ σε πρωινή ώρα αιχμής, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους!

«Δεν είναι πια Ουκρανή και το καταλαβαίνω αυτό», είπε η Ναταλία Κμελνίτσκα, 50 χρονών δασκάλα στο σχολείο, όπου σπούδαζε η Σπαρτζ, και που διαμένει στην πολυκατοικία όπου μεγάλωσε η βουλευτρια των ΗΠΑ. «Είμαστε απογοητευμένοι», συμπληρώνει με θλίψη.
«Στην αρχή ήμασταν πολύ περήφανοι για αυτήν και πιστεύαμε ότι θα μας στηρίξει», πρόσθεσε η Κμελνίτσκα. «Αλλά τώρα καταλαβαίνουμε ότι η πολιτική και η καριέρα της είναι πιο ψηλά από τα συμφέροντά της πατρίδας της».

Τα τελευταία δύο χρόνια, οκτώ απόφοιτοι του σχολείου, όπου είχε φοιτήσει η Σπαρτζ σκοτώθηκαν πολεμώντας στην πρώτη γραμμή. Οι ρωσικές βόμβες έχουν σπάσει τα παράθυρα του κτιρίου και οι δάσκαλοι δημιούργησαν ένα μουσείο στον πρώτο όροφο του κτηρίου για να εκθέτουν αποδεικτικά στοιχεία του πολέμου που μάζεψαν οι μαθητές: θραύσματα οβίδων, ένα κομμάτι ρωσικού αεροπλάνου, τη στολή νεκρού Ρώσου στρατιώτη.

Ασταθής πολιτικός...

Στο Καπιτώλιο, ακόμη και ανάμεσα στους κύκλους των Ρεπουμπλικανών, η Σπαρτζ θεωρείται «ασταθής»· εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2020 υποστηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ· ανακοίνωσε πέρυσι ότι δεν θα είναι υποψήφια ξανά, για να αλλάξει την απόφασή της ένα χρόνο μετά.

Το «όχι» της Σπαρτζ ήταν η τελευταία από τις συχνές μεταλλάξεις της: από υπέρμαχος της Ουκρανίας, που περιόδευε στα συντρίμμια του πολέμου στη γενέτειρά της, έγινε σφόδρα επικριτική του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Με email, η Σπαρτζ, υπερασπίστηκε την ψήφο της, γράφοντας ότι είναι περήφανη για την καταγωγή της, όμως θεωρεί προσβλητικό και αντιαμερικανικό να θεωρήσει κάποιος ότι ως Αμερικανίδα δεν θα ήταν πιστή στους ανθρώπους που την εξέλεξαν για να τους εκπροσωπεί, αλλά σε κάποια ξένη κυβέρνηση στη χώρα που έφυγε πριν από 24 χρόνια»! Η ιστορία της, ωστόσο, είναι άρρηκτα δεμένη με την Ουκρανία και, μάλιστα, την έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα προς όφελός της.

Κάποτε περιόδευε στα ερείπια

Μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν γρήγορα προς το Τσερνίχιβ, μόλις 50 μίλια από τα σύνορα. Η γιαγιά της Σπαρτζ ήταν μεταξύ εκείνων που παγιδεύτηκαν καθώς η πόλη δεχόταν συνεχείς βομβαρδισμούς. Πολλοί κάτοικοι σκοτώθηκαν· η γιαγιά της επέζησε από τις επιθέσεις αλλά πέθανε από γηρατειά σε ηλικία 95 χρονών. Η Σπαρτζ επισκέφτηκε τη γενέτειρά της τον Απρίλιο του 2022, λίγες εβδομάδες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αποτύχει να καταλάβουν την πόλη και υποχωρούσαν.

Ο δήμαρχος της πόλης, Ολεξάντρ Λομάκο, ο οποίος συνάντησε τότε τη Σπαρτζ, θεώρησε την επίσκεψή της ως δυνατό σημάδι υποστήριξης. Η μεταστροφή της Σπαρτζ τον έχει εξοργίσει: «Είμαι πολύ απογοητευμένος», είπε.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έδωσαν με ανυπομονησία στη Σπαρτζ το μικρόφωνο για να μοιραστεί την ιστορία της στο Κογκρέσο κι εκείνη υπερασπίστηκε παθιασμένα την πατρίδα της φορώντας ενδυμασία στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, κατακρίνοντας τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι δεν επέβαλε περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία πριν από την εισβολή και δεσμεύτηκε να αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της για βοήθεια.

Όταν επέστρεψε από το ταξίδι της, τον Απρίλιο του 2022, ψήφισε νομοσχέδια που παρείχαν 40 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία και στάθηκε στο πλευρό του Μπάιντεν ψηφίζοντας νόμο για την ταχεία αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης.

Αλλά από εκεί και μετά η Σπαρτζ άρχισε να επικρίνει τον Ζελένσκι- που θεωρείται ευρέως από το Κογκρέσο ως ήρωας πολέμου- προτρέποντάς τον να «σταματήσει να παίζει θέατρο».
Η ρητορική της Σπαρτζ ταρακούνησε το Κίεβο.

Η Σπαρτζ ήταν 12 χρονών όταν η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της, το 1991· ο πατέρας της πέθανε εκείνη τη χρονιά.
Το 2000, η Σπαρτζ μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν γνώρισε τον σύζυγό της, Τζέισον· εγκαταστάθηκαν στην Ιντιάνα, την πολιτεία καταγωγής του, και απέκτησαν δύο κόρες. Η ίδια εργάστηκε ως λογίστρια και σε εταιρείες real estate πριν εκλεγεί στη γερουσία της πολιτείας της Ιντιάνα. 

Η Σπαρτζ, μετά τη μεταστροφή της, όχι μόνο ψήφισε αρνητικά το νομοσχέδιο για παροχή βοήθειας, αλλά προώθησε και τροπολογίες για τη μείωση του πακέτου και τον περιορισμό άλλων βοηθειών στην Ουκρανία!

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρόεδρος Ζελένσκι απέτυχαν», είπε η Σπαρτζ από το βήμα της Βουλής το Σάββατο πριν από την ψηφοφορία. Κι έπειτα, με ένα βαρύγδουπο «όχι» έκοψε κάθε δεσμό της με την χώρα όπου γεννήθηκε!

βουλευτήςΚογκρέσοΟυκρανίαπόλεμοςειδήσεις τώραΗΠΑΡωσία